Molt bon plat senyors. Molt adient per consumir durant el període de Quaresma, pels que hi cregueu en aquestes coses, però és un plat que es pot fer i menjar durant tot l'any. Especialment recomanable durant l'època de pèsol i carxofa frescos, vaja, de cara a l'hivern.
Un plat de cullera, per menjar calent i amb la companyia d'un bon vi negre. Us recomano la lectura prèvia del consell Com dessalar el bacallà salat.
500 g de llom de bacallà dessalat
250 g de pèsols
2 carxofes
2 cebes trinxades
2 ous durs
500 g de patata esbocinada
3 tomàquets madurs
2 fulles de llorer
oli d'oliva
farina
aigua
sal
Per a la picada:
2 grans d'all
uns brins de safrà
julivert fresc
Variants:
Com he fet jo, podeu fer una reducció de vi blanc amb el sofregit
També s'hi pot afegir truita de farina
![bacalla catalana pas1 bacalla catalana pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/89/39/bacalla-catalana-pas1.jpeg)
Preparem els ingredients.
![bacalla catalana pas2 bacalla catalana pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/89/87/bacalla-catalana-pas2.jpeg)
Els pèsols, si són frescos millor, però en el cas d'avui encara no era temporada.
![bacalla catalana pas3 bacalla catalana pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/90/14/bacalla-catalana-pas3.jpeg)
El bacallà l'haurem dessalat prèviament.
![bacalla catalana pas4 bacalla catalana pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/90/41/bacalla-catalana-pas4.jpeg)
Peleu i talleu les patates a bocins. Les heu d'escapçar, és a dir, les heu de trencar. D'aquesta manera fareu sortir tot el midó que contenen i la salsa espessirà millor.
![bacalla catalana pas5 bacalla catalana pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/90/68/bacalla-catalana-pas5.jpeg)
Les rentem.
![bacalla catalana pas6 bacalla catalana pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/90/95/bacalla-catalana-pas6.jpeg)
Pelem les carxofes i els en tallem la base. Traiem les fulles més verdes i ens quedem amb el cor.
![bacalla catalana pas7 bacalla catalana pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/91/58/bacalla-catalana-pas7.jpeg)
D'altre banda, enfarinarem els lloms de bacallà...
![bacalla catalana pas8 bacalla catalana pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/91/85/bacalla-catalana-pas8.jpeg)
... per totes bandes...
![bacalla catalana pas9 bacalla catalana pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/92/12/bacalla-catalana-pas9.jpeg)
... i els fregirem una estona...
![bacalla catalana pas11 bacalla catalana pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/92/66/bacalla-catalana-pas11.jpeg)
Doneu-li la volta.
![bacalla catalana pas12 bacalla catalana pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/92/93/bacalla-catalana-pas12.jpeg)
I el reservem.
![bacalla catalana pas13 bacalla catalana pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/93/20/bacalla-catalana-pas13.jpeg)
Tallem les carxofes a quarts i, en el mateix oli de fregir el bacallà...
![bacalla catalana pas14 bacalla catalana pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/93/89/bacalla-catalana-pas14.jpeg)
... fregim les carxofes.
![bacalla catalana pas15 bacalla catalana pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/94/16/bacalla-catalana-pas15.jpeg)
Mentrestant, podeu anar trinxant la ceba.
![bacalla catalana pas16 bacalla catalana pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/94/43/bacalla-catalana-pas16.jpeg)
La carxofa ja la tenim ben fregida. La reservem.
![bacalla catalana pas17 bacalla catalana pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/94/70/bacalla-catalana-pas17.jpeg)
![bacalla catalana pas18 bacalla catalana pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/94/97/bacalla-catalana-pas18.jpeg)
En farem servir una part per al sofregit.
![bacalla catalana pas19 bacalla catalana pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/95/24/bacalla-catalana-pas19.jpeg)
Hi posem la ceba trinxada i deixem que agafi color.
![bacalla catalana pas21 bacalla catalana pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/95/78/bacalla-catalana-pas21.jpeg)
... uns brins de safrà....
![bacalla catalana pas22 bacalla catalana pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/96/05/bacalla-catalana-pas22.jpeg)
... i el julivert fresc...
![bacalla catalana pas23 bacalla catalana pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/96/32/bacalla-catalana-pas23.jpeg)
... i a mi m'agrada afegir-hi una mica de sal també.
![bacalla catalana pas24 bacalla catalana pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/97/25/bacalla-catalana-pas24.jpeg)
Ho piquem ben fi.
![bacalla catalana pas25 bacalla catalana pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/97/55/bacalla-catalana-pas25.jpeg)
Poseu un parell d'ous a bullir.
