La recepta del Bacalao a l'ajoarriero, la basca, és força diferent d'aquesta. O no, segons amb qui parlis. A Navarra o a La Rioja, reivindiquen aquesta salsa ajoarriero com a pròpia de la regió... però es fa de forma molt diferent, amb tomàquet i verdures, el que nosaltres diríem una mena de samfaina o atascaburras en altres regions d'Espanya. Fins i tot i arriben a posar-hi llagostins i barretes de surimi. Per tant, en la meva opinió, la recepta basca, tot i ser molt bona, no sembla ser la més tradicional de totes. Aquesta ajada, és molt similar a la salsa del Bacallà a la llauna, però incorpora vinagre en lloc de vi. Una recepta d'aquelles que fan quedar bé. Només heu de coure el bacallà adequadament, que la salsa es fa en 60 segons de rellotge. A mi m'encanta el bacallà fet així. Per elaborar aquest plat necessiteu comprar bacallà dessalat o dessalar-lo vosaltres mateixos.
2 talls de llom de bacallà dessalat
4 alls
oli d'oliva
Per a la salsa ajoarriero:
1/2 got oli d'oliva
3 o 4 alls picats
1/3 got vinagre de vi
2 cullerades pebre vermell dolç (de La Vera)
![bacalla salsa ajoarriero pas1 bacalla salsa ajoarriero pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/04/18/54/bacalla-salsa-ajoarriero-pas1.jpeg)
Us aconsello veure el procés de dessalat del bacallà prèviament.
![bacalla salsa ajoarriero pas2 bacalla salsa ajoarriero pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/04/18/96/bacalla-salsa-ajoarriero-pas2.jpeg)
Tenim dos lloms molt macos ja dessalats, que tornarem a rentar.
![bacalla salsa ajoarriero pas3 bacalla salsa ajoarriero pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/04/19/38/bacalla-salsa-ajoarriero-pas3.jpeg)
En una safata per al forn amb un raig d'oli col·locarem els nostres lloms.
![bacalla salsa ajoarriero pas4 bacalla salsa ajoarriero pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/04/19/80/bacalla-salsa-ajoarriero-pas4.jpeg)
Tirem un raig d'oli per sobre, també.
![bacalla salsa ajoarriero pas5 bacalla salsa ajoarriero pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/04/20/22/bacalla-salsa-ajoarriero-pas5.jpeg)
A mi m'agrada posar unes làmines d'all per sobre, per aromatitzar el bacallà, però després s'han de treure, ja que quedaran gairebé crues.
![bacalla salsa ajoarriero pas6 bacalla salsa ajoarriero pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/04/20/64/bacalla-salsa-ajoarriero-pas6.jpeg)
El bacallà s'ha de coure durant 60 minuts a una temperatura d'uns 70 graus aprox. D'aquesta manera aconseguireu que quedi súper tendre.
![bacalla salsa ajoarriero pas7 bacalla salsa ajoarriero pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/04/21/06/bacalla-salsa-ajoarriero-pas7.jpeg)
Un cop cuits, ja els podem emplatar. Només ens queda posar la salseta calenta per sobre, que farem en tan sols un minutet.
![bacalla salsa ajoarriero pas8 bacalla salsa ajoarriero pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/04/21/48/bacalla-salsa-ajoarriero-pas8.jpeg)
En una paella tirem l'oli i els alls ben picats.
![bacalla salsa ajoarriero pas9 bacalla salsa ajoarriero pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/04/21/90/bacalla-salsa-ajoarriero-pas9.jpeg)
Quan siguin una mica daurats...
![bacalla salsa ajoarriero pas10 bacalla salsa ajoarriero pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/04/22/32/bacalla-salsa-ajoarriero-pas10.jpeg)
... hi tirem el pebre vermell dolç i ho remenem...
![bacalla salsa ajoarriero pas11 bacalla salsa ajoarriero pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/04/22/74/bacalla-salsa-ajoarriero-pas11.jpeg)
Compte que no es cremi el pebre o amargarà. 10 o 15 segons després... hi tireu el vinagre...
![bacalla salsa ajoarriero pas12 bacalla salsa ajoarriero pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/04/23/16/bacalla-salsa-ajoarriero-pas12.jpeg)
... i compte amb la reacció... no us cremeu.
![bacalla salsa ajoarriero pas13 bacalla salsa ajoarriero pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/04/23/58/bacalla-salsa-ajoarriero-pas13.jpeg)
Cobrim els lloms de bacallà amb aquesta salsa i servim.
![bacalla salsa ajoarriero pas14 bacalla salsa ajoarriero pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/04/24/00/bacalla-salsa-ajoarriero-pas14.jpeg)
I a gaudir nanos... fàcil, fàcil i un bé de Déu.
![bacalla salsa ajoarriero pas15 bacalla salsa ajoarriero pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/04/24/42/bacalla-salsa-ajoarriero-pas15.jpeg)
Bon profit!