Avui us explicaré al detall com fer un braç de nata amb gema cremada. De braços de nata s'acostumen a fer dos: un cremat amb gema pastissera i l'altre amb sucre glas o llustre, que són, bàsicament, les dues formes de trobar-lo a qualsevol pastisseria.
Aquest és l'autèntic braç que fèiem a la pastisseria i que, modèstia a banda, tenia el seu prestigi. Avui en dia trobareu braços a tots els forns i panificadores i ja us podeu imaginar la quantitat de variants que fan, algunes més encertades que d'altres. Si no el voleu fer a casa, i com sempre, jo us recomano que us rasqueu una mica la butxaca perquè no té res a veure la pastisseria industrial amb l'artesana: aneu a comprar a la pastisseria!
Recordeu que prèviament haureu de fer la gema pastissera i les planxes de pa de pessic. I ara anem a veure com es fa un braç. Som-hi!
300 g nata per muntar
75 g sucre
1 planxa de pa de pessic
gema pastissera
gelatina de poma
sucre per cremar
Variants:
Si el voleu sense gema cremada heu d'embolicar el braç a l'inrevés, és a dir, la part més fosca a sota i un cop farcit tirar-hi sucre en pols o llustre per sobre.
El podeu farcir amb trufa clara i pintar el braç amb cobertura de xocolata
Li podeu posar una mica d'ametlla crocant als laterals o per sobre
![brac gitano nata gema cremada pas1 brac gitano nata gema cremada pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/45/76/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas1.jpeg)
Primer de tot, poseu posar a escalfar la gelatina amb la que pintarem el braç.
![brac gitano nata gema cremada pas2 brac gitano nata gema cremada pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/46/03/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas2.jpeg)
Podreu trobar fàcilment on comprar aquests productes.
![brac gitano nata gema cremada pas3 brac gitano nata gema cremada pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/46/30/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas3.jpeg)
Poseu un 80% de gelatina i un 20% d'aigua. Quan arrenqui el bull ho pararem i deixarem que baixi una mica la temperatura abans que solidifiqui de nou, que serà el millor moment per pintar les nostres elaboracions.
![brac gitano nata gema cremada pas4 brac gitano nata gema cremada pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/46/57/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas4.jpeg)
Ara ocupem-nos de la planxa de pa de pessic.
![brac gitano nata gema cremada pas5 brac gitano nata gema cremada pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/46/84/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas5.jpeg)
Ja sabeu que com més prima sigui, millor. Un braç de gitano amb una planxa de pa de pessic excessivament gruixuda no és gens atractiu.
![brac gitano nata gema cremada pas6 brac gitano nata gema cremada pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/47/11/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas6.jpeg)
Li donem la volta a la planxa i, poc a poc i amb molta cura, anirem retirant el paper de cocció.
![brac gitano nata gema cremada pas7 brac gitano nata gema cremada pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/47/38/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas7.jpeg)
Aquest paper no el llençarem, ja que ens anirà molt bé per a enrotllar el braç.
![brac gitano nata gema cremada pas8 brac gitano nata gema cremada pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/47/65/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas8.jpeg)
Girem la planxa i retallem les quatre cantonades de la planxa...
![brac gitano nata gema cremada pas9 brac gitano nata gema cremada pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/47/92/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas9.jpeg)
i així ens quedarà un braç estèticament millor. La part més blanca de la planxa ha d'anar a sota ja que la gema pastissera té una certa transparència i de fer servir la part fosca el braç quedaria lleig visualment.
![brac gitano nata gema cremada pas10 brac gitano nata gema cremada pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/48/19/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas10.jpeg)
En aquest punt ja podem posar a muntar la nata amb el sucre.
![brac gitano nata gema cremada pas11 brac gitano nata gema cremada pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/48/46/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas11.jpeg)
Recordeu que la nata per cuinar no serveix. Heu de comprar nata per muntar, ja que el contingut en greixos és diferent.
![brac gitano nata gema cremada pas12 brac gitano nata gema cremada pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/48/73/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas12.jpeg)
En una batedora elèctrica la tindrem muntada en menys de 5 minuts, tot i que també es pot muntar a mà.
![brac gitano nata gema cremada pas13 brac gitano nata gema cremada pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/49/00/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas13.jpeg)
Que no us falti una paletina per treballar; en pastisseria és molt necessària.
![brac gitano nata gema cremada pas14 brac gitano nata gema cremada pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/49/27/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas14.jpeg)
Ara apliquem una bona quantitat de nata sobre la planxa.
![brac gitano nata gema cremada pas15 brac gitano nata gema cremada pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/49/54/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas15.jpeg)
Amb la paletina l'escampem procurant que hi hagi més quantitat a la part superior que a la inferior.
![brac gitano nata gema cremada pas16 brac gitano nata gema cremada pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/49/81/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas16.jpeg)
Seguidament, enrotllarem el braç de gitano sobre ell mateix aplicant una certa pressió.
![brac gitano nata gema cremada pas17 brac gitano nata gema cremada pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/50/08/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas17.jpeg)
Molt bé. Utilitzeu el paper per a premsar tot el braç.
