Avui veurem com fer un bou de mar. Jo el presento de la següent manera: una part cuita amb sal, simplement... i la closca (o cap) amb una salseta-puré molt interessant que us encantarà. Hi ha moltes formes de farcir un animal d'aquests: amb ou dur, amb gambes, amb maionesa... amb sofregit de vi... amb brou de peix, etc. Jo ho faré amb un sofregit ben senzillot que també flambejarem amb brandi. L'he acabat tal qual, però hi ha molta gent que li afegeix una mica de pa ratllat per sobre, formatge i mantega... i ho posen a daurar al forn. En general, jo penso que el marisc contra menys ingredients li posis.... millor. 

Ingredients

1 bou de mar de 850gr. aprox.

1/2 ceba picada

1/2 porro picat

2 tomàquets

1 raig de brandi/conyac

2 fulles de llorer

fulles d'enciam per decorar

oli d'oliva

sal

Preparació
1.
bou mar farcit pas1

Primer de tot rentem el nostre bou.

2.
bou mar farcit pas2

Són macos aquests bitxos, oi?...

3.
bou mar farcit pas3

... mireu quina careta que fa...

4.
bou mar farcit pas4

En aquesta ocasió m'ha tocat un mascle però us aconsello comprar femelles... que són més gustoses.

5.
bou mar farcit pas5

Poseu abundant aigua a bullir amb dues fulles de llorer.

6.
bou mar farcit pas6

Pobret meu.

7.
bou mar farcit pas7
8.
bou mar farcit pas8

S'ha de bullir durant uns 20 minuts, ja que pesa uns 850gr aquest bou. Hauríeu de sumar 5 minuts de cocció per cada 250gr. de pes addicionals (o restar-ho clar).

9.
bou mar farcit pas9

Comenceu a comptar a partir que arrenqui el bull de nou.

10.
bou mar farcit pas10
11.
bou mar farcit pas11

Passat el temps de cocció...

12.
bou mar farcit pas12

... posarem el bou en l'aigua freda. Això pararà completament la cocció.

13.
bou mar farcit pas13

Ara, un cop fred, toca la part més laboriosa... extreure'n la carn.

14.
bou mar farcit pas14

Primer de tot li traiem aquesta cua que tenen darrere...

15.
bou mar farcit pas15

... i després, amb l'ajuda d'un ganivet... farem palanca per obrir la closca principal.

16.
bou mar farcit pas16

Perfecte.

17.
bou mar farcit pas17

Aquestes "brànquies" que tenen s'han de treure... ja que poden contenir sorra.

18.
bou mar farcit pas18

Jo també li trec una bossa que tenen entre els ulls... que té mal sabor... on està el fel.

19.
bou mar farcit pas19

A partir d'aquí, tota la resta és comestible. Reserveu-lo tot en un bol.

20.
bou mar farcit pas20

Finalment, deixarem la closca ben neta. Si cal, li passarem un aigua.

21.
bou mar farcit pas21

Aquesta és la carn de la closca que utilitzarem pel farciment. La carn de les potes les deixarem tal qual... que és com està més bona.

22.
bou mar farcit pas22

Amb una mà de morter, per exemple, doneu un cop sec... no massa fort... a cada pota.

23.
bou mar farcit pas23

La idea és trencar-la... no destrossar-la. Així ho podrem menjar sense gairebé utilitzar cap altre estri.

24.
bou mar farcit pas24

Ara farem un llit de fulles d'enciam sobre una safata.

25.
bou mar farcit pas25

Col·locarem amb una mica de gràcia totes les peces del bou.

26.
bou mar farcit pas26

... ha quedat ben escuarterat el pobre, eh?

27.
bou mar farcit pas27

¿I què fem amb la carn de la closca?... un sofregit ben xulo.

28.
bou mar farcit pas28

Prepareu mitja ceba gran (o una petita) ben picada... el alls laminats, el porro ben picat i el tomàquet ratllat.

29.
bou mar farcit pas29

En una paella amb un bon xorret d'oli d'oliva... sofregirem una mica l'all.

30.
bou mar farcit pas30

De seguida incorporarem la ceba i el porro ben picadets.

31.
bou mar farcit pas31

Ho remenem bé i, amb el foc ben baix, ho deixarem fer fins que estigui ben daurat.

32.
bou mar farcit pas32

Això ho tenim apunt...

33.
bou mar farcit pas33

... ara incorporem el tomàquet...

34.
bou mar farcit pas34

... ho barregem bé... ho salem... i, a foc ben baix, ho deixem fer 3 o 4 minuts.

35.
bou mar farcit pas35

Seguidament, ho flambejarem.

36.
bou mar farcit pas36

Tireu un xorret de brandi. No us passeu, més o menys unes 4 o 6 cullerades....

37.
bou mar farcit pas37

... i flambegeu-lo. ATENCIÓ: Perill de cremades. Tingueu sempre a mà una tapa per ofegar el foc... no sigui que es descontroli el tema... i la liem parda.

38.
bou mar farcit pas38

Un cop reduït i consumit tot l'alcohol... ho proveu de gust. Podeu rectificar afegint-hi aigua si cal.

39.
bou mar farcit pas39

Incorporem la carn extreta del cap del bou... i que hem trossejat una mica.

40.
bou mar farcit pas40

Ho escalfem tot plegat uns minuts.

41.
bou mar farcit pas41

Ho passem per turmix.

42.
bou mar farcit pas42

Que ens quedi ben finet.

43.
bou mar farcit pas43

I omplim la closca del bou.

44.
bou mar farcit pas44

Ja podem emplatar.

45.
bou mar farcit pas45

I servir.

46.
bou mar farcit pas46

I aquí el teniu.

47.
bou mar farcit pas47

Quina pinta!

48.
bou mar farcit pas48

Barregeu una mica de carn de les potes amb aquest puré... és la bomba!

49.
bou mar farcit pas49

Bon Profit!