Una de les masses més utilitzadas en pastisseria és la pasta salada. Es pot fer dolça (pasta brisa), i utilitzar per a fer tartaletes i postres dolços o es pot fer salada, i elaborar un quiche lorraine o una varietat de pastes salades d'aperitiu, etc.... Quan treballava a la pastisseria, la fèiem sempre que teníem un càtering o lunch, i acompanyàvem els canapès amb un assortiment d'aquestes pastes, juntament amb rebosteria variada de postres. Era garantia d'èxit.

Es poden farcir de tot el que vulgueu, obviament, però jo us indicaré les més representatives. Si heu de fer una presentació o un convit familiar o una cel.lebració, podeu servir, entre patates, olives i d'altres elements del vermut, unes safates de pasta salada variada...que sempre formalitzen una ocasió, i els vostres convidats quedaran molt sorpresos i agraïts de la vostra dedicació. També les podeu combinar amb unes mini-pizzes... és qüestió de posar-hi ganes i imaginació... com tot a la vida, vaja. Un cop preparades les tires en cru, jo us aconsello congelar-les un dia. A l'endemà es tallaran millor. Però veiem el pas a pas. 

Ingredients

1 kg. massa de pasta salada

2 ous

llavors de sèsam

llavors de rosella

 

Farciment:

anxoves

frankfurt

formatge roquefort

formatge parmesà

paté de fetge de porc

sobrassada

pernil

Preparació
1.

Preparem la pasta salada i la deixem refredar a la nevera.

2.

Com comento a la introducció, us recomano la lectura prèvia de la recepta de la massa de la pasta salada.

3.
4.
5.

Ho enrotllem amb la massa.

6.

Ara, hi posem una tira d'anxoves.

7.

Ho tallem.

8.

Li donem un parell de voltes...

9.

... i ja tenim una tira a punt per ser tallada i cuita. Però no ho farem ara.

10.

Jo us aconsello congelar aquestes tires, ja que un cop congelades es tallen millor i conservareu millor la forma rodoneta que té. Si no voleu esperar, amb una o dues hores ja feu. A mi m'agrada preparar totes les tires, congelar-les i un altre dia coure-les, que és més ràpid.

11.

Farem el mateix procés però amb paté.

12.
13.

I ho enrotlleu fins que quedi el mateix gruix que les primeres que hem fet.

14.

Igual que abans, ho congelem.

15.

Agafem un altre tros de massa que tenim a la nevera... més farina... i més corró... ben estirada.

16.

Ara en farem unes de frankfurt amb mostassa.

17.

Podeu posar ketchup, salsa brava, maionesa... el que vulgueu. Si la salsitxa és grossa, amb la meitat ja farem, si no, si és primeta, la podeu posar sencera.

18.
19.

En qualsevol moment, si noteu que no segella bé la pasta... podeu pintar-la amb una mica d'aigua.

20.

Aquesta, en concret, la podeu tallar i enfornar directament, ja que la mateixa forma del frankfurt garanteix l'estabilitat i la forma de la peça. Però jo ho congelo tot.

21.

Passades unes hores (o a l'endemà... o passats 15 dies)... traiem les tires congelades i les deixem reposar uns 10-15 minuts.

22.

Si les talleu totalment congelades se us poden trencar. Es millor esperar a trobar aquell "puntet" de descongelació....on la pasta està congelada però es deixa tallar bé. Ho notareu de seguida.

23.

Anirem col.locant la nostra pasta salada sobre un paper cuisson en una safata pel forn.

24.

Heu vist que perfectes queden?

25.
26.

Ara, utilitzarem 2 o 3 rovells d'ou per pintar-les.

27.

Molt bé.

28.
29.

Les col.loquem en la safata pel forn i, de passada, ja podeu preescalfar el forn a 190 graus.

30.

També les pintem amb rovell d'ou.

31.

Mentre es fan unes, podeu anar preparant les altres. Aquestes són les de frankfurt amb mostassa.

32.

Les courem a continuació.

33.

I així, feu el mateix amb totes les varietats que vulgueu fer.

34.

Aquesta és de pernil amb formatge, pintada i amb llavors de sèsam.

35.

Un cop cuites... queden guapes, eh?

36.

No m'en puc estar de tastar-ne una.

37.

Podeu fer triangles de xoriço... rotllets de roquefort... etc, etc...

38.

Han d'agafar un coloret xulo.

39.

Quina flaire que fan.

40.

I les de frankurt, com van?

41.

Les de sobrassada amb anxova...

42.

... les de paté...

43.

Ara és qüestió de servir-ho directament o de deixar-la refredar.

44.

Normalment això es menja fred, ja que són aperitius per picar en fred. Però es poden servir calents també. Si ho voleu transportar, sobretot sobretot, no ho apileu fins que estigui ben fred o s'estovarà.

45.

Quan siguin completament fredes... les guardem al tupper.

46.

I finalment us vull ensenyar com fer el cruixent de formatge... una peça bàsica en aquest assortiment.

47.

Un cop estirada la massa... hi posem a sobre un paper cuisson.

48.

Fem que s'enganxi una mica i això ens permetrà donar-li la volta amb facilitat.

49.

Ens farà falta una mica d'aigua...

50.

... i el formatge que més us agradi.

51.

Posem la làmina de massa amb el paper sobre una safata pel forn i la pintem amb aigua...

52.

... i immediatament hi tirem el formatge ratllat per sobre...

53.

Procureu apretar-ho una mica perquè s'enganxi bé el formatge.

54.

Talleu les porcions ara.

55.

Més o menys una mida com aquesta. Aquest pretall facilitarà el tallat posterior.

56.

Quan tinguem el forn apunt... a uns 180-190 graus ho hem de coure fins que quedi torradet, ben cruixent. És imprescindible que quedi cruixent.

57.

Un cop cuit, veureu com es poden separar fàcilment gràcies al pretall que hem fet abans.

58.

I ja està, deixeu-les refredar sense apilar.

59.

Ja podem anar muntant les nostres safata de pasta salada.

60.

A que queden xules al final?

61.

Porten feina, si, però val la pena... i en podeu fer per congelar.

62.

Ummmm, quina oloreta.

63.

Bon Profit!