Com m'agrada el bacallà! Ja sabeu que és un aliment associat a la gastronomia de la Setmana Santa. Es pot fer de mil maneres, el bacallà. De fet, sempre ha estat dels pocs peixos que, gràcies a la seva conservació en sal, s'ha utilitzat per a fer guisats en molts pobles de l'interior on costava trobar peix.

La deshidratació parcial de l'aliment permet inhibir la tasca que farien els bacteris sense la sal. Ben conservat pot durar mesos, fins i tot, més d'un any. Com que ja us vaig explicar amb anterioritat com dessalar el bacallà, saltaré aquest pas i anirem directament a la recepta. Som-hi!

Ingredients

3 o 4 lloms de bacallà dessalats

5 dents d'all

julivert

farina

oli d'oliva

1 got de vi blanc

2 cullerades de pebre vermell dolç

300g de mongeta blanca cuita com a guarnició

Preparació
1.
bacalla llauna pas1

Preparem l'all i el julivert ben net.

2.
bacalla llauna pas2

Avui he utilitzat mongeta ja cuita, que compro al Mercat. Però podeu posar les mongetes en remull la nit abans i coure-les durant una horeta més o menys. Les passarem per aigua.

3.
bacalla llauna pas4

Agafem els lloms de bacallà dessalats

4.
bacalla llauna pas5

Enfarineu-lo (no cal salar-lo).

5.
bacalla llauna pas6

Preparem una paella petita amb una mica d'oli, que cobreixi gairebé la meitat dels lloms.

6.
bacalla llauna pas7

I el fregirem una estona.

7.
bacalla llauna pas8

Penseu que es pot menjar directament, aquest bacallà; no cal fer-lo massa.

8.
bacalla llauna pas9

És qüestió de marcar-lo i donar-li un bon coloret per totes dues bandes.

9.
bacalla llauna pas10

Mentre, anirem picant l'all i el julivert.

10.
bacalla llauna pas11

Un cop fregidet el bacallà, el col·locarem en una safata per al forn...

11.
bacalla llauna pas12

I distribuirem totes les mongetes pel voltant.

12.
bacalla llauna pas13

Ben trinxat, perfecte.

13.
bacalla llauna pas14

En el mateix oli de fregir el bacallà, a foc mitjanet, tirarem l'all i julivert.

14.
bacalla llauna pas15

Ho remenarem, però res, 20 segons... Compte que no es torri l'all!

15.
bacalla llauna pas16

De seguida, incorporarem el pebre vermell dolç (o picant, si us agrada).

16.
bacalla llauna pas17

Dues cullerades...

17.
bacalla llauna pas18

Remenem

18.
bacalla llauna pas19

Compte que es crema ràpid, també. Als 20 segons de remenar (aprox.)...

19.
bacalla llauna pas20

Incorporarem el vi blanc.

20.
bacalla llauna pas21

Li podeu posar un got sencer, però com que jo utilitzo vi "Gran Chef" per cuinar que és més concentrat, només n'hi poso la meitat.

21.
bacalla llauna pas23

No us passeu, en 3 o 4 minuts ja ho tindrem.

22.
bacalla llauna pas24

Ara és qüestió de tirar aquesta magnífica salseta per sobre del nostre bacallà i mongetes.

23.
bacalla llauna pas25

Fuas, quina pinta que fa això.

24.
bacalla llauna pas26

Regueu bé tota la safata i escureu el contingut de la paella. S'ha d'aprofitar tota aquesta salseta.

25.
bacalla llauna pas27

Ara ho enfornarem, a uns 180-190 graus, aproximadament....

26.
bacalla llauna pas28

Durant uns 5 minuts, no li cal més.

27.
bacalla llauna pas29

Veureu com tot plegat canvia de color.

28.
bacalla llauna pas30

Només ens queda emplatar-lo.

29.
bacalla llauna pas31

Com sempre, amb una mica de gràcia, encara que no calen històries per servir aquest plat tan tradicional.

30.
bacalla llauna pas32

Ja veieu com és de fàcil fer un bacallà a la llauna....

31.
bacalla llauna pas33

I tan difícil que és trobar-lo ben fet en un restaurant! Sempre pequen de no dessalar-lo bé, oi?

32.
bacalla llauna pas34

I a gaudir... El podeu acompanyar de vi blanc o negre... o d'un bon porronet.

33.
bacalla llauna pas35

Bon profit!