Fer pintxos és molt més senzill del que sembla. El concepte en si ja és simple: una llesca de pa amb diferents ingredients amuntegats a sobre i aguantats per un escuradents. Fer un bon pintxo, però, és un art que cal saber dominar. Avui te'n portem diferents propostes perquè les tastis o perquè t'inspiris i creïs els teus propis pintxos casolans per sorprendre a casa amb un àpat al més pur estil basc.

Assortiment de pintxos

1. Llom amb formatge, pebrot i ceba

Un pintxo clàssic i amb molt de sabor. Només cal agafar una llesca de pa tallada al biaix i posar-hi els ingredients a sobre. Una recomanació gurmet és afegir unes gotes de salsa Viandox a la llesca de pa. Per ordre, hi posarem una tira de formatge per fondre, un tall de llom ben torrat i unes tires de pebrot i ceba per decorar. La gràcia és menjar-se'l calent, que és quan és més bo.

2. Bacó amb formatge i crema de carabassa

Un altre pintxo que no falla mai. El mateix procés que l'anterior, però en aquesta ocasió utilitzarem un tall gruixut de bacó passat per la planxa. El toc diferencial és afegir-hi una mica de crema de carabassa i una decoració de pebre vermell picant i una tira de pebrot vermell a la planxa.

Pintxo botifarra
La botifarra és una de les carns més pràctiques per a fer pintxos. 

3. Brie amb tomàquet confitat i pernil ibèric cruixent

Una autèntica delicatessen. Abundant formatge brie sobre la llesca de pa, tomàquet confitat per sobre i una bona tira de pernil ibèric passat per la planxa. Pots regar-ho amb una mica de Pedro Ximenes i tindràs un pintxo al·lucinant.

4. 'Lacón' amb ou i crema de curri i mango

Fes una mica de 'lacón' a la paella i posa'l sobre la llesca de pa amb una mica de pebre vermell i un raig d'oli d'oliva. Fregeix un ou de guatlla a la paella i posa'l sobre el pintxo amanit amb un polsim d'orenga, sal gruixuda i la crema de curri i mango. Un pintxo boníssim i d'allò més sucós.

5. Botifarra de pebre amb melmelada de gerds i formatge gouda

Una altra delicatessen. Suca melmelada de gerds a la llesca de pa i posa-hi una tira de formatge gouda a sobre. Col·loca la botifarra a sobre i amaneix el pintxo amb un raig d'oli d'oliva. Simplement exquisit.

6. Mini granger

Un pintxo especial que pots adaptar als teus gustos. En comptes de posar una llesca de pa amb ingredients a sobre, el granger és un pintxo en format entrepà de pa de motlle torrat amb els ingredients que més t'agradin al mig. Ruca, formatge, cansalada o pebrot són algunes de les propostes que et fem.

7. Donja amb formatge de cabra

Un pintxo únic fet amb un formatge intens i un embotit del Pirineu. Suca formatge de cabra a la llesca de pa i afegeix-hi la donja, que pots substituir per cansalada en cas que no en disposis.

8. Hamburguesa amb ceba caramel·litzada i brie

Una passada de pintxo. Posa brie i ceba caramel·litzada a la base de pa i afegeix una minihamburguesa a sobre. Opcionalment, pots ruixar-ho amb Viandox i afegir-hi una mica de quètxup i mostassa de mel. El toc final el donen els encenalls de ceba cruixent.

9. Surimi amb angules

El pintxo de mar per excel·lència. No té cap secret: pa, maionesa, surimi i angules. Una delícia marina.

10. Sobrassada amb mel

Sens dubte, la millor combinació de la història. Posa sobrassada sobre la llesca de pa i, opcionalment, pots afegir-hi una tira de formatge. Remata-ho amb un raig de mel i si hi has posat formatge, pots escalfar-ho una mica abans de posar la mel. 

11. Escalivada amb pa amb tomàquet

Acabem amb un clàssic de clàssics de la cuina catalana. Una bona llesca de pa amb tomàquet amanit amb una bona escalivada. El pots coronar amb un tall de botifarra o una anxova.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!