La bomba era un producte típic de Toledo (o això diuen), però que s'ha estés per tots els territoris. Però sovint, en demanar-les, ens serveixen aquelles boles petites congelades, fetes amb succedani de patata i alguna minúscula porció d'alguna cosa que sembla carn. I de picant, res de res. I per què costa tant trobar unes bones bombes

Recordo que (de petit) anava a un bar de l'Hospitalet de Llobregat que es deia "Louisianna", i allà les bombes eren una barbaritat de bones. En aquelles bombes m'he inspirat per fer-vos aquesta llarga però satisfactòria recepta d'avui.

Per cert, no fa massa vaig acostar-me al "Louissiana" i, com no podia ser d'una altra manera, havia canviat d'amos i ara el porten uns xinesos. I, és clar, res de res d'aquelles mítiques bombes. Quina ràbia de nou, eh? En fi. Això ens ha de fer valorar els negocis que han aconseguit perdurar en el temps garantint un bon producte. Total, que us recomano que proveu aquesta bomba que us agradarà molt!

Per cert, les quantitats són molt relatives. Jo faig força salsa: una part per fer pasta i la resta per fer el farciment de les bombes. Ja que cuineu, aprofiteu per fer més quantitat i congelar-ne. Som-hi!

Ingredients

4 patates de bullir

200 gr de carn picada (meitat vedella meitat porc)

oli d'oliva

pebre negre

5 tomàquets

1/2 carbassó

1 ceba

3 alls

1 pebrot verd

1 pastanaga

1 tros de porro

pebre vermell dolç

bastonets de pa

2 ous

pa ratllat

sal

1 bitxo

 

Per la salsa:

maionesa

ketchup

mostassa

salsa picant

pebre negre

 

Variants:

Podeu fer servir salsa de tomàquet en comptes del sofregit

Podeu farcir les bombes amb peix (rap, gambes, etc)

Preparació
1.
bomba picant pas1

Prepareu tota la verdura.

2.
bomba picant pas2

Trinxeu-la.

3.
bomba picant pas3

Seguidament, aboqueu-hi tota la verdura, amb el bitxo trinxat també. Saleu-ho.

4.
bomba picant pas5

Deixeu suar la verdura uns 15 minuts a foc mig.

5.
bomba picant pas6

Mentrestant, aprofiteu per anar ratllant els tomàquets.

6.
bomba picant pas7

Eps! Poseu pebre negre! Una mica, que me l'oblidava!

7.
bomba picant pas8

Al tomàquet ratllat afegiu-li una cullerada de pebre vermell dolç.

8.
bomba picant pas9

Quan la verdura sigui cuita, afegiu-hi un raig de vi blanc (mitja copa). Espereu uns minuts fins que s'evapori l'alcohol.

9.
bomba picant pas11

Mentre es fa el sofregit, anem a per les patates.

10.
bomba picant pas12

Les peleu i les talleu a trossos, i les poseu a bullir. Empreu el tipus de patata que més us agradi per bullir.

11.
bomba picant pas13

Quan el sofregit amb el tomàquet estigui fet, tritureu-lo.

12.
bomba picant pas14

Que us quedi ben fi. Rectifiqueu de sal si cal.

13.
bomba picant pas15

Ara, en una altra paella, saleu i empebreu. Salteu lleugerament. No s'ha de fer gaire, només que canviï de color.

14.
bomba picant pas16

Seguidament, afegiu-hi uns cullerots de salsa. Segurament no tota. Heu de trobar un equilibri entre la quantitat de salsa i de carn. La resta, com us comentava a la introducció, la podeu aprofitar per fer altres plats.

15.
bomba picant pas17

Deixeu coure la carn amb la salsa 10 minuts més i apagueu el foc. Deixeu-ho refredar.

16.
bomba picant pas18

Un cop cuites les patates, les heu d'escorrer bé.

17.
bomba picant pas19

Passeu-les a un bol i les aixafeu bé. Amb un aixafador o una forquilla. I les saleu. Llavors, heu de deixar que es refredi la patata: primer per no cremar-vos, i segon per poder fer les boles millor.

18.
bomba picant pas20

Un cop freda la patata, a mi m'agrada preparar les boles de patata abans de farcir-les. Així sé que totes tindran la mateixa mida i puc distribuir millor el farciment (que sempre en sobra).

19.
bomba picant pas21

Per farcir-les podeu fer servir algun recipient amb paper film, etc... és una manera.

20.
bomba picant pas23

Obrim la bomba, apliquem una mica de farciment (poc o no la podreu tancar) i hi poseu la quantitat de salsa picant que considereu. A mi m'agrada aquesta en particular, però el clàssic tabasc us funcionarà molt bé. Penseu que la salsa ha de picar una mica ja que li hem posat un bitxo, així que tasteu el farciment abans de posar més picant.

21.
bomba picant pas24

Amb una mica de pràctica i una mica d'aigua a les mans per evitar que s'enganxi massa, aconseguireu anar tancant les bombes.

22.
bomba picant pas25

Un cop tancada procureu donar-li la forma rodona. Aneu fent amb paciència, bona companyia i bona música.

23.
bomba picant pas26

Un cop farcides les bombes, passeu-les per ou batut.

24.
bomba picant pas27

I pa ratllat.

25.
bomba picant pas28

Reserveu-les sobre una safata amb paper de forn i poseu-les al congelador, al menys una estona abans de fregir.

26.
bomba picant pas29

La salsa és un tema molt particular. Jo faig una barreja de maionesa, ketchup, mostassa normal, mostassa d'estragó i pebre negre.

27.
bomba picant pas30

No li poso picant, ja que li afegirem per sobre. És interessant que aquesta salsa la tingueu preparada una estona abans, que no estigui freda al servir-la.

28.
bomba picant pas31

I ara toca fregir-les.

29.
bomba picant pas32

Oli ben calent i, si són recent fetes, un parell de minuts i fora. Si són congelades haureu d'esperar a que s'escalfin bé de dins.

30.
bomba picant pas33

Us han de quedar amb aquest bonic color. Al paper absorbent i anar fent "on demand".

31.
bomba picant pas34

Serviu-la amb una mica de gràcia en un plat individual.

32.
bomba picant pas35

Abundant salsa per sobre.

33.
bomba picant pas36

Un "pico" de pa, no hi pot faltar.

34.
bomba picant pas37

I com no, unes gotes de salsa picant per sobre, al gust de cadascú.

35.
bomba picant pas38

Un plaer companys! I a sobre en tenim al congelador per anar fent! La obrim, no?

36.
bomba picant pas39

Ben farcida, excel·lent treball!

37.
bomba picant pas40

No se us fa la boca aigua ara?

38.
bomba picant pas41

Us he tallat una sencera per veure com queda el farciment.