Ja coneixeu els meus gustos pel peix. Avui he volgut acostar-me al tradicional bacallà amb samfaina, però no amb bacallà dessalat (que també està molt bo) si no amb bacallà fresc, que sempre n'hi ha i està força bé de preu. Sempre que es demana bacallà en un restaurant acostuma a ser dessalat. I no entenc per què no es cuina més el fresc, que si el primer és bo, aquest encara ho pot ser més. Som-hi!
4 talls de bacallà fresc
samfaina
300 g de musclos de roca
una mica de farina
julivert
oli d'oliva
sal
![bacalla fresc musclos samfaina pas1 bacalla fresc musclos samfaina pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/62/64/bacalla-fresc-musclos-samfaina-pas1.jpeg)
Preparem els ingredients. Us recomano la lectura de la recepta de la samfaina, que és el primer que prepararem.
![bacalla fresc musclos samfaina pas2 bacalla fresc musclos samfaina pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/63/03/bacalla-fresc-musclos-samfaina-pas2.jpeg)
La reservarem.
![bacalla fresc musclos samfaina pas3 bacalla fresc musclos samfaina pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/63/42/bacalla-fresc-musclos-samfaina-pas3.jpeg)
El que farem ara serà obrir els musclos al vapor. En una cassola amb un dit d'aigua, tirarem un raig de llimona, unes boletes de pebre i una fulla de llorer.
![bacalla fresc musclos samfaina pas4 bacalla fresc musclos samfaina pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/63/81/bacalla-fresc-musclos-samfaina-pas4.jpeg)
Rentem els musclos i traiem les algues que sempre pengen.
![bacalla fresc musclos samfaina pas5 bacalla fresc musclos samfaina pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/64/20/bacalla-fresc-musclos-samfaina-pas5.jpeg)
Els posem dins la cassola...
![bacalla fresc musclos samfaina pas6 bacalla fresc musclos samfaina pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/64/59/bacalla-fresc-musclos-samfaina-pas6.jpeg)
Ho tapem i ho deixarem coure a foc molt baix uns 10 minuts, fins que s'obrin els musclos.
![bacalla fresc musclos samfaina pas7 bacalla fresc musclos samfaina pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/64/98/bacalla-fresc-musclos-samfaina-pas7.jpeg)
Ara rentarem el nostre bacallà.
![bacalla fresc musclos samfaina pas8 bacalla fresc musclos samfaina pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/65/37/bacalla-fresc-musclos-samfaina-pas8.jpeg)
M'encanta el color que té la pell del bacallà... és molt agradable.
![bacalla fresc musclos samfaina pas9 bacalla fresc musclos samfaina pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/65/76/bacalla-fresc-musclos-samfaina-pas9.jpeg)
Salem i enfarinem els trossos de peix.
![bacalla fresc musclos samfaina pas10 bacalla fresc musclos samfaina pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/66/15/bacalla-fresc-musclos-samfaina-pas10.jpeg)
Els hem de daurar una mica en una paella amb oli.
![bacalla fresc musclos samfaina pas11 bacalla fresc musclos samfaina pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/66/54/bacalla-fresc-musclos-samfaina-pas11.jpeg)
Per totes dues bandes.
![bacalla fresc musclos samfaina pas12 bacalla fresc musclos samfaina pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/67/32/bacalla-fresc-musclos-samfaina-pas12.jpeg)
Mentre, ja tenim els musclos fets. Els hem colat i hem tret una de les closques. El suquet dels musclos el podeu incorporar a la samfaina si voleu, però s'ha de colar.
![bacalla fresc musclos samfaina pas13 bacalla fresc musclos samfaina pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/67/71/bacalla-fresc-musclos-samfaina-pas13.jpeg)
Anirem posant el nostre bacallà en una safata pel forn.
![bacalla fresc musclos samfaina pas14 bacalla fresc musclos samfaina pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/68/10/bacalla-fresc-musclos-samfaina-pas14.jpeg)
Un cop tinguem els 4 trossos de peix daurats i a la safata pel forn, tirarem la samfaina per sobre amb la intenció de cobrir-ho.
![bacalla fresc musclos samfaina pas15 bacalla fresc musclos samfaina pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/68/49/bacalla-fresc-musclos-samfaina-pas15.jpeg)
... ummmm!...
![bacalla fresc musclos samfaina pas16 bacalla fresc musclos samfaina pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/68/88/bacalla-fresc-musclos-samfaina-pas16.jpeg)
... ja fa ganes de sucar-hi pa....
![bacalla fresc musclos samfaina pas17 bacalla fresc musclos samfaina pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/69/27/bacalla-fresc-musclos-samfaina-pas17.jpeg)
Ho posarem al forn a 180º uns 10 minutets, per acabar de coure el peix i escalfar la samfaina ja cuita.
![bacalla fresc musclos samfaina pas18 bacalla fresc musclos samfaina pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/69/66/bacalla-fresc-musclos-samfaina-pas18.jpeg)
Presentarem el plat amb una mica de gràcia, col.locant el peix en el centre amb la samfaina per sobre, i uns musclos al voltant. Picarem una mica de julivert que tirarem per sobre... amb un raig d'oli d'oliva en cru.
![bacalla fresc musclos samfaina pas19 bacalla fresc musclos samfaina pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/70/05/bacalla-fresc-musclos-samfaina-pas19.jpeg)
Un plat molt saludable.
![bacalla fresc musclos samfaina pas20 bacalla fresc musclos samfaina pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/70/44/bacalla-fresc-musclos-samfaina-pas20.jpeg)
Els musclos han de ser macos. Si són una mica lletjos, serà millor barrejar-los amb la samfaina.
![bacalla fresc musclos samfaina pas21 bacalla fresc musclos samfaina pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/70/83/bacalla-fresc-musclos-samfaina-pas21.jpeg)
El bacallà està cuit a la perfecció, suau i melós, m'encanta el bacallà fresc! Bon Profit!