Com m'agrada el bacallà! Ja sabeu que és un aliment associat a la gastronomia de la Setmana Santa. Es pot fer de mil maneres, el bacallà. De fet, sempre ha estat dels pocs peixos que, gràcies a la seva conservació en sal, s'ha utilitzat per a fer guisats en molts pobles de l'interior on costava trobar peix.
La deshidratació parcial de l'aliment permet inhibir la tasca que farien els bacteris sense la sal. Ben conservat pot durar mesos, fins i tot, més d'un any. Com que ja us vaig explicar amb anterioritat com dessalar el bacallà, saltaré aquest pas i anirem directament a la recepta. Som-hi!
3 o 4 lloms de bacallà dessalats
5 dents d'all
julivert
farina
oli d'oliva
1 got de vi blanc
2 cullerades de pebre vermell dolç
300g de mongeta blanca cuita com a guarnició
Preparem l'all i el julivert ben net.
Avui he utilitzat mongeta ja cuita, que compro al Mercat. Però podeu posar les mongetes en remull la nit abans i coure-les durant una horeta més o menys. Les passarem per aigua.
Agafem els lloms de bacallà dessalats
Enfarineu-lo (no cal salar-lo).
Preparem una paella petita amb una mica d'oli, que cobreixi gairebé la meitat dels lloms.
I el fregirem una estona.
Penseu que es pot menjar directament, aquest bacallà; no cal fer-lo massa.
És qüestió de marcar-lo i donar-li un bon coloret per totes dues bandes.
Mentre, anirem picant l'all i el julivert.
Un cop fregidet el bacallà, el col·locarem en una safata per al forn...
I distribuirem totes les mongetes pel voltant.
Ben trinxat, perfecte.
En el mateix oli de fregir el bacallà, a foc mitjanet, tirarem l'all i julivert.
Ho remenarem, però res, 20 segons... Compte que no es torri l'all!
De seguida, incorporarem el pebre vermell dolç (o picant, si us agrada).
Dues cullerades...
Remenem
Compte que es crema ràpid, també. Als 20 segons de remenar (aprox.)...
Incorporarem el vi blanc.
Li podeu posar un got sencer, però com que jo utilitzo vi "Gran Chef" per cuinar que és més concentrat, només n'hi poso la meitat.
No us passeu, en 3 o 4 minuts ja ho tindrem.
Ara és qüestió de tirar aquesta magnífica salseta per sobre del nostre bacallà i mongetes.
Fuas, quina pinta que fa això.
Regueu bé tota la safata i escureu el contingut de la paella. S'ha d'aprofitar tota aquesta salseta.
Ara ho enfornarem, a uns 180-190 graus, aproximadament....
Durant uns 5 minuts, no li cal més.
Veureu com tot plegat canvia de color.
Només ens queda emplatar-lo.
Com sempre, amb una mica de gràcia, encara que no calen històries per servir aquest plat tan tradicional.
Ja veieu com és de fàcil fer un bacallà a la llauna....
I tan difícil que és trobar-lo ben fet en un restaurant! Sempre pequen de no dessalar-lo bé, oi?
I a gaudir... El podeu acompanyar de vi blanc o negre... o d'un bon porronet.
Bon profit!