Pels seus vincles amb el mar, Sitges té una àmplia gastronomia lligada als peixos i als arrossos mariners. És un arròs que lliga productes de mar i muntanya, i a més incorpora la Malvasia. La Malvasia de Sitges, és un vi de postres, dolç, aromàtic i de graduació (15%) elaborat únicament a partir de la varietat de raïm del mateix nom.
En general, es recomanen de 80-100 grams d'arròs per persona. En aquest cas, jo us recomano un litre i mig de brou i 500 g d'arròs per a 6 persones, ja que el plat conté prou productes que acaben omplint el plat. De totes maneres, sempre és interessant que ajusteu les proporcions a les vostres necessitats i gustos. Som-hi!
500 g de costella de porc tallada a trossos
2 sípies mitjanes pelades i tallades a daus grossos (podeu aprofitar la melsa)
100 g de ceba trinxada
300 g de pebrot vermell tallat a daus
300 g de pebrot verd tallat a daus
400 g de tomàquet madur, pelat i tallat petit
100 g de pèsols desgranats
500 g d’arròs
80 g de llard
1 copa de Malvasia de Sitges
1 litre i mig de brou (barreja de carn i peix o només peix)
6 salsitxes de porc
6 gambes de Vilanova
6 escamarlans
18 cloïsses grosses
oli d'oliva
Per fer la picada:
uns brins de safrà
4 grans d’all
un grapadet d'ametlles torrades
sal
![arros sitgetana pas1 arros sitgetana pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/66/59/arros-sitgetana-pas1.jpeg)
Prepareu tots els ingredients.
![arros sitgetana pas2 arros sitgetana pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/67/01/arros-sitgetana-pas2.jpeg)
Els de la picada també.
![arros sitgetana pas3 arros sitgetana pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/67/43/arros-sitgetana-pas3.jpeg)
Poseu les cloïsses en aigua i sal durant mitja hora, per purgar-les de sorra.
![arros sitgetana pas4 arros sitgetana pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/67/85/arros-sitgetana-pas4.jpeg)
Ratlleu els tomàquets.
![arros sitgetana pas5 arros sitgetana pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/68/27/arros-sitgetana-pas5.jpeg)
Si són ecològics i de temporada molt millor.
![arros sitgetana pas6 arros sitgetana pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/68/69/arros-sitgetana-pas6.jpeg)
Ara, barregeu amb el tomàquet la melsa de la sípia, la salsa marró.
![arros sitgetana pas7 arros sitgetana pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/69/11/arros-sitgetana-pas7.jpeg)
Trenqueu la bossa amb la punta d'un ganivet i sortirà sola. Ho reserveu barrejat.
![arros sitgetana pas8 arros sitgetana pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/69/53/arros-sitgetana-pas8.jpeg)
Trinxeu la verdura ben petita.
![arros sitgetana pas9 arros sitgetana pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/69/95/arros-sitgetana-pas9.jpeg)
En una cassola amb una mica d'oli, enrossiu el marisc amb una mica de sal.
![arros sitgetana pas10 arros sitgetana pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/70/37/arros-sitgetana-pas10.jpeg)
De seguida de canvii de color per totes dues bandes, reserveu-lo.
![arros sitgetana pas11 arros sitgetana pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/70/79/arros-sitgetana-pas11.jpeg)
Afegiu-hi una mica de llard.
![arros sitgetana pas12 arros sitgetana pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/71/21/arros-sitgetana-pas12.jpeg)
I si cal, una mica més d'oli d'oliva.
![arros sitgetana pas13 arros sitgetana pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/71/63/arros-sitgetana-pas13.jpeg)
Poseu a enrossir la carn i les salsitxes. Saleu-ho.
![arros sitgetana pas14 arros sitgetana pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/72/05/arros-sitgetana-pas14.jpeg)
Deixeu que quedi ben daurat per totes bandes. Les salsitxes es fan abans.
![arros sitgetana pas15 arros sitgetana pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/72/47/arros-sitgetana-pas15.jpeg)
Reserveu-les amb les gambes i els escamarlans i deixeu que la carn segueixi fent-se.
![arros sitgetana pas16 arros sitgetana pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/72/89/arros-sitgetana-pas16.jpeg)
Perfecte.
![arros sitgetana pas18 arros sitgetana pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/73/73/arros-sitgetana-pas18.jpeg)
Al daurar la sípia, és normal que esquitxi i salti, el que pot comportar un perill de cremades. Podeu tapar una estona la cassola mentre es fa la sípia.
![arros sitgetana pas20 arros sitgetana pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/74/57/arros-sitgetana-pas20.jpeg)
ja hi podeu afegir la ceba i els pebrots.
![arros sitgetana pas21 arros sitgetana pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/74/99/arros-sitgetana-pas21.jpeg)
Remeneu-ho.
![arros sitgetana pas22 arros sitgetana pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/75/41/arros-sitgetana-pas22.jpeg)
Deixeu-ho sofregir uns minuts fins que la ceba quedi transparent.
![arros sitgetana pas23 arros sitgetana pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/75/83/arros-sitgetana-pas23.jpeg)
En aquest punt, afegiu-hi el tomàquet amb la melsa i remeneu.
