Avui us presento un d'aquells plats que tant ens agrada presentar a tots els que estimem la cuina tradicional. Un plat d'aquells que fan país, senzill, casolà, bo, autèntic, amb productes de la nostra terra i de temporada... un plat català.

La seva cocció és una mica peculiar. Dels bolets, no cal dir gaire coses més.... i de la botifarra esparracada tan nostrada... penso que tampoc. Veiem, doncs, com amb poc temps podem presentar un plat excel.lent i visualment molt atractiu. Vaja, que fa il.lusió portar una cassoleta d'aquestes a taula.. a que si?... qui més qui menys ha cuinat un plat similar i ja sap del que parlo. Espero que us agradi.

Ingredients

300 g de fesolet de Santa Pau

150 g de rossinyols

2 botifarres crues

3 dents d'all

1 cullerada de pebre vermell

julivert fresc

oli d'oliva

sal

 

Variants:

Podeu acompanyar el plat amb allioli i, fins i tot, ruixar-ne una mica pel damunt

Podeu fer servir altres varietats de bolets

Podeu utilitzar altres tipus de fesolet (banyolí, de l'ull ros, ronyó, etc...) o també mongetes

Es pot fer amb botifarra de perol negre

Preparació
1.
botifarra esparracada rossinyols fesolets santa pau pas1

El que farem primer és coure els fesols de Santa Pau.

2.
botifarra esparracada rossinyols fesolets santa pau pas2

Per a coure aquests fesols us recomano la lectura de l'article "Llegums seques", ja que és una mica especial.

3.
botifarra esparracada rossinyols fesolets santa pau pas3

Preparem la resta d'ingredients.

4.
botifarra esparracada rossinyols fesolets santa pau pas4

Netegeu els rossinyols.

5.
botifarra esparracada rossinyols fesolets santa pau pas5

Poseu una paella a escalfar. Talleu les cordes de les botifarres.

6.
botifarra esparracada rossinyols fesolets santa pau pas6

Feu un tall longitudinal i profund a les botifarres.

7.
botifarra esparracada rossinyols fesolets santa pau pas7

Si teniu l'oportunitat de fer-les a la brasa millor. Altrament, utilitzeu una planxa o paella. Tireu un raig d'oli i feu les botifarres. De seguida s'obriran.

8.
botifarra esparracada rossinyols fesolets santa pau pas8

Feu-les per totes dues bandes.

9.
botifarra esparracada rossinyols fesolets santa pau pas9

Quan la botifarra sigui feta per fora però lleugerament crua per dins...la reservarem, feta 3 trossos.

10.
botifarra esparracada rossinyols fesolets santa pau pas12

A continuació, afegiu-hi una mica d'all i julivert picat.

11.
botifarra esparracada rossinyols fesolets santa pau pas13

Fins que agafin bon coloret... i els reservem també.

12.
botifarra esparracada rossinyols fesolets santa pau pas14

En la mateixa paella, i amb una mica més d'oli, saltem també els fesols... que salarem lleugerament.

13.
botifarra esparracada rossinyols fesolets santa pau pas15

Hi posarem també una culleradeta de pebre vermell i una mica d'all i julivert picat.

14.
botifarra esparracada rossinyols fesolets santa pau pas16

Remeneu-ho tot plegat...

15.
botifarra esparracada rossinyols fesolets santa pau pas17

... que agafi un bonic color... i s'escalfin bé.

16.
botifarra esparracada rossinyols fesolets santa pau pas18

Tasteu-los de sal. Ja les tenim a punt.

17.
botifarra esparracada rossinyols fesolets santa pau pas19

Utilitzaré una cassoleta de fang individual per la presentació del plat.

18.
botifarra esparracada rossinyols fesolets santa pau pas20

Primer, hi posem una base de fesolets de Santa Pau...

19.
botifarra esparracada rossinyols fesolets santa pau pas21

... i al damunt hi col.locarem la botifarra i els bolets.

20.
botifarra esparracada rossinyols fesolets santa pau pas22

Poseu-ho al forn, en mode grill, a uns 200 graus durant uns 10 minuts aproximadament.

21.
botifarra esparracada rossinyols fesolets santa pau pas23

Veureu que la botifarra es torra una mica... i tot plegat agafa un color excepcional.

22.
botifarra esparracada rossinyols fesolets santa pau pas24

Així, ben calent, ja ho podem servir a taula.

23.
botifarra esparracada rossinyols fesolets santa pau pas25

Ummm... quina flaire.

24.
botifarra esparracada rossinyols fesolets santa pau pas26

Després, totes aquestes calories s'han de baixar, eh?... no sé com... però s'han de baixar...

25.
botifarra esparracada rossinyols fesolets santa pau pas27

Com us comentava a les variants, podeu acompanyar el plat d'un bon allioli.

26.
botifarra esparracada rossinyols fesolets santa pau pas28

I barrejar els fesolets amb l'allioli... que és tot un plaer. Que no us falti un bon porronet de vi negre.... amb caràcter.

27.
botifarra esparracada rossinyols fesolets santa pau pas29

Bon profit!