Avui us explicaré al detall com fer un braç de nata amb gema cremada. De braços de nata s'acostumen a fer dos: un cremat amb gema pastissera i l'altre amb sucre glas o llustre, que són, bàsicament, les dues formes de trobar-lo a qualsevol pastisseria.

Aquest és l'autèntic braç que fèiem a la pastisseria i que, modèstia a banda, tenia el seu prestigi. Avui en dia trobareu braços a tots els forns i panificadores i ja us podeu imaginar la quantitat de variants que fan, algunes més encertades que d'altres. Si no el voleu fer a casa, i com sempre, jo us recomano que us rasqueu una mica la butxaca perquè no té res a veure la pastisseria industrial amb l'artesana: aneu a comprar a la pastisseria!

Recordeu que prèviament haureu de fer la gema pastissera i les planxes de pa de pessic. I ara anem a veure com es fa un braç. Som-hi!

Ingredients

300 g nata per muntar

75 g sucre

1 planxa de pa de pessic

gema pastissera

gelatina de poma

sucre per cremar

 

Variants:

Si el voleu sense gema cremada heu d'embolicar el braç a l'inrevés, és a dir, la part més fosca a sota i un cop farcit tirar-hi sucre en pols o llustre per sobre.

El podeu farcir amb trufa clara i pintar el braç amb cobertura de xocolata

Li podeu posar una mica d'ametlla crocant als laterals o per sobre 

Preparació
1.
brac gitano nata gema cremada pas1

Primer de tot, poseu posar a escalfar la gelatina amb la que pintarem el braç.

2.
brac gitano nata gema cremada pas2

Podreu trobar fàcilment on comprar aquests productes.

3.
brac gitano nata gema cremada pas3

Poseu un 80% de gelatina i un 20% d'aigua. Quan arrenqui el bull ho pararem i deixarem que baixi una mica la temperatura abans que solidifiqui de nou, que serà el millor moment per pintar les nostres elaboracions.

4.
brac gitano nata gema cremada pas4

Ara ocupem-nos de la planxa de pa de pessic.

5.
brac gitano nata gema cremada pas5

Ja sabeu que com més prima sigui, millor. Un braç de gitano amb una planxa de pa de pessic excessivament gruixuda no és gens atractiu.

6.
brac gitano nata gema cremada pas6

Li donem la volta a la planxa i, poc a poc i amb molta cura, anirem retirant el paper de cocció.

7.
brac gitano nata gema cremada pas7

Aquest paper no el llençarem, ja que ens anirà molt bé per a enrotllar el braç.

8.
brac gitano nata gema cremada pas8

Girem la planxa i retallem les quatre cantonades de la planxa...

9.
brac gitano nata gema cremada pas9

i així ens quedarà un braç estèticament millor. La part més blanca de la planxa ha d'anar a sota ja que la gema pastissera té una certa transparència i de fer servir la part fosca el braç quedaria lleig visualment.

10.
brac gitano nata gema cremada pas10

En aquest punt ja podem posar a muntar la nata amb el sucre.

11.
brac gitano nata gema cremada pas11

Recordeu que la nata per cuinar no serveix. Heu de comprar nata per muntar, ja que el contingut en greixos és diferent.

12.
brac gitano nata gema cremada pas12

En una batedora elèctrica la tindrem muntada en menys de 5 minuts, tot i que també es pot muntar a mà.

13.
brac gitano nata gema cremada pas13

Que no us falti una paletina per treballar; en pastisseria és molt necessària.

14.
brac gitano nata gema cremada pas14

Ara apliquem una bona quantitat de nata sobre la planxa.

15.
brac gitano nata gema cremada pas15

Amb la paletina l'escampem procurant que hi hagi més quantitat a la part superior que a la inferior.

16.
brac gitano nata gema cremada pas16

Seguidament, enrotllarem el braç de gitano sobre ell mateix aplicant una certa pressió.

17.
brac gitano nata gema cremada pas17

Molt bé. Utilitzeu el paper per a premsar tot el braç.

18.
brac gitano nata gema cremada pas18

Us ha de quedar així.

19.
brac gitano nata gema cremada pas19

És probable que les cantonades no quedin ben acabades. Hi aplicarem una mica de nata...

20.
brac gitano nata gema cremada pas20

i retirarem la sobrant.

21.
brac gitano nata gema cremada pas21

Finalment, posarem el braç al congelador. És recomanable tenir-lo un dia sencer, ja que d'aquesta manera al cremar-lo no es deformarà.

22.
brac gitano nata gema cremada pas22

A l'endemà podrem manipular amb el braç sense el perill que es deformi.

23.
brac gitano nata gema cremada pas23

Anem per la gema pastissera que haurem fet el dia anterior.

24.
brac gitano nata gema cremada pas24

La treballem una mica al sortir de la nevera...

25.
brac gitano nata gema cremada pas25

I, amb la paletina, apliquem una capa sobre el braç.

26.
brac gitano nata gema cremada pas26

Poc a poc i bona lletra.

27.
brac gitano nata gema cremada pas27

Apliqueu gema al voltant de tot el braç, inclosa la part més baixa, però mai a sota.

28.
brac gitano nata gema cremada pas28

Mireu que la gelatina estigui a punt per fer-la servir i escalfeu una pala de cremar, ja sigui manual o elèctrica. També podeu fer servir un bufador.

29.
brac gitano nata gema cremada pas29

Tireu una bona quantitat de sucre per sobre de la gema...

30.
brac gitano nata gema cremada pas30

i amb molta cura cremeu el braç poc a poc.

31.
brac gitano nata gema cremada pas31

No feu massa pressió o us endureu la gema. La pala ha de lliscar suaument sobre el braç.

32.
brac gitano nata gema cremada pas32

Cremeu també els laterals.

33.
brac gitano nata gema cremada pas33

I just després de cremar, pintarem el braç amb la gelatina de poma.

34.
brac gitano nata gema cremada pas34

Amb compte, s'ha de fer molt suau per no malmetre la gema cremada.

35.
brac gitano nata gema cremada pas35

Els laterals també.

36.
brac gitano nata gema cremada pas36

Ara, retallarem la gelatina sobrant i traspassarem el braç a un cartró amb blonda. Feu servir la paletina també.

37.
brac gitano nata gema cremada pas37

I ja tenim el nostre braç acabat.

38.
brac gitano nata gema cremada pas38

Sempre triomfa un braç.

39.
brac gitano nata gema cremada pas39

I a gaudir.

40.
brac gitano nata gema cremada pas40

En tallem un tros?

41.
brac gitano nata gema cremada pas41

A mi, personalment, m'agrada el braç amb la nata congelada.

42.
brac gitano nata gema cremada pas42

El podeu conservar al congelador i anar consumint poc a poc. Si no us agrada la nata congelada només l'haureu de treure del congelador mitja hora abans de ser consumit.

43.
brac gitano nata gema cremada pas43

Com us comentava, podeu fer la versió amb sucre glas.

44.
brac gitano nata gema cremada pas44

Sigui com sigui, és bo.

45.
brac gitano nata gema cremada pas45

Bon profit!