Una recepta força tradicional. És d'aquelles receptes selectes que sempre es mengen molt a gust... i encara més si tots els ingredients ja estan pelats i sense closca, eh? Per fer aquesta recepta, he utilitzat brou de peix que he fet prèviament.
360gr. d'arròs
150gr. carn de pollastre tallada a daus
150gr. carn magra tallada a daus
150gr. salsitxes de porc
100gr. pèsols (frescos millor)
12 musclos
8 gambes
2 tomàquets madurs
1 calamar tallat
1 sípia neta i tallada (amb la melsa)
1 ceba
1 pebrot vermell
1 pebrot verd
1l. d'aigua o brou de peix
oli d'oliva
sal
Per la picada:
Uns brins de safrà
1 gra d'all
julivert fresc
Variants:
En comptes de pèsols hi podeu posar carxofa o mongeta tendra
En lloc d'aigua podeu posar brou de carn o de peix
Podeu afegir una cullerada de pebre vermell dolç
Podeu afegir la melsa de la sípia al tomàquet ratllat
Preparem tots els ingredients.
Les gambes les podeu comprar ja pelades o sense pelar, i aprofitar els caps i les pells per fer el brou.
Salsitxa de porc, carn magra i pollastre.
Sípia i calamar tallats a daus petits... i la melsa de la sípia també la utilitzarem.
Piquem la verdura en "brunoise".
D'entrada, prepararem els musclos. Els farem al vapor amb un dit d'aigua... un xorret de llimona, una fulla de llorer i si voleu un xorret de vi blanc.
Un cop nets d'algues... els incorporeu a la cassola.
Tapeu-la i deixeu que s'obrin els musclos durant uns 10 minuts a foc més aviat baix.
Mentre es fan els musclos, aprofitarem per ratllar els tomàquets i barrejar-los amb la melsa de la sípia.
També hi posarem una culleradeta de pebre vermell dolç.
Talleu tota la carn a daus d'una mateixa mida.
Escalfeu una mica d'oli d'oliva a la paella i salteu tota la carn.
Sembla que ja tenim els musclos apunt. Els reservarem.
L'aigua de bullir-los la colarem i l'afegirem el brou.
Un cop fred, traieu les closques i reserveu els musclos.
Quan la carn ja sigui rosa... reserveu-la.
En el mateix oli... daurem la sípia i el calamar.
S'han de daurar també... i això passa quan es comencen a enganxar a la paella. Compte que esquitxa!
Ho reservem juntament amb la carn.
Anem a pel sofregit. Hem de daurar fins caramelitzar tota la verdura. Si cal afegiu més oli.
Quan la verdura tingui bon coloret... incorporem el preparat de tomàquet, pebre i melsa.
Ho remenem bé i deixem reduir el tomàquet 5 minutets.
Mentre, anirem escalfant el brou de peix. Jo en tenia de congelat, així que només l'haig de barrejar amb el suquet dels musclos. Es pot fer amb aigua directament, però amb brpo de peix o carn queda més gustós l'arròs.
Amb el sofregit apunt, fem un espai enmig de la paella i saltem les gambes pelades. Hi ha gent que les incorpora a la paella durant els últims 5 minuts de cocció de l'arròs, per no coure-les en excés, però a mi m'agraden així.
Dues voltes a les gambes i incorporem també tot el que havíem reservat.
Li donem unes voltes... que es barregin els gustos.
I preparem l'arròs.
Una tassa per persona... tot i que els 350gr de la recepta correspondrien a 4 persones. Però clar, heu de tenir en compte que estem posant molts ingredients (peix, carn, etc...)... i amb aquesta proporció teòrica de 4 persones en mengen 6 com a mínim, us ho asseguro.
Daurem una mica l'arròs, tot remenant-lo sense parar evitant que s'enganxi massa.
En aquest punt, com sempre, podem parar el foc i deixar l'arròs a punt de coure. És el moment de sortir a comprar el diari o fer el vermut.
En tornar, escalfem el brou i mentre anem preparant una picadeta d'all, julivert i uns brins de safrà.
Encenem el foc de l'arròs i incorporem els últims ingredients: els pèsols (millor frescos) i els musclos.
Li donem dues voltes...
... i incorporem el brou ben calent.
A continuació, hi posem la picada d'all i julivert...
... i si cal, la deixateu amb una mica de suc.
... saleu una mica l'arròs...
... i esperar entre 15-20 minuts a que estigui cuit el gra... però no del tot.
Umm... quina oloreta. Tasteu-lo de tant en tant i rectifiqueu de sal si cal.
Quan gairebé sigui cuit l'arròs ja podeu parar el foc. La cocció passiva farà la resta. Heu de deixar que reposi 5 minutets.
I ja podem emplatar.
Quina oloreta... el podeu menjar amb cullera o amb forquilla, com volgueu... però acompanyat d'un bon vi blanc fresquet.
Bon profit!