"A l'espatlla" és, senzillament, una tècnica. És com parlar d'un arrebossat o d'una vinagreta. Són tècniques usades en totes les contrades del mediterrani. El peix a l'espatlla es fa i es menja a tot arreu i potser podríem destacar la província andalusa d'Almeria on és un plat molt típic i fàcil de trobar als restaurants. Per tant, aquesta és una tècnica de cuinat del peix que permet treure el màxim rendiment d'aquelles peces de peix que són exquisides, saboroses i no necessiten massa elaboració.
El peix l'haurem de tenir obert per la meitat, encara que, si voleu, unit per la zona ventral, com si fos un llibre, vaja. També podeu utilitzar els filets sense espina directament, com veurem avui. Li podeu demanar al peixater/a que us el prepari.
1 besuc de 1 Kg
6 cullerades d'oli d'oliva
6 dents all
2 bitxos
un bon raig de vinagre de vi
sal
Variants:
- Podem fregir unes patates a làmines gruixudes com a guarnició.
- Podem incloure uns xampinyons o verdures a la planxa.
![besuc lespatlla pas2 besuc lespatlla pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/72/60/besuc-lespatlla-pas2.jpeg)
Com us comentava, podeu comprar el besuc sencer i tallar-lo a casa o demanar-lo a filets.
![besuc lespatlla pas3 besuc lespatlla pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/72/18/besuc-lespatlla-pas3.jpeg)
Un besuc de quilo ens proporcionarà un bon filet per persona.
![besuc lespatlla pas5 besuc lespatlla pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/73/44/besuc-lespatlla-pas5.jpeg)
i l'espina. Avui no ho necessitem, però ho podeu congelar i afegir-ho en qualsevol fumet de peix.
![besuc lespatlla pas6 besuc lespatlla pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/73/86/besuc-lespatlla-pas6.jpeg)
Preparem tots els ingredients.
![besuc lespatlla pas7 besuc lespatlla pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/74/28/besuc-lespatlla-pas7.jpeg)
Pelem els alls i els tallem a làmines.
![besuc lespatlla pas8 besuc lespatlla pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/74/70/besuc-lespatlla-pas8.jpeg)
El bitxo també el tallarem a rodanxes.
![besuc lespatlla pas9 besuc lespatlla pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/75/12/besuc-lespatlla-pas9.jpeg)
Ara, en una planxa molt i molt calenta amb unes gotes d'oli farem els nostres filets de besuc.
![besuc lespatlla pas10 besuc lespatlla pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/75/54/besuc-lespatlla-pas10.jpeg)
Deixeu que comencin a torrar-se una mica abans de donar-los la volta, així evitareu que s'enganxin.
![besuc lespatlla pas11 besuc lespatlla pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/75/96/besuc-lespatlla-pas11.jpeg)
No els heu de tenir massa estona, només el temps suficient per a generar una capa cruixent.
![besuc lespatlla pas12 besuc lespatlla pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/76/38/besuc-lespatlla-pas12.jpeg)
De dins, el besuc, encara ha d'estar força cru. Els passarem a una safata de forn amb una mica d'oli. Preescalfarem el forn a 160º C.
![besuc lespatlla pas13 besuc lespatlla pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/77/22/besuc-lespatlla-pas13.jpeg)
Ara, en la mateixa planxa, haurem de daurar l'all afegint-hi dues o tres cullerades d'oli.
![besuc lespatlla pas14 besuc lespatlla pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/77/64/besuc-lespatlla-pas14.jpeg)
Vigileu que es torra amb facilitat.
![besuc lespatlla pas15 besuc lespatlla pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/78/06/besuc-lespatlla-pas15.jpeg)
Quan agafi color, hi afegirem el bitxo.
![besuc lespatlla pas16 besuc lespatlla pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/78/48/besuc-lespatlla-pas16.jpeg)
També es crema amb facilitat, per tant, volta i volta...
![besuc lespatlla pas17 besuc lespatlla pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/78/90/besuc-lespatlla-pas17.jpeg)
i serà el moment d'afegir el vinagre de vi.
![besuc lespatlla pas18 besuc lespatlla pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/79/32/besuc-lespatlla-pas18.jpeg)
COMPTE! Perill de cremades. Vigileu per què el contacte del vinagre amb l'oli roent genera una reacció molt forta. Heu d'afegir un parell de cullerades de vinagre aproximadament. És qüestió de segons.
![besuc lespatlla pas19 besuc lespatlla pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/79/74/besuc-lespatlla-pas19.jpeg)
De seguida farà molt de fum. Espereu a que la reacció minvi una mica...
![besuc lespatlla pas20 besuc lespatlla pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/80/16/besuc-lespatlla-pas20.jpeg)
i de seguida aboqueu aquesta barreja a sobre dels lloms de besuc.
![besuc lespatlla pas21 besuc lespatlla pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/80/58/besuc-lespatlla-pas21.jpeg)
Repartiu-ho bé.
![besuc lespatlla pas22 besuc lespatlla pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/81/00/besuc-lespatlla-pas22.jpeg)
Seguidament, els posarem al forn 10 minuts per escalfar-ho tot i acabar de coure el besuc. No us passeu de temps o us quedarà massa sec. Tot dependrà del temps que l'heu tingut a la planxa.
![besuc lespatlla pas23 besuc lespatlla pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/81/42/besuc-lespatlla-pas23.jpeg)
I ja tenim el nostre besuc a l'espatlla acabat.
![besuc lespatlla pas24 besuc lespatlla pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/81/84/besuc-lespatlla-pas24.jpeg)
Emplatem i aboquem el suquet per sobre.
![besuc lespatlla pas25 besuc lespatlla pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/82/26/besuc-lespatlla-pas25.jpeg)
Acabem amb una mica de sal en escates per sobre.
![besuc lespatlla pas26 besuc lespatlla pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/82/68/besuc-lespatlla-pas26.jpeg)
Realment, sembla que quedi molt oliós, però aquesta vinagreta està molt bona per sucar-hi pa.
![besuc lespatlla pas27 besuc lespatlla pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/83/10/besuc-lespatlla-pas27.jpeg)
Un forma de cuinar el peix molt interessant, fàcil i ràpida.
![besuc lespatlla pas28 besuc lespatlla pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/58/83/52/besuc-lespatlla-pas28.jpeg)
Bon profit!