Aquest arròs és excepcionalment bo de gust i el recomano enèrgicament. Les potes de cranc vermell les trobareu entre 50-60 euros el quilo en format congelat, cuites o crues. Jo he utilitzat de crues, però podeu fer servir també la cuita. La intensitat de gust que ens aportaran els caps de gamba vermella juntament amb la melsa i el suquet de les potes de cranc ens permetran, en aquest cas, estalviar-nos l'ús de brou de peix. Que vagi de gust.
sis potes de cranc
300gr. d'arròs
6 caps de gamba vermella
1 sípia petita amb la melsa
150gr. gamba pelada
1/3 pebrot vermell
1 ceba trinxada
3 alls
3 tomàquets madurs
1 cullerada de pebre vermell
aigua
oli d'oliva
sal
Variants:
Podeu canviar la sípia per calamar
S'hi poden afegir musclos
Podeu utilitzar brou de peix per coure l'arròs
![arros potes cranc vermell pas1 arros potes cranc vermell pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/64/79/arros-potes-cranc-vermell-pas1.jpeg)
Preparem els ingredients, les verdures...
![arros potes cranc vermell pas2 arros potes cranc vermell pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/65/21/arros-potes-cranc-vermell-pas2.jpeg)
... i el marisc.
![arros potes cranc vermell pas3 arros potes cranc vermell pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/65/63/arros-potes-cranc-vermell-pas3.jpeg)
He aprofitat uns caps de gamba vermella que tenia congelats d'un altre plat.
![arros potes cranc vermell pas4 arros potes cranc vermell pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/66/38/arros-potes-cranc-vermell-pas4.jpeg)
I les gambes ja les he comprat pelades. En qualsevol cas, podeu comprar la gamba vermella i pelar-la directament. Notareu que són sensiblement més maques, grans i bones que les que ja venen pelades.
![arros potes cranc vermell pas5 arros potes cranc vermell pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/66/80/arros-potes-cranc-vermell-pas5.jpeg)
Una sípia, amb la melsa.
![arros potes cranc vermell pas6 arros potes cranc vermell pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/67/22/arros-potes-cranc-vermell-pas6.jpeg)
![arros potes cranc vermell pas7 arros potes cranc vermell pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/67/64/arros-potes-cranc-vermell-pas7.jpeg)
Com sempre, aprofitarem la melsa de la sípia que barrejarem amb el tomàquet...
![arros potes cranc vermell pas8 arros potes cranc vermell pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/68/06/arros-potes-cranc-vermell-pas8.jpeg)
![arros potes cranc vermell pas9 arros potes cranc vermell pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/68/90/arros-potes-cranc-vermell-pas9.jpeg)
En la mateixa paella, hi tirarem una mica d'oli i enrossirem els alls laminats.
![arros potes cranc vermell pas10 arros potes cranc vermell pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/69/32/arros-potes-cranc-vermell-pas10.jpeg)
Mentrestant, salarem les potes de cranc...
![arros potes cranc vermell pas11 arros potes cranc vermell pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/69/74/arros-potes-cranc-vermell-pas11.jpeg)
Ara, saltem una mica les potes de cranc, que són crues.
![arros potes cranc vermell pas12 arros potes cranc vermell pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/70/16/arros-potes-cranc-vermell-pas12.jpeg)
Molt de compte que esquitxa molt i us podeu cremar.
![arros potes cranc vermell pas13 arros potes cranc vermell pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/70/58/arros-potes-cranc-vermell-pas13.jpeg)
Només que canviïn de color, volta i volta i les reservem juntament amb l'all.
![arros potes cranc vermell pas14 arros potes cranc vermell pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/71/00/arros-potes-cranc-vermell-pas14.jpeg)
En el mateix oli fregim els caps de gamba vermella.
![arros potes cranc vermell pas15 arros potes cranc vermell pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/71/42/arros-potes-cranc-vermell-pas15.jpeg)
Quan canviïn de color també les retirarem juntament amb l'oli, que no serà gaire quantitat.
![arros potes cranc vermell pas16 arros potes cranc vermell pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/71/84/arros-potes-cranc-vermell-pas16.jpeg)
Les passarem a un colador i amb una mà de morter n'extraurem tot el suquet.
![arros potes cranc vermell pas17 arros potes cranc vermell pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/72/26/arros-potes-cranc-vermell-pas17.jpeg)
L'objectiu és aconseguir aquest suquet intens de caps de gamba amb l'oli de fregir-les. Ho reservem.
![arros potes cranc vermell pas18 arros potes cranc vermell pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/72/68/arros-potes-cranc-vermell-pas18.jpeg)
En la mateixa paella, i amb un rajolinet nou d'oli... saltem les gambes pelades i la sípia, que haurem salat prèviament.
![arros potes cranc vermell pas19 arros potes cranc vermell pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/73/10/arros-potes-cranc-vermell-pas19.jpeg)
Poc a poc deixaran anar tota l'aigua que contenen i començaran a daurar-se.
![arros potes cranc vermell pas20 arros potes cranc vermell pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/73/52/arros-potes-cranc-vermell-pas20.jpeg)
En aquest punt, les reservem juntament amb les potes de cranc.
![arros potes cranc vermell pas21 arros potes cranc vermell pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/73/94/arros-potes-cranc-vermell-pas21.jpeg)
En la mateixa paella, i amb un nou rajolinet d'oli, sofregirem la ceba trinxada.
![arros potes cranc vermell pas22 arros potes cranc vermell pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/74/36/arros-potes-cranc-vermell-pas22.jpeg)
La courem a foc baix i l'anirem remenant de tant en tant, per evitar que es cremi. Si noteu que s'enganxa, podeu incorporar un rajolinet petit d'aigua i fer que caramel·litzi més estona. En total, hi heu d'estar 15-20 minuts amb la ceba, aproximadament.
