Aquest arròs és molt fàcil de fer, de veritat us ho dic, ara ho veurem, i no és precisament dels més cars. Que vagi de gust.
400gr. arròs
1 sípia d'1,5kg (amb la melsa i la tinta)
2 cebes
2 tomàquets
1 litre de brou de peix
oli d'oliva
sal
allioli negat
julivert trinxat
Variants
Podeu afegir una mica de la melsa de la sípia al sofregit
Rentem bé la nostre enorme sípia. Recordeu que farem servir la salseta marró (melsa) i la tinta.
La pell ja ens l'haurà treta el peixater.
Tallem la sípia a daus petitons... amb paciència.
El brou de peix ja el tenia fet i congelat... així que només l'haurem d'escalfar. El brou el podeu comprar fet, però no ho recomano. No costa gens de fer i és infinitament millor.
Piquem la ceba petitona.
A mi m'agrada incorporar una mica de pebre vermell dolç...
... li donarà sabor i sobretot color.
La melsa de la sípia la podem depositar amb el tomàquet. No cal tota, si és molt gran. Amb mitja ja fareu.
Barregem bé el tomàquet amb la melsa i el pebrot vermell. Ho reservem.
Ja tenim tota la sípia a daus.
Ara, en una paella amb un bon raig d'oli... sofregirem la ceba.
Remeneu-la de tant en tant, a foc mitjà. Podeu estar 15-20 minutets remenant.
La idea és que caramel·litzi.
Amb la ceba caramelitzada... incorporem el preparat de tomàquet amb melsa.
I deixem que evapori l'aigua.
Incorporem la sípia.
La barregem bé...
... i deixem que es faci... uns 15-20 minuts també.
L'aigua de la sípia juntament amb el sofregit han de tornar a caramelitzar. Vigileu no se us cremi.
I per fi, ja podrem tirar l'arròs. No és que faci propaganda... però és aquest el que he utilitzat.
Com sempre, una tassa de cafè per persona més una o dues de regal. Entre 80-100gr d'arròs per cap.
Remeneu-lo bé. Ara volem torrar una mica l'arròs.
Notareu que s'enganxa del cul... heu d'anar rascant... i barrejant... vigileu no es cremi massa. En 4-5 minuts ho tindrem.
En aquest punt, és quan podeu deixar-ho tot una mica recollit... i sortir a fer una volteta... a comprar el diari... a fer el vermut...
Tsch... tapeu-lo, eh?... per allò de les mosques, jeje.
I després de fer un vermut... ja podem continuar. Penseu que ara només queda coure l'arròs. Incorporem les cloïsses (si volem), ben netes. Les podeu tenir una horeta amb aigua i sal per purgar-les de sorra.
El brou ja el teníem apunt... però falta la tinta... que la barrejarem directament amb el brou de peix.
Doncs ja està. Sembla petroli, això, eh?
Incorporem el brou de peix amb tinta al nostre arrosset.
Penseu que, com a mínim, s'ha de posar el doble de brou que d'arròs. Saleu la paella, amb criteri, clar.
Mentre es fa l'arròs, preparem el toc final d'aquest plat: un allioli negat, és a dir, tallat.
Feu com sempre, amb el turmix, però en comptes de tenir el turmix baix de tot amb l'ou i sense moure-ho... tot el contrari, comenceu a fer el boig i a barrejar-ho des de dalt... i veureu com es talla segur.
Passats uns 20-25 minuts... l'arròs ja serà cuit. Rectifiqueu de sal... i ruixeu el plat amb l'allioli negat.
Així... sense por. Pareu el foc i deixeu reposar l'arròs de 5 a 10 minuts.
Quins colors i quines textures, eh? Tranquils que en servir el plat s'acabarà de barrejar tot bé. En aquesta ocasió no cal posar-lo al forn... ja que no busquem la capa torradeta... ja és prou negre!
Ja podem emplatar-ho, ben calentó.
Anava a dir... que us llepeu els dits... però ja sabeu com taca la tinta. Acompanyeu el plat d'un bon vi blanc.
Bon Profit!