La bomba era un producte típic de Toledo (o això diuen), però que s'ha estés per tots els territoris. Però sovint, en demanar-les, ens serveixen aquelles boles petites congelades, fetes amb succedani de patata i alguna minúscula porció d'alguna cosa que sembla carn. I de picant, res de res. I per què costa tant trobar unes bones bombes

Recordo que (de petit) anava a un bar de l'Hospitalet de Llobregat que es deia "Louisianna", i allà les bombes eren una barbaritat de bones. En aquelles bombes m'he inspirat per fer-vos aquesta llarga però satisfactòria recepta d'avui.

Per cert, no fa massa vaig acostar-me al "Louissiana" i, com no podia ser d'una altra manera, havia canviat d'amos i ara el porten uns xinesos. I, és clar, res de res d'aquelles mítiques bombes. Quina ràbia de nou, eh? En fi. Això ens ha de fer valorar els negocis que han aconseguit perdurar en el temps garantint un bon producte. Total, que us recomano que proveu aquesta bomba que us agradarà molt!

Per cert, les quantitats són molt relatives. Jo faig força salsa: una part per fer pasta i la resta per fer el farciment de les bombes. Ja que cuineu, aprofiteu per fer més quantitat i congelar-ne. Som-hi!

Ingredients

4 patates de bullir

200 gr de carn picada (meitat vedella meitat porc)

oli d'oliva

pebre negre

5 tomàquets

1/2 carbassó

1 ceba

3 alls

1 pebrot verd

1 pastanaga

1 tros de porro

pebre vermell dolç

bastonets de pa

2 ous

pa ratllat

sal

1 bitxo

 

Per la salsa:

maionesa

ketchup

mostassa

salsa picant

pebre negre

 

Variants:

Podeu fer servir salsa de tomàquet en comptes del sofregit

Podeu farcir les bombes amb peix (rap, gambes, etc)

Preparació
1.

Prepareu tota la verdura.

2.

Trinxeu-la.

3.

Seguidament, aboqueu-hi tota la verdura, amb el bitxo trinxat també. Saleu-ho.

4.

Deixeu suar la verdura uns 15 minuts a foc mig.

5.

Mentrestant, aprofiteu per anar ratllant els tomàquets.

6.

Eps! Poseu pebre negre! Una mica, que me l'oblidava!

7.

Al tomàquet ratllat afegiu-li una cullerada de pebre vermell dolç.

8.

Quan la verdura sigui cuita, afegiu-hi un raig de vi blanc (mitja copa). Espereu uns minuts fins que s'evapori l'alcohol.

9.

Mentre es fa el sofregit, anem a per les patates.

10.

Les peleu i les talleu a trossos, i les poseu a bullir. Empreu el tipus de patata que més us agradi per bullir.

11.

Quan el sofregit amb el tomàquet estigui fet, tritureu-lo.

12.

Que us quedi ben fi. Rectifiqueu de sal si cal.

13.

Ara, en una altra paella, saleu i empebreu. Salteu lleugerament. No s'ha de fer gaire, només que canviï de color.

14.

Seguidament, afegiu-hi uns cullerots de salsa. Segurament no tota. Heu de trobar un equilibri entre la quantitat de salsa i de carn. La resta, com us comentava a la introducció, la podeu aprofitar per fer altres plats.

15.

Deixeu coure la carn amb la salsa 10 minuts més i apagueu el foc. Deixeu-ho refredar.

16.

Un cop cuites les patates, les heu d'escorrer bé.

17.

Passeu-les a un bol i les aixafeu bé. Amb un aixafador o una forquilla. I les saleu. Llavors, heu de deixar que es refredi la patata: primer per no cremar-vos, i segon per poder fer les boles millor.

18.

Un cop freda la patata, a mi m'agrada preparar les boles de patata abans de farcir-les. Així sé que totes tindran la mateixa mida i puc distribuir millor el farciment (que sempre en sobra).

19.

Per farcir-les podeu fer servir algun recipient amb paper film, etc... és una manera.

20.

Obrim la bomba, apliquem una mica de farciment (poc o no la podreu tancar) i hi poseu la quantitat de salsa picant que considereu. A mi m'agrada aquesta en particular, però el clàssic tabasc us funcionarà molt bé. Penseu que la salsa ha de picar una mica ja que li hem posat un bitxo, així que tasteu el farciment abans de posar més picant.

21.

Amb una mica de pràctica i una mica d'aigua a les mans per evitar que s'enganxi massa, aconseguireu anar tancant les bombes.

22.

Un cop tancada procureu donar-li la forma rodona. Aneu fent amb paciència, bona companyia i bona música.

23.

Un cop farcides les bombes, passeu-les per ou batut.

24.

I pa ratllat.

25.

Reserveu-les sobre una safata amb paper de forn i poseu-les al congelador, al menys una estona abans de fregir.

26.

La salsa és un tema molt particular. Jo faig una barreja de maionesa, ketchup, mostassa normal, mostassa d'estragó i pebre negre.

27.

No li poso picant, ja que li afegirem per sobre. És interessant que aquesta salsa la tingueu preparada una estona abans, que no estigui freda al servir-la.

28.

I ara toca fregir-les.

29.

Oli ben calent i, si són recent fetes, un parell de minuts i fora. Si són congelades haureu d'esperar a que s'escalfin bé de dins.

30.

Us han de quedar amb aquest bonic color. Al paper absorbent i anar fent "on demand".

31.

Serviu-la amb una mica de gràcia en un plat individual.

32.

Abundant salsa per sobre.

33.

Un "pico" de pa, no hi pot faltar.

34.

I com no, unes gotes de salsa picant per sobre, al gust de cadascú.

35.

Un plaer companys! I a sobre en tenim al congelador per anar fent! La obrim, no?

36.

Ben farcida, excel·lent treball!

37.

No se us fa la boca aigua ara?

38.

Us he tallat una sencera per veure com queda el farciment.