Un plat molt fàcil de fer, de veritat us ho dic. I amb un resultat extraordinari, d'aquells que quedes bé. Que us caldrà?
Bons aliments, és clar. He aconseguit uns lloms de bacallà dessalat excel·lents, al punt de sal i sense espines. I d'altra banda, el torrat dels calamarsets li aporten a la recepta un punt de rigor al paladar, gairebé umami, que juntament amb la salsa romesco gratinada, fa que aquest plat, pel meu gust, sigui exquisit i altament recomanable. Tasteu-lo i en parlem!
400 g calamarsets frescos
1 tros de llom de bacallà dessalat per persona
salsa romesco
oli d'oliva
julivert fresc
2 grans d'all
sal
Variants:
Podeu fer aquest plat amb altres tipus de peix i utilitzar sípia enlloc de calamar
Prepareu el peix.
És important que el bacallà estigui en el seu punt i ben dessalat.
Netegeu els calamars tot retirant les vísceres i la ploma. A mi m'agraden amb pell, així que no recomano retirar-la.
Peleu un parell de grans d'all.
Poseu a escalfar una bona quantitat d'oli per fregir el bacallà i afegiu-hi l'all.
Mentre s'escalfa l'oli, enfarineu el bacallà.
Vigileu no es cremin els alls.
Poseu a fregir els llom de bacallà.
Si convé retireu els alls abans no es cremin.
Doneu-li la volta al peix.
Reserveu-lo sobre un paper absorbent.
Poseu els calamars en una paella amb un raig d'oli i sal.
Deixeu-los fer fins que perdin tota l'aigua i comencin a torrar-se una mica.
Quan comencin a enganxar-se és quan deixen anar el torradet umami que us comentava.
Col·loqueu els lloms de bacallà en una safata de forn.
Repartiu els calamars.
El torradet de la paella aprofiteu-lo!
Excel·lent!
Anem a per la salsa romesco. La podeu fer a casa o comprar-la feta.
Si la salsa és massa espessa la podeu rebaixar amb una mica d'aigua.
Us ha de quedar una salsa que es pugui ruixar.
Seguidament, escampeu la salsa sobre el peix.
Tireu-hi una mica de julivert trinxat per sobre.
I ja ho tenim a punt per gratinar. En aquest estat el podeu reservar l'estona que faci falta i, en l'últim moment, gratinar-ho per servir.-ho ben calent a taula.
Gratinar uns 10 minuts a uns 180 graus.
Ha de tenir un aspecte torradet.
I ja ho podeu emplatar. És un plat que diu "menja'm!", oi? Bon profit!