![arros sitgetana pas24 arros sitgetana pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/76/25/arros-sitgetana-pas24.jpeg)
També serà el moment d'afegir la malvasia.
![arros sitgetana pas25 arros sitgetana pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/76/67/arros-sitgetana-pas25.jpeg)
Cap a dins!
![arros sitgetana pas27 arros sitgetana pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/77/51/arros-sitgetana-pas27.jpeg)
Aprofiteu aquesta estona per preparar la picada. Peleu les ametlles torrades.
![arros sitgetana pas28 arros sitgetana pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/77/93/arros-sitgetana-pas28.jpeg)
Poseu-les en un morter i tireu-hi una mica de safrà.
![arros sitgetana pas29 arros sitgetana pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/78/35/arros-sitgetana-pas29.jpeg)
Afegiu-hi els alls.
![arros sitgetana pas30 arros sitgetana pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/78/77/arros-sitgetana-pas30.jpeg)
Una mica de sal.
![arros sitgetana pas31 arros sitgetana pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/79/19/arros-sitgetana-pas31.jpeg)
I amb una mà de morter ho tritureu.
![arros sitgetana pas32 arros sitgetana pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/79/61/arros-sitgetana-pas32.jpeg)
Us ha de quedar una pasta gairebé. La reserveu.
![arros sitgetana pas33 arros sitgetana pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/80/03/arros-sitgetana-pas33.jpeg)
Prepareu l'arròs segons el nombre de persones. En aquesta ocasió he fet servir arròs bomba.
![arros sitgetana pas34 arros sitgetana pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/80/45/arros-sitgetana-pas34.jpeg)
Poseu a escalfar el brou també.
![arros sitgetana pas36 arros sitgetana pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/81/29/arros-sitgetana-pas36.jpeg)
És important que aquesta base quedi bé ja que garantirà l'èxit del plat.
![arros sitgetana pas37 arros sitgetana pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/81/71/arros-sitgetana-pas37.jpeg)
En aquest punt, ja ho podeu mullar amb el brou.
![arros sitgetana pas38 arros sitgetana pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/82/13/arros-sitgetana-pas38.jpeg)
Remeneu-ho una mica.
![arros sitgetana pas39 arros sitgetana pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/82/55/arros-sitgetana-pas39.jpeg)
Al mateix temps, ja hi podeu incorporar la picada.
![arros sitgetana pas40 arros sitgetana pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/82/97/arros-sitgetana-pas40.jpeg)
Procureu repartir-la i integrar-la bé amb el suc.
![arros sitgetana pas41 arros sitgetana pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/83/39/arros-sitgetana-pas41.jpeg)
I com no, hi tireu també l'arròs, ben repartit.
![arros sitgetana pas42 arros sitgetana pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/83/81/arros-sitgetana-pas42.jpeg)
Si disposeu de pèsols frescos aquest és el moment de tirar-los. En cas que siguin congelats, haureu d'esperar a mitja cocció. L'arròs haurà de coure uns 15-17 minuts en total.
![arros sitgetana pas43 arros sitgetana pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/84/23/arros-sitgetana-pas43.jpeg)
A mitja cocció hi afegiu els escamarlans, les gambes, les salsitxes...
![arros sitgetana pas44 arros sitgetana pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/84/65/arros-sitgetana-pas44.jpeg)
i les cloïsses.
![arros sitgetana pas45 arros sitgetana pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/85/07/arros-sitgetana-pas45.jpeg)
I ara si, els pèsols.
![arros sitgetana pas46 arros sitgetana pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/85/79/arros-sitgetana-pas46.jpeg)
Tasteu de sal i acabeu-ho de coure.
![arros sitgetana pas47 arros sitgetana pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/86/24/arros-sitgetana-pas47.jpeg)
Ja fa bona pinta!
![arros sitgetana pas48 arros sitgetana pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/86/84/arros-sitgetana-pas48.jpeg)
Un cop passats els 15 minuts de cocció de l'arròs, passeu la cassola al forn perquè agafi una mica de color per sobre. Només hi ha d'estar 5 minuts. L'arròs no ha de quedar massa sec.
![arros sitgetana pas49 arros sitgetana pas49](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/87/26/arros-sitgetana-pas49.jpeg)
I ara si, amb aquest color tan atractiu, deixeu-lo reposar 10 minuts abans de servir.
![arros sitgetana pas50 arros sitgetana pas50](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/87/68/arros-sitgetana-pas50.jpeg)
Cap a taula i a servir plats!
![arros sitgetana pas51 arros sitgetana pas51](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/88/10/arros-sitgetana-pas51.jpeg)
Procureu posar a cada plat una mica de tot.
![arros sitgetana pas52 arros sitgetana pas52](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/88/88/arros-sitgetana-pas52.jpeg)
I a gaudir!
![arros sitgetana pas53 arros sitgetana pas53](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/89/36/arros-sitgetana-pas53.jpeg)
Bon profit!
![arros sitgetana pas54 arros sitgetana pas54](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/89/90/arros-sitgetana-pas54.jpeg)