![bacalla catalana pas26 bacalla catalana pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/97/82/bacalla-catalana-pas26.jpeg)
Un cop cuits, pelem i reservem els ous durs.
![bacalla catalana pas27 bacalla catalana pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/98/09/bacalla-catalana-pas27.jpeg)
La ceba ja és transparent, però la deixarem una mica més.
![bacalla catalana pas28 bacalla catalana pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/98/36/bacalla-catalana-pas28.jpeg)
Hi podeu posar les fulles de llorer, també.
![bacalla catalana pas29 bacalla catalana pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/98/63/bacalla-catalana-pas29.jpeg)
Partim els tomàquets a quarts i els incorporem a la cassola.
![bacalla catalana pas30 bacalla catalana pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/98/90/bacalla-catalana-pas30.jpeg)
Al mateix temps, hi posarem un raig de vi blanc. Ja sabeu que jo utilitzo aquest per cuinar.
![bacalla catalana pas31 bacalla catalana pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/99/17/bacalla-catalana-pas31.jpeg)
Més o menys una copa de vi blanc o mitja d'aquest especial per cuinar, que és més intens.
![bacalla catalana pas32 bacalla catalana pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/99/44/bacalla-catalana-pas32.jpeg)
Tapeu la cassola i deixeu-ho uns 10 minuts a foc baix... que s'evapori tot l'alcohol.
![bacalla catalana pas33 bacalla catalana pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/99/71/bacalla-catalana-pas33.jpeg)
Passat aquest temps notareu que el sofregit es comença a enganxar una mica.
![bacalla catalana pas34 bacalla catalana pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/99/98/bacalla-catalana-pas34.jpeg)
Hi afegirem aigua molt calenta... aproximadament un parell de gots.
![bacalla catalana pas35 bacalla catalana pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/00/25/bacalla-catalana-pas35.jpeg)
També hi abocarem les patates que teníem tallades...
![bacalla catalana pas36 bacalla catalana pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/00/52/bacalla-catalana-pas36.jpeg)
... ho remenem tot plegat una mica... i ho deixem coure uns 15 minuts.
![bacalla catalana pas37 bacalla catalana pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/00/79/bacalla-catalana-pas37.jpeg)
Passat aquest temps, hi afegirem el bacallà, els pèsols i les carxofes.
![bacalla catalana pas38 bacalla catalana pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/01/06/bacalla-catalana-pas38.jpeg)
Si els pèsols són frescos els haureu d'incorporar juntament amb les patates, a l'inici de la cocció.
![bacalla catalana pas39 bacalla catalana pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/01/33/bacalla-catalana-pas39.jpeg)
Ho salem tot plegat.
![bacalla catalana pas40 bacalla catalana pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/01/60/bacalla-catalana-pas40.jpeg)
Que quedi ben repartit.
![bacalla catalana pas41 bacalla catalana pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/01/87/bacalla-catalana-pas41.jpeg)
Ara, ho tapem i ho deixem coure 15 minuts més.
![bacalla catalana pas42 bacalla catalana pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/02/14/bacalla-catalana-pas42.jpeg)
En els últims 5 minuts afegiu-hi l'ou dur...
![bacalla catalana pas43 bacalla catalana pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/02/41/bacalla-catalana-pas43.jpeg)
... i la picada que deixatarem amb una mica del suc de cocció.
![bacalla catalana pas44 bacalla catalana pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/02/68/bacalla-catalana-pas44.jpeg)
La repartim bé.
![bacalla catalana pas45 bacalla catalana pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/02/95/bacalla-catalana-pas45.jpeg)
Ara que acabi bullir cinc minuts més...
![bacalla catalana pas46 bacalla catalana pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/03/22/bacalla-catalana-pas46.jpeg)
... i ja tindrem el nostre plat acabat.
![bacalla catalana pas47 bacalla catalana pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/03/49/bacalla-catalana-pas47.jpeg)
Com fem sempre, podem daurar el guisat al forn en mode grill... durant cinc minuts més.
![bacalla catalana pas48 bacalla catalana pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/03/76/bacalla-catalana-pas48.jpeg)
I ja podeu servir.
![bacalla catalana pas49 bacalla catalana pas49](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/04/03/bacalla-catalana-pas49.jpeg)
Emplatem.
![bacalla catalana pas50 bacalla catalana pas50](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/04/30/bacalla-catalana-pas50.jpeg)
Un bon i saludable dinar... o sopar.
![bacalla catalana pas51 bacalla catalana pas51](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/04/57/bacalla-catalana-pas51.jpeg)
Espero que us agradi.
![bacalla catalana pas52 bacalla catalana pas52](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/04/84/bacalla-catalana-pas52.jpeg)
Bon profit!