Aquest sí que és un plat de tradició familiar. Un plat de festa. És una espècie de peix molt apreciada a la nostra cuina i molt utilitzada tradicionalment. Està tan arrelat a la cultura popular que fins i tot sol ser part del menú nadalenc de moltes famílies. A la peixateria costa molt de trobar... i jo l'he hagut d'encarregar. Però com és el besuc?

El besuc es distingeix pels seus ulls grans i sortits cap a fora i per les seves dents punxegudes. És de color gris platejat, amb aletes rosades i una taca negra sobre les aletes pectorals. La carn del besuc posseeix un gust marcat i té bastantes espines. Això sol generar rebuig en els nens, però el converteix en un dels plats preferits dels autèntics amants del peix.

Ingredients

1 Besuc gran i maco (que el peixater us tregui les escames i el netegi)

4 tomàquets de penjar

2 cebes 

3 patates

1/2 llimona

6 caps d'all

1 got de vi blanc

300 dl. brou de peix

julivert

oli d'oliva verge extra

sal i pebre i pebre vermell dolç

Preparació
1.

Rentem bé el peix.

2.

Sobretot que sigui molt fresc, eh?... com sempre recomano, vaja

3.

En una safata gran pel forn... tirem un bon raig d'oli d'oliva. Mentrestant, anirem calentant el forn a 160 graus.

4.

Tallarem unes patates a rondanxes grosses i les col.locarem a la safata. Les podeu escapçar una mica, si voleu.

5.

Les sal-pebrem.

6.

Afegim un parell de cebes mitjanetes per sobre... tallades en juliana

7.

Ara col·loquem els tomàquets partits per la meitat i ho reguem de nou amb oli.

8.

Li tirarem per sobre una mica d'all i julivert.

9.

I finalment, un pols de pebre vermell per sobre.

10.

I ho posarem a coure durant uns 15 minuts.

11.

L'objectiu és incorporar el peix quan les patates estiguin a mitja cocció, ja que tenen coccions diferents.

12.

Salpebrem el besuc per les dues bandes i li fem un parell de talls per a marcar les porcions (no s'ha de tallar completament). Això us ho poden fer a la mateixa peixateria.

13.

Li posarem unes llesques de llimona dins de cada tall.

14.

I dins del peix també.

15.

Quan les patates estiguin una mica cuites... tirarem per sobre un bon raig de vi blanc.

16.

I ho deixarem coure una estona més.

17.

Quan les patates hagin evaporat l'alcohol del vi (uns 5 minuts), incorporem un bon raig de brou de peix. Rectificarem de sal i deixarem coure una estona més.

18.

Ja fa bona pinta, eh?

19.

Ja tenim les patates gairebé a punt.

20.

Veureu que comencen a estar toves i la salsa haurà lligat amb el brou i el midó que porten les patates.

21.

 Posarem el peix a sobre de tot i el regarem amb oli.

22.

... sense por...

23.

Finalment, li tirarem un pols de pebre vermell per sobre.

24.

Ara sí... pujarem el forn a 190 graus amb ventilació... i ho deixarem coure altres15 minuts

25.

A mitja cocció regarem el peix amb la salsa.

26.

I quan faltin 5 minutets... posarem una mica d'all i julivert per sobre

27.

... ben escampat...

28.

... i posarem el forn en modalitat "grill" per a daurar la pell del besuc.

29.

I aquest és el resultat.

30.

La pell ha de quedar cruixent... encara que no recomano menjar-la, però si sucar-hi pa.

31.

El servim a la taula així mateix.

32.

Presentem el plat amb una mica de gràcia.

33.

Quina pinta Déu Meu!... de vegades m'asombro jo mateix!

34.

Acompanyarem el besuc amb un vi blanc.

35.

... ummm... m'encanta el besuc!

36.

... de carn blanca i gustosa... i de les patates, del tomàquet i de la salsa... ja ni en parlem... perquè estan que t'hi cagues!

37.

Un plat festiu que podeu fer en qualsevol celebració i segur que no fallareu.