Aquest arròs és molt fàcil de fer, de veritat us ho dic, ara ho veurem, i no és precisament dels més cars. Que vagi de gust.
400gr. arròs
1 sípia d'1,5kg (amb la melsa i la tinta)
2 cebes
2 tomàquets
1 litre de brou de peix
oli d'oliva
sal
allioli negat
julivert trinxat
Variants
Podeu afegir una mica de la melsa de la sípia al sofregit
![arros negre pas1 arros negre pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/59/85/arros-negre-pas1.jpeg)
Rentem bé la nostre enorme sípia. Recordeu que farem servir la salseta marró (melsa) i la tinta.
![arros negre pas2 arros negre pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/60/12/arros-negre-pas2.jpeg)
La pell ja ens l'haurà treta el peixater.
![arros negre pas3 arros negre pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/60/39/arros-negre-pas3.jpeg)
Tallem la sípia a daus petitons... amb paciència.
![arros negre pas4 arros negre pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/60/66/arros-negre-pas4.jpeg)
El brou de peix ja el tenia fet i congelat... així que només l'haurem d'escalfar. El brou el podeu comprar fet, però no ho recomano. No costa gens de fer i és infinitament millor.
![arros negre pas5 arros negre pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/60/93/arros-negre-pas5.jpeg)
Piquem la ceba petitona.
![arros negre pas7 arros negre pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/61/47/arros-negre-pas7.jpeg)
A mi m'agrada incorporar una mica de pebre vermell dolç...
![arros negre pas8 arros negre pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/61/74/arros-negre-pas8.jpeg)
... li donarà sabor i sobretot color.
![arros negre pas9 arros negre pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/62/01/arros-negre-pas9.jpeg)
La melsa de la sípia la podem depositar amb el tomàquet. No cal tota, si és molt gran. Amb mitja ja fareu.
![arros negre pas10 arros negre pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/62/28/arros-negre-pas10.jpeg)
Barregem bé el tomàquet amb la melsa i el pebrot vermell. Ho reservem.
![arros negre pas11 arros negre pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/62/55/arros-negre-pas11.jpeg)
Ja tenim tota la sípia a daus.
![arros negre pas12 arros negre pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/62/82/arros-negre-pas12.jpeg)
Ara, en una paella amb un bon raig d'oli... sofregirem la ceba.
![arros negre pas13 arros negre pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/63/09/arros-negre-pas13.jpeg)
Remeneu-la de tant en tant, a foc mitjà. Podeu estar 15-20 minutets remenant.
![arros negre pas14 arros negre pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/63/36/arros-negre-pas14.jpeg)
La idea és que caramel·litzi.
![arros negre pas15 arros negre pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/63/63/arros-negre-pas15.jpeg)
Amb la ceba caramelitzada... incorporem el preparat de tomàquet amb melsa.
![arros negre pas16 arros negre pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/63/90/arros-negre-pas16.jpeg)
I deixem que evapori l'aigua.
![arros negre pas18 arros negre pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/64/44/arros-negre-pas18.jpeg)
Incorporem la sípia.
![arros negre pas19 arros negre pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/64/71/arros-negre-pas19.jpeg)
La barregem bé...
![arros negre pas20 arros negre pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/64/98/arros-negre-pas20.jpeg)
... i deixem que es faci... uns 15-20 minuts també.
![arros negre pas21 arros negre pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/65/25/arros-negre-pas21.jpeg)
L'aigua de la sípia juntament amb el sofregit han de tornar a caramelitzar. Vigileu no se us cremi.
![arros negre pas22 arros negre pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/65/52/arros-negre-pas22.jpeg)
I per fi, ja podrem tirar l'arròs. No és que faci propaganda... però és aquest el que he utilitzat.
![arros negre pas23 arros negre pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/65/79/arros-negre-pas23.jpeg)
Com sempre, una tassa de cafè per persona més una o dues de regal. Entre 80-100gr d'arròs per cap.
![arros negre pas24 arros negre pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/66/06/arros-negre-pas24.jpeg)
Remeneu-lo bé. Ara volem torrar una mica l'arròs.
![arros negre pas25 arros negre pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/66/33/arros-negre-pas25.jpeg)
Notareu que s'enganxa del cul... heu d'anar rascant... i barrejant... vigileu no es cremi massa. En 4-5 minuts ho tindrem.
![arros negre pas26 arros negre pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/66/60/arros-negre-pas26.jpeg)
En aquest punt, és quan podeu deixar-ho tot una mica recollit... i sortir a fer una volteta... a comprar el diari... a fer el vermut...
![arros negre pas27 arros negre pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/66/87/arros-negre-pas27.jpeg)
Tsch... tapeu-lo, eh?... per allò de les mosques, jeje.
![arros negre pas28 arros negre pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/67/14/arros-negre-pas28.jpeg)
I després de fer un vermut... ja podem continuar. Penseu que ara només queda coure l'arròs. Incorporem les cloïsses (si volem), ben netes. Les podeu tenir una horeta amb aigua i sal per purgar-les de sorra.
![arros negre pas29 arros negre pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/67/41/arros-negre-pas29.jpeg)
El brou ja el teníem apunt... però falta la tinta... que la barrejarem directament amb el brou de peix.
![arros negre pas30 arros negre pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/67/68/arros-negre-pas30.jpeg)
Doncs ja està. Sembla petroli, això, eh?
![arros negre pas31 arros negre pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/67/95/arros-negre-pas31.jpeg)
Incorporem el brou de peix amb tinta al nostre arrosset.
![arros negre pas32 arros negre pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/68/22/arros-negre-pas32.jpeg)
Penseu que, com a mínim, s'ha de posar el doble de brou que d'arròs. Saleu la paella, amb criteri, clar.
![arros negre pas33 arros negre pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/68/49/arros-negre-pas33.jpeg)
Mentre es fa l'arròs, preparem el toc final d'aquest plat: un allioli negat, és a dir, tallat.
![arros negre pas34 arros negre pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/68/76/arros-negre-pas34.jpeg)
Feu com sempre, amb el turmix, però en comptes de tenir el turmix baix de tot amb l'ou i sense moure-ho... tot el contrari, comenceu a fer el boig i a barrejar-ho des de dalt... i veureu com es talla segur.
![arros negre pas35 arros negre pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/69/03/arros-negre-pas35.jpeg)
Passats uns 20-25 minuts... l'arròs ja serà cuit. Rectifiqueu de sal... i ruixeu el plat amb l'allioli negat.
![arros negre pas36 arros negre pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/69/30/arros-negre-pas36.jpeg)
Així... sense por. Pareu el foc i deixeu reposar l'arròs de 5 a 10 minuts.
![arros negre pas37 arros negre pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/69/57/arros-negre-pas37.jpeg)
Quins colors i quines textures, eh? Tranquils que en servir el plat s'acabarà de barrejar tot bé. En aquesta ocasió no cal posar-lo al forn... ja que no busquem la capa torradeta... ja és prou negre!
![arros negre pas38 arros negre pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/69/84/arros-negre-pas38.jpeg)
Ja podem emplatar-ho, ben calentó.
![arros negre pas39 arros negre pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/70/11/arros-negre-pas39.jpeg)
Anava a dir... que us llepeu els dits... però ja sabeu com taca la tinta. Acompanyeu el plat d'un bon vi blanc.
![arros negre pas40 arros negre pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/70/38/arros-negre-pas40.jpeg)
Bon Profit!