Avui us explicaré al detall com fer un braç de nata amb gema cremada. De braços de nata s'acostumen a fer dos: un cremat amb gema pastissera i l'altre amb sucre glas o llustre, que són, bàsicament, les dues formes de trobar-lo a qualsevol pastisseria.

Aquest és l'autèntic braç que fèiem a la pastisseria i que, modèstia a banda, tenia el seu prestigi. Avui en dia trobareu braços a tots els forns i panificadores i ja us podeu imaginar la quantitat de variants que fan, algunes més encertades que d'altres. Si no el voleu fer a casa, i com sempre, jo us recomano que us rasqueu una mica la butxaca perquè no té res a veure la pastisseria industrial amb l'artesana: aneu a comprar a la pastisseria!

Recordeu que prèviament haureu de fer la gema pastissera i les planxes de pa de pessic. I ara anem a veure com es fa un braç. Som-hi!

Ingredients

300 g nata per muntar

75 g sucre

1 planxa de pa de pessic

gema pastissera

gelatina de poma

sucre per cremar

 

Variants:

Si el voleu sense gema cremada heu d'embolicar el braç a l'inrevés, és a dir, la part més fosca a sota i un cop farcit tirar-hi sucre en pols o llustre per sobre.

El podeu farcir amb trufa clara i pintar el braç amb cobertura de xocolata

Li podeu posar una mica d'ametlla crocant als laterals o per sobre 

Preparació
1.

Primer de tot, poseu posar a escalfar la gelatina amb la que pintarem el braç.

2.

Podreu trobar fàcilment on comprar aquests productes.

3.

Poseu un 80% de gelatina i un 20% d'aigua. Quan arrenqui el bull ho pararem i deixarem que baixi una mica la temperatura abans que solidifiqui de nou, que serà el millor moment per pintar les nostres elaboracions.

4.

Ara ocupem-nos de la planxa de pa de pessic.

5.

Ja sabeu que com més prima sigui, millor. Un braç de gitano amb una planxa de pa de pessic excessivament gruixuda no és gens atractiu.

6.

Li donem la volta a la planxa i, poc a poc i amb molta cura, anirem retirant el paper de cocció.

7.

Aquest paper no el llençarem, ja que ens anirà molt bé per a enrotllar el braç.

8.

Girem la planxa i retallem les quatre cantonades de la planxa...

9.

i així ens quedarà un braç estèticament millor. La part més blanca de la planxa ha d'anar a sota ja que la gema pastissera té una certa transparència i de fer servir la part fosca el braç quedaria lleig visualment.

10.

En aquest punt ja podem posar a muntar la nata amb el sucre.

11.

Recordeu que la nata per cuinar no serveix. Heu de comprar nata per muntar, ja que el contingut en greixos és diferent.

12.

En una batedora elèctrica la tindrem muntada en menys de 5 minuts, tot i que també es pot muntar a mà.

13.

Que no us falti una paletina per treballar; en pastisseria és molt necessària.

14.

Ara apliquem una bona quantitat de nata sobre la planxa.

15.

Amb la paletina l'escampem procurant que hi hagi més quantitat a la part superior que a la inferior.

16.

Seguidament, enrotllarem el braç de gitano sobre ell mateix aplicant una certa pressió.

17.

Molt bé. Utilitzeu el paper per a premsar tot el braç.

18.

Us ha de quedar així.

19.

És probable que les cantonades no quedin ben acabades. Hi aplicarem una mica de nata...

20.

i retirarem la sobrant.

21.

Finalment, posarem el braç al congelador. És recomanable tenir-lo un dia sencer, ja que d'aquesta manera al cremar-lo no es deformarà.

22.

A l'endemà podrem manipular amb el braç sense el perill que es deformi.

23.

Anem per la gema pastissera que haurem fet el dia anterior.

24.

La treballem una mica al sortir de la nevera...

25.

I, amb la paletina, apliquem una capa sobre el braç.

26.

Poc a poc i bona lletra.

27.

Apliqueu gema al voltant de tot el braç, inclosa la part més baixa, però mai a sota.

28.

Mireu que la gelatina estigui a punt per fer-la servir i escalfeu una pala de cremar, ja sigui manual o elèctrica. També podeu fer servir un bufador.

29.

Tireu una bona quantitat de sucre per sobre de la gema...

30.

i amb molta cura cremeu el braç poc a poc.

31.

No feu massa pressió o us endureu la gema. La pala ha de lliscar suaument sobre el braç.

32.

Cremeu també els laterals.

33.

I just després de cremar, pintarem el braç amb la gelatina de poma.

34.

Amb compte, s'ha de fer molt suau per no malmetre la gema cremada.

35.

Els laterals també.

36.

Ara, retallarem la gelatina sobrant i traspassarem el braç a un cartró amb blonda. Feu servir la paletina també.

37.

I ja tenim el nostre braç acabat.

38.

Sempre triomfa un braç.

39.

I a gaudir.

40.

En tallem un tros?

41.

A mi, personalment, m'agrada el braç amb la nata congelada.

42.

El podeu conservar al congelador i anar consumint poc a poc. Si no us agrada la nata congelada només l'haureu de treure del congelador mitja hora abans de ser consumit.

43.

Com us comentava, podeu fer la versió amb sucre glas.

44.

Sigui com sigui, és bo.

45.

Bon profit!