De nou, us portem una recepta de la nostra passió: els arrossos. Avui, hem decidit fer-la d'escopinya i navalla recta. La navalla recta és un mol·lusc de la família Solenidae que es troba a tota la Mediterrània. Li heu de donar el mateix tractament que a les escopinyes o altres cloïsses en general. Per tant, les haureu de tenir una estona amb aigua i sal per purgar-les de sorra. Cal esbandir-ho tot bé abans de cuinar l'arròs i llestos.

Us encantarà el resultat!

Ingredients

400 g d'arròs

1 farcell de navalles

300 g d'escopinyes

1 sípia a daus (amb la melsa)

1,5 litres de fumet de peix (o 2 litres si us agrada sucós com a les fotos)

2 grans d'all laminats

2 cullerades de carn de nyora

1 ceba trinxada

3 tomàquets madurs ratllats

un raig de vi blanc

oli d'oliva

sal

Variants:

Podeu emprar altres tipus de cloïsses, musclos, etc.

Preparació
1.
arros navalles escopinyes pas1

El primer pas, posar les escopinyes amb aigua i sal un mínim de 30 minuts. Millor si són dues hores. Així deixaran anar tota la sorra.

2.
arros navalles escopinyes pas2

Heu de fer exactament el mateix amb les navalles, però procurant posar-les dretes, ja que extreuen la sorra per la part inferior.

3.
arros navalles escopinyes pas3

La part fosca de la navalla és la part inferior.

4.
arros navalles escopinyes pas4

Renteu i talleu a trossos la sípia i separeu.

5.
arros navalles escopinyes pas5

Ara, a la paella amb un bon raig d'oli, daureu els alls laminats.

6.
arros navalles escopinyes pas6

Seguidament, daureu la sípia durant uns 4-5 minuts màxim.

7.
arros navalles escopinyes pas7

I llavors la reserveu.

8.
arros navalles escopinyes pas9

En paral·lel, trinxeu els tomàquets i barregeu-los amb la melsa de la sípia.

9.
arros navalles escopinyes pas10

Afegiu-hi també dues cullerades (tipus cafè) de polpa de nyora.

10.
arros navalles escopinyes pas11

Jo la compro ja preparada.

11.
arros navalles escopinyes pas12

Ara, en una paella ben calenta amb un petit raig d'oli, salteu les navalles ja netes. Tireu-hi un raig de vi blanc.

12.
arros navalles escopinyes pas13

Tan bon punt s'obrin, ja podeu parar el foc.

13.
arros navalles escopinyes pas14

Retireu-les de la closca i reserveu-les.

14.
arros navalles escopinyes pas15

Amb tot, ja tindreu la ceba a punt.

15.
arros navalles escopinyes pas16

Ara, afegiu-hi la barreja de tomàquet, melsa i nyora. Tireu-hi un punt de sal.

16.
arros navalles escopinyes pas17

Quan el sofregit sigui ben intens, afegiu-hi la sípia i doneu-les unes voltes.

17.
arros navalles escopinyes pas18

Ara ja podeu incorporar l'arròs a la paella.

18.
arros navalles escopinyes pas19

Remeneu-lo durant dos o tres minuts, per sofregir també el gra d'arròs.

19.
arros navalles escopinyes pas20

A continuació, aboqueu el fumet bullent dins la paella.

20.
arros navalles escopinyes pas21

A foc fort, porteu-ho a ebullició. Llavors abaixeu una mica el foc i deixeu coure uns 10 minuts.

21.
arros navalles escopinyes pas22

Mentrestant, netegeu les escopinyes.

22.
arros navalles escopinyes pas23

Quan l'arròs porti 10 minuts, incorporeu-les, saleu-ho i deixeu-ho acabar de fer uns 8-9 minuts més.

23.
arros navalles escopinyes pas24

Quan us falti un minut per acabar la cocció de l'arròs, poseu les navalles.

24.
arros navalles escopinyes pas25

Un minut després, li doneu la volta a les navalles i les col·loqueu de forma decorativa.

25.
arros navalles escopinyes pas26

En aquest punt, l'arròs estarà pràcticament cuit, potser li falta una mica, però ja està bé. Apagueu el foc.

26.
arros navalles escopinyes pas27

Poseu la paella al forn en mode grill per daurar la part superior durant 4-5 minuts màxim.

27.
arros navalles escopinyes pas28

I per fi ja podeu servir-ho a taula.

28.
arros navalles escopinyes pas29

Bon profit!