La recepta del Bacalao a l'ajoarriero, la basca, és força diferent d'aquesta. O no, segons amb qui parlis. A Navarra o a La Rioja, reivindiquen aquesta salsa ajoarriero com a pròpia de la regió... però es fa de forma molt diferent, amb tomàquet i verdures, el que nosaltres diríem una mena de samfaina o atascaburras en altres regions d'Espanya. Fins i tot i arriben a posar-hi llagostins i barretes de surimi. Per tant, en la meva opinió, la recepta basca, tot i ser molt bona, no sembla ser la més tradicional de totes. Aquesta ajada, és molt similar a la salsa del Bacallà a la llauna, però incorpora vinagre en lloc de vi. Una recepta d'aquelles que fan quedar bé. Només heu de coure el bacallà adequadament, que la salsa es fa en 60 segons de rellotge. A mi m'encanta el bacallà fet així. Per elaborar aquest plat necessiteu comprar bacallà dessalat o dessalar-lo vosaltres mateixos.

Ingredients

2 talls de llom de bacallà dessalat

4 alls

oli d'oliva

Per a la salsa ajoarriero:

1/2 got oli d'oliva

3 o 4 alls picats  

1/3 got vinagre de vi

2 cullerades pebre vermell dolç (de La Vera)

Preparació
1.

Us aconsello veure el procés de dessalat del bacallà prèviament.

2.

Tenim dos lloms molt macos ja dessalats, que tornarem a rentar.

3.

En una safata per al forn amb un raig d'oli col·locarem els nostres lloms.

4.

Tirem un raig d'oli per sobre, també.

5.

A mi m'agrada posar unes làmines d'all per sobre, per aromatitzar el bacallà, però després s'han de treure, ja que quedaran gairebé crues.

6.

El bacallà s'ha de coure durant 60 minuts a una temperatura d'uns 70 graus aprox. D'aquesta manera aconseguireu que quedi súper tendre.

7.

Un cop cuits, ja els podem emplatar. Només ens queda posar la salseta calenta per sobre, que farem en tan sols un minutet.

8.

En una paella tirem l'oli i els alls ben picats.

9.

Quan siguin una mica daurats...

10.

... hi tirem el pebre vermell dolç i ho remenem...

11.

Compte que no es cremi el pebre o amargarà. 10 o 15 segons després... hi tireu el vinagre...

12.

... i compte amb la reacció... no us cremeu.

13.

Cobrim els lloms de bacallà amb aquesta salsa i servim.

14.

 I a gaudir nanos... fàcil, fàcil i un bé de Déu.

15.

Bon profit!