De nou un arrosset. Si us agraden els bolets esteu de sort, ja que aquest arròs resulta d'allò més gustós. És d'aquells plats que no pots parar de menjar, que t'entra pels ulls, però encara t'entra millor per la boca. Com veureu, incorpora ingredients senzills, fins i tot econòmics, i no costa gaire de fer. Estic convençut que si el tasteu, repetireu. Les trompetes de la mort les trobareu a qualsevol botiga de cereals i llegums secs. No són pas difícils de trobar. Salut!
400 g d'arròs
30 g trompetes de la mort seques
4 salsitxes de porc
2 trossos de costella de porc
2 o 3 tomàquets madurs
1 tros de porro (de la part més blanca)
1 ceba trinxada
2 grans d'all
1 cullerada de pebre vermell
oli d'oliva
pebre negre
aigua
sal
Variants:
Podeu fer servir brou de pollastre o de verdura enlloc d'aigua
Podeu posar altres tipus de carn
S'hi pot afegir una mica de pebrot
Abans de res haureu de posar els bolets secs en remull, per hidratar-los.
Poseu-los en un bol amb abundant aigua.
Que quedin ben coberts. Deixeu-los hidratar un mínim de 30 minuts.
Mentrestant, prepareu i netegeu la resta de la verdura.
Prepareu també la carn.
Podeu fer servir salsitxes o, com he fet jo, una botifarreta prima.
Talleu-la a trossets macos.
Renteu bé i trinxeu el tros de porro.
Feu el mateix amb la ceba.
I talleu l'all a làmines.
Afegiu-hi una mica de pebre vermell i ho reserveu.
Ara, poseu la paella al foc amb un raig generós d'oli d'oliva i enrossiu l'all.
Mentrestant, saleu i empebreu la carn.
Que quedi ben daurada per totes dues bandes. Assegureu-vos bé de coure bé la carn.
Retireu tota la carn i reserveu-la.
Passats uns minutets, ja hi podreu afegir el porro.
Barregeu-lo bé amb la ceba i deixeu que tot plegat agafi bon color.
Ara, passeu els bolets per un colador i aprofiteu l'aigua.
Un cop escorreguts els bolets...
aboqueu-los a la paella.
Deixeu que perdin tota l'aigua i es torrin una mica.
Remeneu-ho tot plegat.
Afegiu-hi el tomàquet.
I el remeneu.
Deixeu que redueixi l'aigua del tomàquet i que tot plegat, gairebé, caramel·litzi.
Ara, ja podreu afegir la carn a la paella.
I torneu a remenar.
La carn s'ha d'impregnar de tots els gustos i aromes.
Si voleu, en aquest punt, podeu parar el foc, agrupar tot el sofregit i...
tapar-ho. D'aquesta manera podeu sortir a fer el vermut, al parc amb els nens, o fer el que sigui fins que sigui l'hora de dinar. Després només us caldrà tirar l'arròs i en 20 minuts estareu dinant.
A continuació, enceneu el foc i tireu-hi l'arròs. Una tassa per persona, generalment.
Deixeu que es torri una mica l'arròs tot remenant.
I vigileu no es cremi. Sentireu un sorollet característic que fa l'arròs quan comença a torrar-se.
Aquest serà el moment d'afegir l'aigua d'hidratar els bolets. Si no en teniu prou per la quantitat d'arròs afegiu-hi més aigua o brou (sempre el doble de líquid mínim que d'arròs, i una mica més).
Saleu-ho.
Deixeu que faci xup xup a foc fort durant els primers 5 minuts.
Després abaixeu el foc i deixeu-lo coure uns 12-14 minuts més. Sacsegeu la paella de tant en tant per evitar que s'enganxi i fer que el gra de la part superior quedi ben cuit.
Quan l'arròs s'hagi cuit uns 16-17 minuts, ja podeu apagar el foc.
Tapeu la paella amb paper d'alumini i deixeu que la cocció passiva acabi de fer el gra d'arròs.
Passats uns 12-14 minuts ja estarà llest per consumir. També el podeu daurar 5 minutets al forn.
A que fot bona pinta?... doncs encara estava més bo.
I ja el podeu emplatar.
Ummm.... fa venir salivera oi?
Bon profit!