Avui us porto una versió vegana de la beixamel, per què n'hi ha moltes receptes. Com us podreu imaginar, trobareu moltes alternatives si parlem d'un substitut de la llet d'origen animal (llet de soja, d'avena, d'ametlles, de sèsam, de coco, etc.). De la mateixa manera que podeu utilitzar molts tipus diferents de farina. En termes de greix, per substituir la mantega d'origen animal, podeu fer servir els diferents tipus d'oli o també margarina.
En aquesta recepta vegana, jo us proposo una beixamel feta amb llet d'avena, farina de blat i oli d'oliva suau. Només caldrà amanir-la amb un polsim de sal, pebre i nou moscada. Com a mostra, us prepararé uns macarrons integrals amb aquesta beixamel, que han quedat d'escàndol amb el cruixent del cibulet. Som-hi!
1 litre de llet d'avena
40 g de farina de blat
40 ml oli d'oliva suau
nou moscada
pebre negre
sal
Variants:
- Podeu fer servir altres tipus de llets vegetals
- En comptes d'oli podeu utilitzar margarina
Prepareu i peseu tots els ingredients per cuinar beixamel vegana.
Poseu l'oli en una paella.
Aboqueu-hi la farina.
Remeneu-ho bé per integrar-ho, a foc mitjà.
De seguida es farà una pasta. Ara heu de torrar una mica la farina. Per tant, ho heu de remenar durant 2 o 3 minuts, que surtin bombolletes.
Un cop la farina és cuita, ja podeu tirar el primer raig de llet calenta.
I remenar-ho de nou. Veure-ho que ara es fan grumolls. És normal.
Aneu tirant miquetes de llet calenta i remenant per integrar-ho totalment abans de tirar-ne més.
A poc a poc anirà agafant textura. Us ha de quedar fina.
Un cop estigui tota la llet incorporada, ja podeu salar la beixamel.
I posar-hi un polsim de nou moscat.
Ara, a foc baix, heu de coure la beixamel durant uns 10 minuts sense deixar de remenar. Si ho deixeu de fer, s'enganxarà i es cremarà. La beixamel requereix paciència. Aquesta en particular es fa molt de pressa per la quantitat de farina que té. Si la voleu més espessa per fer croquetes, deixeu-la fer més o poseu més farina al principi.
Us ha de quedar aquesta magnífica textura.
He cuit uns macarrons integrals per mostrar-vos un exemple.
Només heu de barrejar-los amb part de la beixamel vegana.
Servir-los al plat.
I posar una mica més de beixamel per sobre. Si us agrada, un polsim de pebre negre.
I la meva recomanació, una mica de cibulet. Li va fantàstic!
Estan molt bons!
Si voleu, podeu buscar formatge vegà i gratinar-los al forn amb un raig d'oli per sobre.
Jo fins i tot he posat una mica d'oli d'herbes picant. Una bogeria! Bon Profit! Espero que hagueu gaudit d'aquesta recepta de beixamel vegana.