Unes postres tradicionals d'aquells que fan Diumenge... dels de tota la vida... i que ara costen de trobar. Que és molt elaborat?... jo no ho crec pas. No és més que brioix amb nata. Però amb això passa com amb altres grans postres de pastisseria d'aquest país i que tenen dos adversaris: les persones que es pensen que és pecat menjar-los per què engreixen molt i els pastissers que no volen o no saben fer-los. Avui us mostraré com fer un Bismarck en la seva versió més senzillota i que és decorat amb sucre llustre.
Tinc un altre Bismarck (que he congelat) i que el faré cremat (amb gema pastissera). Quan el tingui us l'ensenyaré. A mi particularment m'agrada més, però clar, has de tenir feta la gema prèviament. Tots sabem que el brioix amb nata és molt bo, però és que feia molt de temps que no el menjava i (de nou) m'ha sorprès gratament saber que és molt més bo del que recordava. El brioix amb nata és una d'aquelles combinacions excel·lentment trobadas. És d'aquelles coses que lliguen per definició, com la taronja amb la xocolata. En aquesta ocasió, i com en altres elaboracions de brioix, partiré que ja tenim feta la pasta de brioix. No em fareu explicar com fer-lo cada vegada, no?... per això us recomano la lectura prèvia de la recepta de brioix. Som-hi nanos!
350 g de pasta de brioix
un grapat d'ametlla filada
400 g de nata per muntar
100 g de sucre
sucre llustre
1 ou batut
Com sempre, començarem preparant la pasta de brioix. Us recomano la lectura prèvia d'aquesta recepta de brioix.
Si teniu amassadora molt millor. A mà... costa una mica.
Un cop tenim la massa feta i reposada 10 minuts... en farem boles de 350-400 g que també deixarem reposar uns 10 minuts... així perdrà el nervi.
Ara l'estirem...
... i el deixem una mica més gruixut del mig que de les puntes...
El podeu aixafar una mica per assentar-lo millor a la safata del forn. Ara serà qüestió de deixar-lo llevar de 2 a 3 hores (depenent de si és estiu o hivern). Altrament, podeu utilitzar la tècnica d'accelerar el procés de fermentació.
Ja el tenim llevat.
Ara serà qüestió de pintar-lo amb ou batut, amb molt de compte de no abaixar-lo.
I decorem amb una mica d'ametlla filada.
Ja el podeu enfornar a uns 190 graus... durant uns 13-14 minuts. Molt de compte que es cremi molt ràpid, no us despisteu.
Ja el tenim cuit. El brioix és millor pecar de cru que de cuit.
N'he fet dos, un per avui i l'altre per congelar.
Deixeu-los refredar al taulell i desprès ja el podrem obrir per la meitat.
Ara ja és qüestió de muntar la nata amb el sucre.
Poseu el Bismarck sobre cartró i blonda.
Mentre, prepararem una mànega pastissera amb un cornet estriat.
Ja tenim la nata... i omplim la mànega.
No cal fer roses ni filigranes... només volem farcir-lo amb abundant nata...
Així.
... que tingui volum.
Col.loquem la tapa i l'asseiem una mica.
Poca cosa més. El podeu farcir amb trufa clara muntada o combinat amb nata.
Poseu-lo al congelador. A mi, personalment, m'agrada més la nata congelada, però si no... treieu-lo 20 minuts abans de servir-lo i ja està.
Recordeu de tirar una mica de sucre llustre.
I ja el tenim.
A que ara us en menjarieu una mica?
Si la nata no està congelada, talleu-lo amb compte de no fer sortir la nata pels costats. És recomanable utilitzar un ganivet de serra.
Aquestes postres no s'entendrien sense l'acompanyament d'un bon cava català, molt i molt fred.
Bon Profit!