Un clàssic a casa nostra. Un plat que l'he menjat moltes vegades de petit. És estrany, però a mi sempre m'havia semblat un plat amb una certa sofisticació. Però ara ja no. Ara, de gran, el veig diferent. El veig com veig l'Amanida rusa, és a dir, d'aquells plats casolans que difícilment trobaràs a la carta d'un bon restaurant.
Això sí, manté aquell sabor característic de la infantesa i, en el fons, és el que més importa. La nostra mare feia aquest braç o pastís de patata només a l'estiu. Recordo que, entre els cinc germans que som, hi havia una certa disputa sobre el farciment del braç: uns no volien trobar-se l'ou dur ni olives ni "coses rares" dins el farciment. Només amb tonyina. A d'altres, ens agradava un farciment més enriquit. Total, que la meva mare acabava fent dos pastissos: un de farciment senzill i un altre amb un farciment més complert. Ara que ho penso, espero no arribar a aquest extrem amb els meus fills! Us deixo amb l'elaboració d'un gran plat que és ideal per a les èpoques de molta calor, ja que es menja ben fred.
1,5 kg de patates
2 pebrots vermells escalivats
2 ous durs
1 tassa de maionesa
1 llauna de tonyina en oli
100 g d'olives negres
aigua
sal
Variants:
En el farciment també s'hi poden posar pèsols cuits, pebrot vermell escalivat i ou dur
El farciment pot ser de carn de vedella o de porc rostida
Podeu fer servir olives verdes enlloc de negres
Podeu decorar el pastís amb anxoves
També podeu cobrir el braç amb un allioli suau (maionesa amb un gra d'all)
![brac patata pas1 brac patata pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/31/54/brac-gitano-patata-pas1.jpeg)
Preparem els ingredients.
![brac patata pas2 brac patata pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/31/81/brac-gitano-patata-pas2.jpeg)
Com podeu observar, he utilitzat patates blanques per bullir.
![brac patata pas3 brac patata pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/32/08/brac-gitano-patata-pas3.jpeg)
![brac patata pas4 brac patata pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/32/32/brac-gitano-patata-pas4.jpeg)
Les pelem.
![brac patata pas5 brac patata pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/32/86/brac-gitano-patata-pas5.jpeg)
Posem abundant aigua a bullir amb una mica de sal.
![brac patata pas7 brac patata pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/34/63/brac-gitano-patata-pas7.jpeg)
Al mateix temps, posarem a escalivar un pebrot vermell al foc directe. Podeu comprar el pebrot ja escalivat o escalivar-lo al forn.
![brac patata pas8 brac patata pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/36/19/brac-gitano-patata-pas8.jpeg)
Li anirem donant la volta fins torrar-lo bé per totes bandes.
![brac patata pas9 brac patata pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/36/88/brac-gitano-patata-pas9.jpeg)
Un cop fet, el pelarem...
![brac patata pas10 brac patata pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/37/33/brac-gitano-patata-pas10.jpeg)
![brac patata pas11 brac patata pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/37/81/brac-gitano-patata-pas11.jpeg)
Mentre s'acaben de fer les patates, farem una maionesa casolana.
![brac patata pas12 brac patata pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/38/14/brac-gitano-patata-pas12.jpeg)
Amb la batedora elèctrica és un moment.
![brac patata pas13 brac patata pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/38/41/brac-gitano-patata-pas13.jpeg)
Abocarem la tonyina sense oli dins un bol i hi afegirem una bona cullerada de maionesa.
![brac patata pas14 brac patata pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/38/68/brac-gitano-patata-pas14.jpeg)
Ho remenarem fins que ens quedi una pasta enganxosa.
![brac patata pas15 brac patata pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/39/28/brac-gitano-patata-pas15.jpeg)
Les patates ja sembla que són cuites.
![brac patata pas16 brac patata pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/39/67/brac-gitano-patata-pas16.jpeg)
Les deixarem refredar una estona dins un bol, on les aixafarem posteriorment.
