Una recepta força tradicional.  És d'aquelles receptes selectes que sempre es mengen molt a gust... i encara més si tots els ingredients ja estan pelats i sense closca, eh? Per fer aquesta recepta, he utilitzat brou de peix que he fet prèviament.

Ingredients

360gr. d'arròs  

150gr. carn de pollastre tallada a daus

150gr. carn magra tallada a daus  

150gr. salsitxes de porc  

100gr. pèsols (frescos millor)

12 musclos

8 gambes

2 tomàquets madurs

1 calamar tallat

1 sípia neta i tallada (amb la melsa)  

1 ceba  

1 pebrot vermell  

1 pebrot verd

1l. d'aigua o brou de peix  

oli d'oliva  

sal

Per la picada:  

Uns brins de safrà

1 gra d'all

julivert fresc  

Variants:

En comptes de pèsols hi podeu posar carxofa o mongeta tendra

En lloc d'aigua podeu posar brou de carn o de peix

Podeu afegir una cullerada de pebre vermell dolç

Podeu afegir la melsa de la sípia al tomàquet ratllat

Preparació
1.
arros parellada pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
arros parellada pas2

Les gambes les podeu comprar ja pelades o sense pelar, i aprofitar els caps i les pells per fer el brou.

3.
arros parellada pas3

Salsitxa de porc, carn magra i pollastre.

4.
arros parellada pas4

Sípia i calamar tallats a daus petits... i la melsa de la sípia també la utilitzarem.

5.
arros parellada pas5

Piquem la verdura en "brunoise".

6.
arros parellada pas6

D'entrada, prepararem els musclos. Els farem al vapor amb un dit d'aigua... un xorret de llimona, una fulla de llorer i si voleu un xorret de vi blanc.

7.
arros parellada pas7

Un cop nets d'algues... els incorporeu a la cassola.

8.
arros parellada pas8

Tapeu-la i deixeu que s'obrin els musclos durant uns 10 minuts a foc més aviat baix.

9.
arros parellada pas9

Mentre es fan els musclos, aprofitarem per ratllar els tomàquets i barrejar-los amb la melsa de la sípia.

10.
arros parellada pas10

També hi posarem una culleradeta de pebre vermell dolç.

11.
arros parellada pas11

Talleu tota la carn a daus d'una mateixa mida.

12.
arros parellada pas12

Escalfeu una mica d'oli d'oliva a la paella i salteu tota la carn.

13.
arros parellada pas14

Sembla que ja tenim els musclos apunt. Els reservarem.

14.
arros parellada pas15

L'aigua de bullir-los la colarem i l'afegirem el brou.

15.
arros parellada pas16

Un cop fred, traieu les closques i reserveu els musclos.

16.
arros parellada pas17

Quan la carn ja sigui rosa... reserveu-la.

17.
arros parellada pas18

En el mateix oli... daurem la sípia i el calamar.

18.
arros parellada pas19

S'han de daurar també... i això passa quan es comencen a enganxar a la paella. Compte que esquitxa!

19.
arros parellada pas20

Ho reservem juntament amb la carn.

20.
arros parellada pas21

Anem a pel sofregit. Hem de daurar fins caramelitzar tota la verdura. Si cal afegiu més oli.

21.
arros parellada pas22

Quan la verdura tingui bon coloret... incorporem el preparat de tomàquet, pebre i melsa.

22.
arros parellada pas23

Ho remenem bé i deixem reduir el tomàquet 5 minutets.

23.
arros parellada pas24

Mentre, anirem escalfant el brou de peix. Jo en tenia de congelat, així que només l'haig de barrejar amb el suquet dels musclos. Es pot fer amb aigua directament, però amb brpo de peix o carn queda més gustós l'arròs.

24.
arros parellada pas25

Amb el sofregit apunt, fem un espai enmig de la paella i saltem les gambes pelades. Hi ha gent que les incorpora a la paella durant els últims 5 minuts de cocció de l'arròs, per no coure-les en excés, però a mi m'agraden així.

25.
arros parellada pas26

Dues voltes a les gambes i incorporem també tot el que havíem reservat.

26.
arros parellada pas27

Li donem unes voltes... que es barregin els gustos.

27.
arros parellada pas28

I preparem l'arròs.

28.
arros parellada pas29

Una tassa per persona... tot i que els 350gr de la recepta correspondrien a 4 persones. Però clar, heu de tenir en compte que estem posant molts ingredients (peix, carn, etc...)... i amb aquesta proporció teòrica de 4 persones en mengen 6 com a mínim, us ho asseguro.

29.
arros parellada pas30

Daurem una mica l'arròs, tot remenant-lo sense parar evitant que s'enganxi massa.

30.
arros parellada pas31

En aquest punt, com sempre, podem parar el foc i deixar l'arròs a punt de coure. És el moment de sortir a comprar el diari o fer el vermut.

31.
arros parellada pas32

En tornar, escalfem el brou i mentre anem preparant una picadeta d'all, julivert i uns brins de safrà.

32.
arros parellada pas33

Encenem el foc de l'arròs i incorporem els últims ingredients: els pèsols (millor frescos) i els musclos.

33.
arros parellada pas34

Li donem dues voltes...

34.
arros parellada pas35

... i incorporem el brou ben calent.

35.
arros parellada pas36

A continuació, hi posem la picada d'all i julivert...

36.
arros parellada pas37

... i si cal, la deixateu amb una mica de suc.

37.
arros parellada pas38

... saleu una mica l'arròs...

38.
arros parellada pas39

... i esperar entre 15-20 minuts a que estigui cuit el gra... però no del tot.

39.
arros parellada pas40

Umm... quina oloreta. Tasteu-lo de tant en tant i rectifiqueu de sal si cal.

40.
arros parellada pas41

Quan gairebé sigui cuit l'arròs ja podeu parar el foc. La cocció passiva farà la resta. Heu de deixar que reposi 5 minutets.

41.
arros parellada pas42

I ja podem emplatar.

42.
arros parellada pas43

Quina oloreta... el podeu menjar amb cullera o amb forquilla, com volgueu... però acompanyat d'un bon vi blanc fresquet.

43.
arros parellada pas44

Bon profit!