![arros potes cranc vermell pas23 arros potes cranc vermell pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/74/78/arros-potes-cranc-vermell-pas23.jpeg)
Un cop ben fosca la ceba, hi afegirem el pebrot vermell ben trinxat i deixarem que es faci.
![arros potes cranc vermell pas24 arros potes cranc vermell pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/75/20/arros-potes-cranc-vermell-pas24.jpeg)
El barregem amb la ceba també i esperem una estona que agafi coloret.
![arros potes cranc vermell pas25 arros potes cranc vermell pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/75/62/arros-potes-cranc-vermell-pas25.jpeg)
Ara, incorporem el tomàquet ratllat.
![arros potes cranc vermell pas26 arros potes cranc vermell pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/76/04/arros-potes-cranc-vermell-pas26.jpeg)
Ho deixem reduir fins que es consumeixi tot l'aigua del tomàquet.
![arros potes cranc vermell pas27 arros potes cranc vermell pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/76/46/arros-potes-cranc-vermell-pas27.jpeg)
Ara farem una reducció de brandi...
![arros potes cranc vermell pas28 arros potes cranc vermell pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/76/88/arros-potes-cranc-vermell-pas28.jpeg)
... ups, perdó, que es veu el "toro"... je,je...
![arros potes cranc vermell pas29 arros potes cranc vermell pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/77/30/arros-potes-cranc-vermell-pas29.jpeg)
Hi posem un raig, com mitja copa i ho deixem uns minutets que s'evapori l'alcohol també.
![arros potes cranc vermell pas30 arros potes cranc vermell pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/77/72/arros-potes-cranc-vermell-pas30.jpeg)
Poc a poc anirà agafant textura de melmelada.
![arros potes cranc vermell pas31 arros potes cranc vermell pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/78/14/arros-potes-cranc-vermell-pas31.jpeg)
Mentrestant, ja podeu preparar l'arròs. Una tassa per persona.
![arros potes cranc vermell pas32 arros potes cranc vermell pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/78/56/arros-potes-cranc-vermell-pas32.jpeg)
L'aboquem...
![arros potes cranc vermell pas33 arros potes cranc vermell pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/78/98/arros-potes-cranc-vermell-pas33.jpeg)
... i ho remenem durant una estona per daurar el gra d'arròs.
![arros potes cranc vermell pas34 arros potes cranc vermell pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/79/40/arros-potes-cranc-vermell-pas34.jpeg)
Notareu que s'enganxa molt, per això l'heu de remenar constantment.
![arros potes cranc vermell pas35 arros potes cranc vermell pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/79/82/arros-potes-cranc-vermell-pas35.jpeg)
A continuació hi afegim l'aigua o brou de peix (gairebé el triple que d'arròs).
![arros potes cranc vermell pas36 arros potes cranc vermell pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/80/24/arros-potes-cranc-vermell-pas36.jpeg)
I el suquet de caps de gamba vermella que teníem reservat.
![arros potes cranc vermell pas37 arros potes cranc vermell pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/80/66/arros-potes-cranc-vermell-pas37.jpeg)
Ho salem...
![arros potes cranc vermell pas38 arros potes cranc vermell pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/81/08/arros-potes-cranc-vermell-pas38.jpeg)
... hi posem el marisc i les gambes...
![arros potes cranc vermell pas39 arros potes cranc vermell pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/81/50/arros-potes-cranc-vermell-pas39.jpeg)
... amb cura, que hi cap tot.
![arros potes cranc vermell pas40 arros potes cranc vermell pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/81/92/arros-potes-cranc-vermell-pas40.jpeg)
I ho deixem coure uns 15 minuts, fins que l'arròs estigui gairebé al punt.
![arros potes cranc vermell pas41 arros potes cranc vermell pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/82/34/arros-potes-cranc-vermell-pas41.jpeg)
Rectifiqueu de sal si cal. Els menjars sempre s'han d'anar tastant.
![arros potes cranc vermell pas42 arros potes cranc vermell pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/82/76/arros-potes-cranc-vermell-pas42.jpeg)
Amb el gra d'arròs lleugerament dur... apagarem el foc. Ho deixarem reposar 5-10 minuts i així l'arròs s'acabarà de coure de forma passiva. Podeu cobrir la paella amb paper d'alumini.
![arros potes cranc vermell pas43 arros potes cranc vermell pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/83/18/arros-potes-cranc-vermell-pas43.jpeg)
Com que és un arròs molt fosc, no cal daurar-lo al forn. Ja el podem servir a taula.
![arros potes cranc vermell pas44 arros potes cranc vermell pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/83/60/arros-potes-cranc-vermell-pas44.jpeg)
Emplatem doncs.
![arros potes cranc vermell pas45 arros potes cranc vermell pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/84/05/arros-potes-cranc-vermell-pas45.jpeg)
Fa bona pinta, no?
![arros potes cranc vermell pas46 arros potes cranc vermell pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/84/47/arros-potes-cranc-vermell-pas46.jpeg)
Doncs us puc garantir que estava molt més bo del que sembla.
![arros potes cranc vermell pas47 arros potes cranc vermell pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/84/89/arros-potes-cranc-vermell-pas47.jpeg)
Com heu vist, necessitem dedicar-li el temps suficient al sofregit... i per la resta... surt sol.
![arros potes cranc vermell pas48 arros potes cranc vermell pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/85/31/arros-potes-cranc-vermell-pas48.jpeg)
Acompanyeu-lo d'un bon vi.
![arros potes cranc vermell pas49 arros potes cranc vermell pas49](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/85/73/arros-potes-cranc-vermell-pas49.jpeg)
Bon profit!