Excel·lent plat mariner, dels que m'encanta cuinar i encara més degustar. A més, no és pas complicat de fer i sempre queda bé.

El més important es disposar d'una bona matèria primera, com passa sempre. Podeu deixar-ho tot preparat i muntar el plat en 10 minuts. Bon profit!

Ingredients

4 talls de llom de bacallà dessalat amb pell

allioli fet amb ou (o maionesa amb all)

 

Per fer la salsa:

4 gambes vermelles

200 ml llet evaporada

brou de peix (2 cullerots)

1 ceba trinxada

1 gra d'all

pebre negre

sal

 

Variants:

Podeu acompanyar el plat amb un altre guarnició (patates, verduretes, bolets, etc..)

Es pot gratinar amb musselina fent servir només la clara de l'ou muntada

Preparació
1.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas1

Primer de tot heu de dessalar el bacallà. Ja sabeu que el podeu comprar salat completament, semi-dessalat o dessalat per consumir. Per tant, en funció de l'estat del bacallà l'haureu de preparar el dia abans (canviant l'aigua diverses vegades) o el mateix dia (si està a punt per menjar)

2.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas2

D'altra banda, comenceu per preparar el brou de peix que fareu servir per fer la salsa. El brou el podeu fer amb espines i cap de peix (lluç, bacallà, llenguado, etc..) Afegiu-hi un parell de fulles de llorer, unes boles de pebre i julivert fresc i ho deixeu bullir uns 20 minuts màxim. Ho reserveu.

3.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas4

Retireu la pell del bacallà que formarà part de la guarnició.

4.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas6

A continuació enfarineu el bacallà per totes bandes.

5.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas7

Retireu l'excés de farina.

6.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas8

I ara fregiu-lo en oli ben calent.

7.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas9

Uns 30 segons per cada banda seran suficients.

8.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas10

I reserveu el peix.

9.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas11

A continuació, enfarineu les pells del bacallà.

10.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas12

I fregiu-les.

11.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas13

Quan siguin daurades les retireu sobre un paper absorbent.

12.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas14

Al refredar-se notareu que queden molt cruixents. Les reservem per decorar el plat.

13.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas15
14.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas16

La reserveu en un lloc fresc.

15.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas17

Per últim, prepareu la salsa de gambes. Comenceu per salar les gambes.

16.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas18

Aromatitzeu un bon raig d'oli amb una mica d'all.

17.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas19

I fregiu les gambes.

18.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas20

Per les dues bandes.

19.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas21

Les reserveu.

20.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas22

Afegiu-hi ara la ceba trinxada.

21.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas23

Ho deixeu sofregir tranquil·lament.

22.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas24

Peleu les gambes.

23.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas25

Reserveu la carn amb les pells de bacallà fregides.

24.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas26

Afegiu les pells i els caps al sofregit.

25.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas27

Quines olors, eh?

26.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas28

Ara, recupereu el brou de peix que heu preparat al principi.

27.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas29

Afegiu a la paella un parell de cullerots amb un colador.

28.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas30

Deixeu que faci xup xup uns 15 minuts.

29.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas31

Amb l'ajuda d'un colador (tipus xino) i una ma de morter, passeu tot aquest sofregit a un cassó.

30.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas32

Això serà l'essència de la nostra salsa.

31.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas33

Ara afegiu-hi 200 ml de llet evaporada.

32.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas34

Una mica de sal.

33.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas35

Una mica de pebre i que redueixi a foc lent el temps necessari (15-20-25 minuts) fins que comenci a espessir. Vigileu no es cremi, remeneu de tant en tant.

34.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas36

Un cop feta, rectifiqueu de sal si cal i la reserveu.

35.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas37

Fins aquí, ho podeu tenir tot fet i preparat mentre feu el vermut o espereu als convidats. A partir d'ara només necessitareu 10 minuts per acabar de muntar el plat. Poseu el peix en una safata de forn

36.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas38

Napeu el bacallà amb l'allioli que teniu reservat.

37.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas39

No passa res si cau pels costats. Vaja, millor que caigui.

38.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas40

I ho poseu a gratinar al forn a uns 190-195 graus centígrads fins que l'allioli tingui bon color (uns 10 minuts). Aprofiteu per posar les pells de bacallà al forn, per escalfar-les.

39.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas41

Ja ho tenim, calentó i per servir.

40.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas42

Assegureu-vos que la salsa és calenta abans de servir-la.

41.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas43

Col·loqueu un tros de peix al plat.

42.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas44

Decoreu amb la gamba i la pell fregida.

43.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas45

I per últim, regueu-ho tot amb la salsa de gambes.

44.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas46

Podeu servir més salsa a taula amb una salsera.

45.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas47

Un petit raig d'oli d'oliva verge extra i quina cosa més bona!

46.
bacalla allioli gratinat salsa gambes pas48

Bon profit!