![brac patata pas17 brac patata pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/40/15/brac-gitano-patata-pas17.jpeg)
Aprofitarem l'aigua de la cocció de les patates per coure un parell d'ous.
![brac patata pas18 brac patata pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/40/48/brac-gitano-patata-pas18.jpeg)
Ja sabeu, 10 minuts com a màxim.
![brac patata pas19 brac patata pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/41/02/brac-gitano-patata-pas19.jpeg)
Poc a poc, i amb paciència, anirem aixafant la patata amb una forquilla.
![brac patata pas20 brac patata pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/41/41/brac-gitano-patata-pas20.jpeg)
Podeu afegir-hi una cullerada o dues de maionesa a la patata també. Us quedarà més fina.
![brac patata pas21 brac patata pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/41/80/brac-gitano-patata-pas21.jpeg)
Aprofitarem per incorporar una mica de sal.
![brac patata pas22 brac patata pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/42/28/brac-gitano-patata-pas22.jpeg)
Ho barregem bé.
![brac patata pas23 brac patata pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/42/61/brac-gitano-patata-pas23.jpeg)
I ja podeu estendre el puré de patata sobre un paper de forn o un drap ben net.
![brac patata pas24 brac patata pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/43/18/brac-gitano-patata-pas24.jpeg)
Us ha de quedar una capa generosa de patata. Feu-la rectangular.
![brac patata pas25 brac patata pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/43/54/brac-gitano-patata-pas25.jpeg)
Ara, hi posarem la tonyina que tenim reservada.
![brac patata pas26 brac patata pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/43/84/brac-gitano-patata-pas26.jpeg)
El mateix: distribuïm una capa per sobre de la patata.
![brac patata pas27 brac patata pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/44/11/brac-gitano-patata-pas27.jpeg)
Respecte als ous durs, reserveu les quatre rodanxes més maques i...
![brac patata pas28 brac patata pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/44/77/brac-gitano-patata-pas28.jpeg)
la resta ho trinxeu.
![brac patata pas29 brac patata pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/45/13/brac-gitano-patata-pas29.jpeg)
Tirarem l'ou dur per sobre.
![brac patata pas30 brac patata pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/45/40/brac-gitano-patata-pas30.jpeg)
Seguidament, enrotllarem aquesta preparació sobre sí mateixa...
![brac patata pas31 brac patata pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/45/67/brac-gitano-patata-pas31.jpeg)
igual que fem amb un braç de gitano.
![brac patata pas32 brac patata pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/46/36/brac-gitano-patata-pas32.jpeg)
Us ha quedar raonablement uniforme.
![brac patata pas33 brac patata pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/46/90/brac-gitano-patata-pas33.jpeg)
Aprofiteu el paper per fer rodolar el braç i col·locar-lo sobre la safata definitiva. Apliqueu una capa generosa de maionesa.
![brac patata pas34 brac patata pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/47/17/brac-gitano-patata-pas34.jpeg)
Ja només ens quedarà fer la decoració.
![brac patata pas35 brac patata pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/47/44/brac-gitano-patata-pas35.jpeg)
Unes tires de pebrot escalivat...
![brac patata pas36 brac patata pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/47/71/brac-gitano-patata-pas36.jpeg)
unes olives farcides i les rodanxes d'ou dur.
![brac patata pas37 brac patata pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/47/98/brac-gitano-patata-pas37.jpeg)
I ja podeu reservar el braç de patata a la nevera, que agafi fred.
![brac patata pas38 brac patata pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/48/25/brac-gitano-patata-pas38.jpeg)
Quan torneu de la platja, tindreu el dinar fet!
![brac patata pas39 brac patata pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/48/52/brac-gitano-patata-pas39.jpeg)
Serviu-lo ben fresquet.
![brac patata pas40 brac patata pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/48/79/brac-gitano-patata-pas40.jpeg)
I ara us mostro una decoració diferent d'una elaboració anterior.
![brac patata pas41 brac patata pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/53/49/03/brac-gitano-patata-pas41.jpeg)
Bon profit!