De nou, us portem una recepta de la nostra passió: els arrossos. Avui, hem decidit fer-la d'escopinya i navalla recta. La navalla recta és un mol·lusc de la família Solenidae que es troba a tota la Mediterrània. Li heu de donar el mateix tractament que a les escopinyes o altres cloïsses en general. Per tant, les haureu de tenir una estona amb aigua i sal per purgar-les de sorra. Cal esbandir-ho tot bé abans de cuinar l'arròs i llestos.
Us encantarà el resultat!
400 g d'arròs
1 farcell de navalles
300 g d'escopinyes
1 sípia a daus (amb la melsa)
1,5 litres de fumet de peix (o 2 litres si us agrada sucós com a les fotos)
2 grans d'all laminats
2 cullerades de carn de nyora
1 ceba trinxada
3 tomàquets madurs ratllats
un raig de vi blanc
oli d'oliva
sal
Variants:
Podeu emprar altres tipus de cloïsses, musclos, etc.
![arros navalles escopinyes pas1 arros navalles escopinyes pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/60/11/arros-navalles-escopinyes-pas1.jpeg)
El primer pas, posar les escopinyes amb aigua i sal un mínim de 30 minuts. Millor si són dues hores. Així deixaran anar tota la sorra.
![arros navalles escopinyes pas2 arros navalles escopinyes pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/60/38/arros-navalles-escopinyes-pas2.jpeg)
Heu de fer exactament el mateix amb les navalles, però procurant posar-les dretes, ja que extreuen la sorra per la part inferior.
![arros navalles escopinyes pas3 arros navalles escopinyes pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/60/65/arros-navalles-escopinyes-pas3.jpeg)
La part fosca de la navalla és la part inferior.
![arros navalles escopinyes pas4 arros navalles escopinyes pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/60/92/arros-navalles-escopinyes-pas4.jpeg)
Renteu i talleu a trossos la sípia i separeu.
![arros navalles escopinyes pas5 arros navalles escopinyes pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/61/19/arros-navalles-escopinyes-pas5.jpeg)
Ara, a la paella amb un bon raig d'oli, daureu els alls laminats.
![arros navalles escopinyes pas6 arros navalles escopinyes pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/61/46/arros-navalles-escopinyes-pas6.jpeg)
Seguidament, daureu la sípia durant uns 4-5 minuts màxim.
![arros navalles escopinyes pas7 arros navalles escopinyes pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/61/73/arros-navalles-escopinyes-pas7.jpeg)
I llavors la reserveu.
![arros navalles escopinyes pas9 arros navalles escopinyes pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/62/27/arros-navalles-escopinyes-pas9.jpeg)
En paral·lel, trinxeu els tomàquets i barregeu-los amb la melsa de la sípia.
![arros navalles escopinyes pas10 arros navalles escopinyes pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/62/54/arros-navalles-escopinyes-pas10.jpeg)
Afegiu-hi també dues cullerades (tipus cafè) de polpa de nyora.
![arros navalles escopinyes pas11 arros navalles escopinyes pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/63/23/arros-navalles-escopinyes-pas11.jpeg)
Jo la compro ja preparada.
![arros navalles escopinyes pas12 arros navalles escopinyes pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/63/50/arros-navalles-escopinyes-pas12.jpeg)
Ara, en una paella ben calenta amb un petit raig d'oli, salteu les navalles ja netes. Tireu-hi un raig de vi blanc.
![arros navalles escopinyes pas13 arros navalles escopinyes pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/63/77/arros-navalles-escopinyes-pas13.jpeg)
Tan bon punt s'obrin, ja podeu parar el foc.
![arros navalles escopinyes pas14 arros navalles escopinyes pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/64/04/arros-navalles-escopinyes-pas14.jpeg)
Retireu-les de la closca i reserveu-les.
![arros navalles escopinyes pas15 arros navalles escopinyes pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/64/31/arros-navalles-escopinyes-pas15.jpeg)
Amb tot, ja tindreu la ceba a punt.
![arros navalles escopinyes pas16 arros navalles escopinyes pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/64/58/arros-navalles-escopinyes-pas16.jpeg)
Ara, afegiu-hi la barreja de tomàquet, melsa i nyora. Tireu-hi un punt de sal.
![arros navalles escopinyes pas17 arros navalles escopinyes pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/64/85/arros-navalles-escopinyes-pas17.jpeg)
Quan el sofregit sigui ben intens, afegiu-hi la sípia i doneu-les unes voltes.
![arros navalles escopinyes pas18 arros navalles escopinyes pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/65/12/arros-navalles-escopinyes-pas18.jpeg)
Ara ja podeu incorporar l'arròs a la paella.
![arros navalles escopinyes pas19 arros navalles escopinyes pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/65/39/arros-navalles-escopinyes-pas19.jpeg)
Remeneu-lo durant dos o tres minuts, per sofregir també el gra d'arròs.
![arros navalles escopinyes pas20 arros navalles escopinyes pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/65/66/arros-navalles-escopinyes-pas20.jpeg)
A continuació, aboqueu el fumet bullent dins la paella.
![arros navalles escopinyes pas21 arros navalles escopinyes pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/65/93/arros-navalles-escopinyes-pas21.jpeg)
A foc fort, porteu-ho a ebullició. Llavors abaixeu una mica el foc i deixeu coure uns 10 minuts.
![arros navalles escopinyes pas22 arros navalles escopinyes pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/66/20/arros-navalles-escopinyes-pas22.jpeg)
Mentrestant, netegeu les escopinyes.
![arros navalles escopinyes pas23 arros navalles escopinyes pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/66/47/arros-navalles-escopinyes-pas23.jpeg)
Quan l'arròs porti 10 minuts, incorporeu-les, saleu-ho i deixeu-ho acabar de fer uns 8-9 minuts més.
![arros navalles escopinyes pas24 arros navalles escopinyes pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/66/74/arros-navalles-escopinyes-pas24.jpeg)
Quan us falti un minut per acabar la cocció de l'arròs, poseu les navalles.
![arros navalles escopinyes pas25 arros navalles escopinyes pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/67/01/arros-navalles-escopinyes-pas25.jpeg)
Un minut després, li doneu la volta a les navalles i les col·loqueu de forma decorativa.
![arros navalles escopinyes pas26 arros navalles escopinyes pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/67/28/arros-navalles-escopinyes-pas26.jpeg)
En aquest punt, l'arròs estarà pràcticament cuit, potser li falta una mica, però ja està bé. Apagueu el foc.
![arros navalles escopinyes pas27 arros navalles escopinyes pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/67/55/arros-navalles-escopinyes-pas27.jpeg)
Poseu la paella al forn en mode grill per daurar la part superior durant 4-5 minuts màxim.
![arros navalles escopinyes pas28 arros navalles escopinyes pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/67/82/arros-navalles-escopinyes-pas28.jpeg)
I per fi ja podeu servir-ho a taula.
![arros navalles escopinyes pas29 arros navalles escopinyes pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/68/09/arros-navalles-escopinyes-pas29.jpeg)
Bon profit!