Un plat molt fàcil de fer, de veritat us ho dic. I amb un resultat extraordinari, d'aquells que quedes bé. Que us caldrà?
Bons aliments, és clar. He aconseguit uns lloms de bacallà dessalat excel·lents, al punt de sal i sense espines. I d'altra banda, el torrat dels calamarsets li aporten a la recepta un punt de rigor al paladar, gairebé umami, que juntament amb la salsa romesco gratinada, fa que aquest plat, pel meu gust, sigui exquisit i altament recomanable. Tasteu-lo i en parlem!
400 g calamarsets frescos
1 tros de llom de bacallà dessalat per persona
salsa romesco
oli d'oliva
julivert fresc
2 grans d'all
sal
Variants:
Podeu fer aquest plat amb altres tipus de peix i utilitzar sípia enlloc de calamar

Prepareu el peix.

És important que el bacallà estigui en el seu punt i ben dessalat.

Netegeu els calamars tot retirant les vísceres i la ploma. A mi m'agraden amb pell, així que no recomano retirar-la.

Peleu un parell de grans d'all.

Poseu a escalfar una bona quantitat d'oli per fregir el bacallà i afegiu-hi l'all.

Mentre s'escalfa l'oli, enfarineu el bacallà.

Vigileu no es cremin els alls.

Poseu a fregir els llom de bacallà.

Si convé retireu els alls abans no es cremin.

Doneu-li la volta al peix.

Reserveu-lo sobre un paper absorbent.

Poseu els calamars en una paella amb un raig d'oli i sal.

Deixeu-los fer fins que perdin tota l'aigua i comencin a torrar-se una mica.

Quan comencin a enganxar-se és quan deixen anar el torradet umami que us comentava.

Col·loqueu els lloms de bacallà en una safata de forn.

Repartiu els calamars.

El torradet de la paella aprofiteu-lo!

Excel·lent!

Anem a per la salsa romesco. La podeu fer a casa o comprar-la feta.

Si la salsa és massa espessa la podeu rebaixar amb una mica d'aigua.

Us ha de quedar una salsa que es pugui ruixar.

Seguidament, escampeu la salsa sobre el peix.

Tireu-hi una mica de julivert trinxat per sobre.

I ja ho tenim a punt per gratinar. En aquest estat el podeu reservar l'estona que faci falta i, en l'últim moment, gratinar-ho per servir.-ho ben calent a taula.

Gratinar uns 10 minuts a uns 180 graus.

Ha de tenir un aspecte torradet.

I ja ho podeu emplatar. És un plat que diu "menja'm!", oi? Bon profit!