![brac gitano nata gema cremada pas18 brac gitano nata gema cremada pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/50/35/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas18.jpeg)
Us ha de quedar així.
![brac gitano nata gema cremada pas19 brac gitano nata gema cremada pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/50/62/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas19.jpeg)
És probable que les cantonades no quedin ben acabades. Hi aplicarem una mica de nata...
![brac gitano nata gema cremada pas20 brac gitano nata gema cremada pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/50/89/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas20.jpeg)
i retirarem la sobrant.
![brac gitano nata gema cremada pas21 brac gitano nata gema cremada pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/51/16/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas21.jpeg)
Finalment, posarem el braç al congelador. És recomanable tenir-lo un dia sencer, ja que d'aquesta manera al cremar-lo no es deformarà.
![brac gitano nata gema cremada pas22 brac gitano nata gema cremada pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/51/43/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas22.jpeg)
A l'endemà podrem manipular amb el braç sense el perill que es deformi.
![brac gitano nata gema cremada pas23 brac gitano nata gema cremada pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/51/70/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas23.jpeg)
Anem per la gema pastissera que haurem fet el dia anterior.
![brac gitano nata gema cremada pas24 brac gitano nata gema cremada pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/51/97/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas24.jpeg)
La treballem una mica al sortir de la nevera...
![brac gitano nata gema cremada pas25 brac gitano nata gema cremada pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/52/24/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas25.jpeg)
I, amb la paletina, apliquem una capa sobre el braç.
![brac gitano nata gema cremada pas26 brac gitano nata gema cremada pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/52/51/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas26.jpeg)
Poc a poc i bona lletra.
![brac gitano nata gema cremada pas27 brac gitano nata gema cremada pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/52/78/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas27.jpeg)
Apliqueu gema al voltant de tot el braç, inclosa la part més baixa, però mai a sota.
![brac gitano nata gema cremada pas28 brac gitano nata gema cremada pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/53/05/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas28.jpeg)
Mireu que la gelatina estigui a punt per fer-la servir i escalfeu una pala de cremar, ja sigui manual o elèctrica. També podeu fer servir un bufador.
![brac gitano nata gema cremada pas29 brac gitano nata gema cremada pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/53/32/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas29.jpeg)
Tireu una bona quantitat de sucre per sobre de la gema...
![brac gitano nata gema cremada pas30 brac gitano nata gema cremada pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/53/59/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas30.jpeg)
i amb molta cura cremeu el braç poc a poc.
![brac gitano nata gema cremada pas31 brac gitano nata gema cremada pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/53/86/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas31.jpeg)
No feu massa pressió o us endureu la gema. La pala ha de lliscar suaument sobre el braç.
![brac gitano nata gema cremada pas32 brac gitano nata gema cremada pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/54/13/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas32.jpeg)
Cremeu també els laterals.
![brac gitano nata gema cremada pas33 brac gitano nata gema cremada pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/54/40/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas33.jpeg)
I just després de cremar, pintarem el braç amb la gelatina de poma.
![brac gitano nata gema cremada pas34 brac gitano nata gema cremada pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/54/67/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas34.jpeg)
Amb compte, s'ha de fer molt suau per no malmetre la gema cremada.
![brac gitano nata gema cremada pas35 brac gitano nata gema cremada pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/54/94/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas35.jpeg)
Els laterals també.
![brac gitano nata gema cremada pas36 brac gitano nata gema cremada pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/55/21/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas36.jpeg)
Ara, retallarem la gelatina sobrant i traspassarem el braç a un cartró amb blonda. Feu servir la paletina també.
![brac gitano nata gema cremada pas37 brac gitano nata gema cremada pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/55/48/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas37.jpeg)
I ja tenim el nostre braç acabat.
![brac gitano nata gema cremada pas38 brac gitano nata gema cremada pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/55/75/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas38.jpeg)
Sempre triomfa un braç.
![brac gitano nata gema cremada pas39 brac gitano nata gema cremada pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/56/02/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas39.jpeg)
I a gaudir.
![brac gitano nata gema cremada pas40 brac gitano nata gema cremada pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/56/29/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas40.jpeg)
En tallem un tros?
![brac gitano nata gema cremada pas41 brac gitano nata gema cremada pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/56/56/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas41.jpeg)
A mi, personalment, m'agrada el braç amb la nata congelada.
![brac gitano nata gema cremada pas42 brac gitano nata gema cremada pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/56/83/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas42.jpeg)
El podeu conservar al congelador i anar consumint poc a poc. Si no us agrada la nata congelada només l'haureu de treure del congelador mitja hora abans de ser consumit.
![brac gitano nata gema cremada pas43 brac gitano nata gema cremada pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/57/10/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas43.jpeg)
Com us comentava, podeu fer la versió amb sucre glas.
![brac gitano nata gema cremada pas44 brac gitano nata gema cremada pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/57/34/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas44.jpeg)
Sigui com sigui, és bo.
![brac gitano nata gema cremada pas45 brac gitano nata gema cremada pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/80/57/61/brac-gitano-nata-gema-cremada-pas45.jpeg)
Bon profit!