Sóc un amant del bacallà....pel gust del producte però també per la versatilitat tant gran que ofereix a la cuina. És a dir, que el podeu cuinar de mil maneres. I aquesta és una de les més tradicionals.
No l'havia tastat abans....i m'ha encantat. És clar, els espinacs han de ser frescos... si no el plat perd tota la gràcia. Un plat que li hauria encantat a la meva mare, ja que era una apassionada d'aquesta mena de guisats amb bacallà. Va per tu, mare!
4 lloms de bacallà (2 per persona... uns 600 g)
1 ceba trinxada
80 g de pinyons
80 g de panses varietat moscatell
1 Kg d'espinacs frescos
farina
aigua
oli d'oliva
sal
Partirem de la suposició que ja tenim els lloms de bacallà dessalats. Tasteu-los sempre abans de començar a cuinar, no sigui que estiguin mal dessalats.
Uns lloms ben macos eh?
Els enfarinem bé...
... escalfem abundant oli en una paella...
... i els fregim per totes dues bandes.
Els reservarem per més endavant.
Ara, preparem els pinyons... les panses...
... trinxem una ceba vermella de Figueres...
... i posem els espinacs en remull. Ja sabeu que contenen molta sorra i s'han de netejar unes quantes vegades. Jo omplo la pica i els poso dins una estona. Després netejo fulla per fulla sota l'aixeta... i arrenco la part de l'arrel.
Ja tenim els espinacs nets i a punt.
Escalfem un bon rajolí d'oli d'oliva en una paella...
... i daurem la ceba.
Seguidament, incorporem tots els espinacs.
Com veureu, pel seu volum, pràcticament no hi caben dins la paella...
... però de seguida perden humitat i queden en no res...
Amb els espinacs ja saltats... incorporem les panses i els pinyons.
Ho deixem fer uns 5 minutets i remenem de tant en tant. Els podeu salar una mica, però no massa. Tot dependrà de la quantitat de sal que tinguin els lloms de bacallà.
Ara incorporem els llom de bacallà a sobre.
Com veureu, n'he posat només tres... perquè el quart me'l guardo per a la meva filla, perquè no es trobi "coses rares"... ja m'enteneu, oi?
Ara afegim mig got d'aigua, més o menys...
... i ho deixem fer tot junt durant uns 5-7 minuts a foc més aviat baix.
Un cop passat aquest temps, com sempre, us recomano donar-li un cop de forn en mode grill...
... i us quedarà aquest daurat tan atractiu a la vista.
Ja podem emplatar.
Què us sembla?
Està deliciós... us ho puc ben assegurar.
Bon Profit!