Per alguns pot semblar, d'entrada, una mica estrany posar-hi sardines a sobre d'un arròs. Però el cert és que aquest plat d'avui es tracta d'una recepta tradicional catalana ben antiga.

La sardina és la protagonista del plat i, per tant, us aconsello que sigui ben fresca. Ja sabeu que la sardina és un peix blau, ric en Omega 3, un àcid gras que ens ajuda a prevenir malalties cardiovasculars. Ara no descobriré jo les bondats d'aquest peix, que conté moltes proteïnes, així com vitamines A, D, B2, B3 i minerals molt diversos, com el sodi, el fòsfor, el magnesi, el ferro i el calci.  Però que cal menjar-ne ho sabem tots.

Total, un arròs, bo, sa i, no menys important, força econòmic.

Ingredients

24 sardines mitjanes

400 g d'arròs

1 ceba

2 tomàquets madurs

4 alls tendres

150g de pèsols

1 litre d'aigua

oli d'oliva

sal

Per fer la picada:

uns brins de safrà

julivert fresc

sal

Variants:

- Aquest arròs es pot fer també amb seitons (vegeu Arròs de seitó) o amb joells en comptes de sardines.

- Es pot fer amb brou de peix, en lloc d’aigua.

- S’hi pot posar pebrot vermell o verd.

- En lloc d’alls tendres es pot fer amb alls secs.

- S’hi pot afegir alguna hortalissa, com ara albergínia o carxofa.

- Aquest mateix plat el podeu elaborar amb fideus o cintes en comptes d’arròs.

- Es pot fer també amb anxoves confitades en comptes de sardines.

- S’hi pot posar pebre vermell dolç.

Preparació
1.
arros sardines pas1

Les sardines és millor que siguin de mida mitjana, fins i tot una mica petites, per allò de les espines també. Jo, malauradament, només n'he trobades de grosses en aquesta ocasió. Per tant, n'he fet servir menys que les 24 proposades.

2.
arros sardines pas2

Prepareu la verdura.

3.
arros sardines pas3

Netegeu les sardines. Retireu cap, tripes i escates. Hi ha qui les fa amb el cap. Com us agradi.

4.
arros sardines pas4

Saleu una mica les sardines per totes dues bandes.

5.
arros sardines pas5

És interessant tirar un polsim de farina sobre les sardines.

6.
arros sardines pas6

Escampeu aquesta farina amb els dits. Això ens permetrà mantenir la pell de la sardina i, com no, la brillantor que tenen. Ara poseu a escalfar una mica d'oli en una paella.

7.
arros sardines pas7

Mentre s'escalfa l'oli, trinxeu la ceba.

8.
arros sardines pas8

Trinxeu també els alls tendres.

9.
arros sardines pas9

Jo he preferit fer servir la tècnica de triturar la nyora dins el brou.

 

10.
arros sardines pas10

Poseu la nyora a bullir amb el brou.

11.
arros sardines pas11

Que sola està, pobreta.

12.
arros sardines pas12

Mentre, podeu anar ratllant els tomàquets.

13.
arros sardines pas13

A mi m'agrada posar-hi una mica de pebre vermell, ja ho sabeu. El toc personal. Donarà gust i color.

14.
arros sardines pas14

Quan l'oli sigui calent, fregiu lleugerament les sardines.

15.
arros sardines pas15

I lleugerament vols dir uns 30 segons per cada banda. De fet, no les volem coure, només marcar la pell amb la farina. La sardina es courà amb l'escalfor de l'arròs.

16.
arros sardines pas16

Retireu-les i reserveu-les per més endavant.

17.
arros sardines pas17

Torneu al brou. Afegiu-hi els brins de safrà.

18.
arros sardines pas18

I el julivert fresc també.

19.
arros sardines pas19

Ja no estàs tan sola! Ho deixeu bullir una mica més.

20.
arros sardines pas20

Ara, amb l'oli aromatitzat de fregir les sardines fareu el sofregit. Segurament no caldrà posar-lo tot.

21.
arros sardines pas22

Quan la ceba comença a agafar color poseu els alls tendres, que es fan més ràpid.

22.
arros sardines pas23

Deixeu-ho fer a foc més aviat baix, vigilant no es cremi.

23.
arros sardines pas24

Seguidament, afegiu-hi el tomàquet. A foc baix, deixeu-ho fer uns 10 minuts. Remenant de tant en tant. Si falta líquid podeu afegir un cullerot del brou.

24.
arros sardines pas25

I tornant al brou, com veieu, al cap i a la fi estem fem una mena de brou-picada. Altrament, podeu fer una picada amb la carn de la nyora, el julivert i la sal i afegir-ho a l'arròs quan arrenqui el bull. Tritureu-ho el brou-picada amb la batedora elèctrica.

25.
arros sardines pas26

Molt bé.

26.
arros sardines pas27

No importa si us queden trossets petits. No busquem un brou fi.

27.
arros sardines pas28

Un cop estigui el sofregit ben confitat, ja hi podeu tirar l'arròs.

28.
arros sardines pas29

Mesureu l'arròs sempre, a no ser que ho tingueu molt per la mà.

29.
arros sardines pas30

Ara, remeneu l'arròs amb el sofregit per tal de daurar una mica el gra i segellar-lo.

30.
arros sardines pas31

Seguidament, tireu-hi el brou bullent.

31.
arros sardines pas32

Un puntet de sal.

32.
arros sardines pas33

I quan comenci a bullir podeu posar els pèsols, que si són frescos i de temporada millor. Si no, no us quedarà més remei que fer-ne servir de congelats.

33.
arros sardines pas34

I ara a fer xup xup durant uns 15 minuts. Sacsegeu la paella de tant en tant per evitar que s'enganxi, però no remeneu mai l'arròs.

34.
arros sardines pas35

Mentre es fa, podeu preparar una llimona amb una mica de gràcia per servir l'arròs.

35.
arros sardines pas36

Quan faltin 2 o 3 minuts per acabar la cocció escampeu les sardines per sobre. Es poden posar directament netes i salades per damunt de l’arròs, sense fregir-les prèviament. De fet, així es fa la recepta original. Passats els 15 minuts, apagueu el foc.

 

36.
arros sardines pas37

Ja fa bona pinta, no?

37.
arros sardines pas38

Si ho penseu, després de 15 minuts de cocció l'arròs no estarà fet del tot.

38.
arros sardines pas39

Per tant, haureu de cobrir la paella o cassola amb paper d'alumini i deixar que la cocció passiva faci la seva feina. És a dir, que haureu d'esperar un mínim de 10-15 minuts més abans de servir-lo.

39.
arros sardines pas40

Ja sabeu que quan l'arròs reposa una mica està més bo. I aquí el teniu.

40.
arros sardines pas41

Ara sí, ja el podeu servir. Acompanyat d'un vi especial, com la sardina.

41.
arros sardines pas42

Com tot en aquesta vida, si serviu el menjar amb una mica de gràcia el plat encara semblarà més bo, ja que la vista és fonamental a l'hora de menjar. I no només a l'hora de menjar, oi? jeje.

42.
arros sardines pas43

Bon profit!

43.I PER BEURE...
arros sardines pas44