Pels seus vincles amb el mar, Sitges té una àmplia gastronomia lligada als peixos i als arrossos mariners. És un arròs que lliga productes de mar i muntanya, i a més incorpora la Malvasia. La Malvasia de Sitges, és un vi de postres, dolç, aromàtic i de graduació (15%) elaborat únicament a partir de la varietat de raïm del mateix nom.

En general, es recomanen de 80-100 grams d'arròs per persona. En aquest cas, jo us recomano un litre i mig de brou i 500 g d'arròs per a 6 persones, ja que el plat conté prou productes que acaben omplint el plat. De totes maneres, sempre és interessant que ajusteu les proporcions a les vostres necessitats i gustos. Som-hi!

Ingredients

500 g de costella de porc tallada a trossos

2 sípies mitjanes pelades i tallades a daus grossos (podeu aprofitar la melsa)

100 g de ceba trinxada

300 g de pebrot vermell tallat a daus

300 g de pebrot verd tallat a daus

400 g de tomàquet madur, pelat i tallat petit

100 g de pèsols desgranats

500 g d’arròs

80 g de llard

1 copa de Malvasia de Sitges

1 litre i mig de brou (barreja de carn i peix o només peix)

6 salsitxes de porc

6 gambes de Vilanova

6 escamarlans

18 cloïsses grosses

oli d'oliva

Per fer la picada:

uns brins de safrà

4 grans d’all

un grapadet d'ametlles torrades

sal

Preparació
1.
arros sitgetana pas1

Prepareu tots els ingredients.

2.
arros sitgetana pas2

Els de la picada també.

3.
arros sitgetana pas3

Poseu les cloïsses en aigua i sal durant mitja hora, per purgar-les de sorra.

4.
arros sitgetana pas4

Ratlleu els tomàquets.

5.
arros sitgetana pas5

Si són ecològics i de temporada molt millor.

6.
arros sitgetana pas6

Ara, barregeu amb el tomàquet la melsa de la sípia, la salsa marró.

7.
arros sitgetana pas7

Trenqueu la bossa amb la punta d'un ganivet i sortirà sola. Ho reserveu barrejat.

8.
arros sitgetana pas8

Trinxeu la verdura ben petita.

9.
arros sitgetana pas9

En una cassola amb una mica d'oli, enrossiu el marisc amb una mica de sal.

10.
arros sitgetana pas10

De seguida de canvii de color per totes dues bandes, reserveu-lo.

11.
arros sitgetana pas11

Afegiu-hi una mica de llard.

12.
arros sitgetana pas12

I si cal, una mica més d'oli d'oliva.

13.
arros sitgetana pas13

Poseu a enrossir la carn i les salsitxes. Saleu-ho.

14.
arros sitgetana pas14

Deixeu que quedi ben daurat per totes bandes. Les salsitxes es fan abans.

15.
arros sitgetana pas15

Reserveu-les amb les gambes i els escamarlans i deixeu que la carn segueixi fent-se.

16.
arros sitgetana pas16

Perfecte.

17.
arros sitgetana pas18

Al daurar la sípia, és normal que esquitxi i salti, el que pot comportar un perill de cremades. Podeu tapar una estona la cassola mentre es fa la sípia.

18.
arros sitgetana pas20

ja hi podeu afegir la ceba i els pebrots.

19.
arros sitgetana pas21

Remeneu-ho.

20.
arros sitgetana pas22

Deixeu-ho sofregir uns minuts fins que la ceba quedi transparent.

21.
arros sitgetana pas23

En aquest punt, afegiu-hi el tomàquet amb la melsa i remeneu.

22.
arros sitgetana pas24

També serà el moment d'afegir la malvasia.

23.
arros sitgetana pas25

Cap a dins!

24.
arros sitgetana pas27

Aprofiteu aquesta estona per preparar la picada. Peleu les ametlles torrades.

25.
arros sitgetana pas28

Poseu-les en un morter i tireu-hi una mica de safrà.

26.
arros sitgetana pas29

Afegiu-hi els alls.

27.
arros sitgetana pas30

Una mica de sal.

28.
arros sitgetana pas31

I amb una mà de morter ho tritureu.

29.
arros sitgetana pas32

Us ha de quedar una pasta gairebé. La reserveu.

30.
arros sitgetana pas33

Prepareu l'arròs segons el nombre de persones. En aquesta ocasió he fet servir arròs bomba.

31.
arros sitgetana pas34

Poseu a escalfar el brou també.

32.
arros sitgetana pas36

És important que aquesta base quedi bé ja que garantirà l'èxit del plat.

33.
arros sitgetana pas37

En aquest punt, ja ho podeu mullar amb el brou.

34.
arros sitgetana pas38

Remeneu-ho una mica.

35.
arros sitgetana pas39

Al mateix temps, ja hi podeu incorporar la picada.

36.
arros sitgetana pas40

Procureu repartir-la i integrar-la bé amb el suc.

37.
arros sitgetana pas41

I com no, hi tireu també l'arròs, ben repartit.

38.
arros sitgetana pas42

Si disposeu de pèsols frescos aquest és el moment de tirar-los. En cas que siguin congelats, haureu d'esperar a mitja cocció. L'arròs haurà de coure uns 15-17 minuts en total.

39.
arros sitgetana pas43

A mitja cocció hi afegiu els escamarlans, les gambes, les salsitxes...

40.
arros sitgetana pas44

i les cloïsses.

41.
arros sitgetana pas45

I ara si, els pèsols.

42.
arros sitgetana pas46

Tasteu de sal i acabeu-ho de coure.

43.
arros sitgetana pas47

Ja fa bona pinta!

44.
arros sitgetana pas48

Un cop passats els 15 minuts de cocció de l'arròs, passeu la cassola al forn perquè agafi una mica de color per sobre.  Només hi ha d'estar 5 minuts. L'arròs no ha de quedar massa sec.

45.
arros sitgetana pas49

I ara si, amb aquest color tan atractiu, deixeu-lo reposar 10 minuts abans de servir.

 

46.
arros sitgetana pas50

Cap a taula i a servir plats!

47.
arros sitgetana pas51

Procureu posar a cada plat una mica de tot.

48.
arros sitgetana pas52

I a gaudir!

49.
arros sitgetana pas53

Bon profit!

50.I PER BEURE...
arros sitgetana pas54