De nou, un arròs de bandera, potent i amb caràcter. Un arròs per als amants dels arrossos. Com jo mateix, que soc un boig dels arrossos. I, com veureu, calen ben pocs ingredients i, això sí, una mica de paciència. Però val molt la pena. I si el feu, ja m'ho direu!
El pop el podeu comprar ja cuit per estalviar-vos feina. En cas de coure'l a casa, aprofiteu el brou del pop per fer l'arròs. Com veureu, he optat per tallar el pebrot vermell a tires i decorar amb ell el plat. Però el podeu trinxar juntament amb el pebrot verd també. Som-hi!
300 g d'arròs
2 potes de pop cuites
1 sípia petita
3 tomàquets madurs
1 gra d'all
1 pebrot verd trinxat
1/2 pebrot vermell tallat a tires
1 cullerada de pebre vermell
1 ceba trinxada
un raig de conyac/brandi
1 litre de brou de peix
oli d'oliva
sal
Variants:
Hi podeu incorporar unes cloïsses
Es pot fer amb el brou de coure el pop
Netegeu el peix.
Talleu les potes del pop cuit a rodanxes.
I reserveu les dues cues senceres per decorar l'arròs. No és que siguin tècnicament cues, si no que és la part inferior de les potes del pop.
Talleu la sípia a trossos. Quan recomanen que la sípia no sigui massa es per que no li robi protagonisme al pop però, d'altra banda, volem aprofitar la melsa (salsa marró) per fer el sofregit.
Trinxeu el pebrot verd.
Talleu a tires el pebrot vermell. La raó, en aquest cas, és que farem servir el pebrot vermell per decorar l'arròs pel seu color. El verd s'integrarà amb la ceba.
Reserveu-los.
Ratlleu els tomàquets.
Afegiu-hi una cullerada de pebrot vermell al tomàquet.
Molt bé.
I aquí mateix desfeu la melsa i remeneu el tomàquet per integrar el pebre vermell i aquesta magnífica salsa de la sípia que li donarà un sabor més intens al sofregit i a l'arròs en general.
Tireu un bon raig d'oli d'oliva a la paella i daureu una mica l'all tallat a làmines.
Quan comenci a agafar una mica de color, tireu-hi la sípia.
Quan la sípia comenci a esclatar (vigileu no us cremeu), ja hi podeu tirar el pop.
Sofregiu-ho tot junt un parell de minuts i ho reserveu en un plat.
En el mateix oli fregiu els pebrots per separat.
Quan agafin color, reserveu el vermell.
Al pebrot verd li afegiu la ceba trinxada i ho deixeu fer.
Aprofiteu la humitat de la ceba per rascar el fons de la paella. Això evitarà que s'enganxi l'arròs i també aprofitareu els sabors de les anomenades "reaccions de Maillard".
Quan la ceba comenci a agafar color tireu a la paella un raig de brandi. Deixeu coure fins que s'evapori completament. Remeneu de tant en tant per evitar que s'enganxi.
Seguidament, afegiu-hi la barreja preparada de tomàquet i ho deixeu sofregir entre 7-10 minuts remenant de tant en tant i, si cal, afegint-t'hi un raig d'aigua per evitar que es cremi.
Heu d'aconseguir una pasta lliure de líquid, gairebé caramel·litzada. Aquest fons serà la base del nostre arròs.
En aquest punt ja hi podeu posar l'arròs.
Remeneu-ho durant dos o tres minuts a fi i efecte que el gra d'arròs s'impregni bé del sofregit i es torri una mica.
A continuació aboqueu dins la paella el brou calent.
Una mica de sal.
Ho deixeu fer a foc mig-baix durant uns 15-18 minuts.
Als 5 minuts de cocció, afegiu-hi el pop i la sípia.
De tant en tant sacsegeu la paella per desenganxar l'arròs del fons i evitar que es cremi. Rectifiqueu de sal si cal. Recordeu tastar sempre el menjar, sobretot una mica abans d'acabar les coccions.
Quina flaire i quina pinta que fa!
Un cop cuit, decoreu l'arròs amb les tires de pebrot vermell.
I col·loqueu les cues del pop al mig.
I ja està? si i no.
Es podria consumir així perfectament.
Però jo us recomano daurar l'arròs 5 minuts al forn amb mode grill.
D'aquesta manera aconseguireu un aspecte daurat més atractiu i s'intensificaran els aromes. Però compte, perquè també cou més l'arròs i el possible brou. Heu de valorar sempre aquesta possibilitat.
Quina gana m'ha agafat ara... això d'escriure receptes abans de dinar no és gaire bona idea! jeje!
Cap a taula i a gaudir!
Bon profit!