Un clàssic a casa nostra. Un plat que l'he menjat moltes vegades de petit. És estrany, però a mi sempre m'havia semblat un plat amb una certa sofisticació. Però ara ja no. Ara, de gran, el veig diferent. El veig com veig l'Amanida rusa, és a dir, d'aquells plats casolans que difícilment trobaràs a la carta d'un bon restaurant.
Això sí, manté aquell sabor característic de la infantesa i, en el fons, és el que més importa. La nostra mare feia aquest braç o pastís de patata només a l'estiu. Recordo que, entre els cinc germans que som, hi havia una certa disputa sobre el farciment del braç: uns no volien trobar-se l'ou dur ni olives ni "coses rares" dins el farciment. Només amb tonyina. A d'altres, ens agradava un farciment més enriquit. Total, que la meva mare acabava fent dos pastissos: un de farciment senzill i un altre amb un farciment més complert. Ara que ho penso, espero no arribar a aquest extrem amb els meus fills! Us deixo amb l'elaboració d'un gran plat que és ideal per a les èpoques de molta calor, ja que es menja ben fred.
1,5 kg de patates
2 pebrots vermells escalivats
2 ous durs
1 tassa de maionesa
1 llauna de tonyina en oli
100 g d'olives negres
aigua
sal
Variants:
En el farciment també s'hi poden posar pèsols cuits, pebrot vermell escalivat i ou dur
El farciment pot ser de carn de vedella o de porc rostida
Podeu fer servir olives verdes enlloc de negres
Podeu decorar el pastís amb anxoves
També podeu cobrir el braç amb un allioli suau (maionesa amb un gra d'all)
Preparem els ingredients.
Com podeu observar, he utilitzat patates blanques per bullir.
Les pelem.
Posem abundant aigua a bullir amb una mica de sal.
Al mateix temps, posarem a escalivar un pebrot vermell al foc directe. Podeu comprar el pebrot ja escalivat o escalivar-lo al forn.
Li anirem donant la volta fins torrar-lo bé per totes bandes.
Un cop fet, el pelarem...
Mentre s'acaben de fer les patates, farem una maionesa casolana.
Amb la batedora elèctrica és un moment.
Abocarem la tonyina sense oli dins un bol i hi afegirem una bona cullerada de maionesa.
Ho remenarem fins que ens quedi una pasta enganxosa.
Les patates ja sembla que són cuites.
Les deixarem refredar una estona dins un bol, on les aixafarem posteriorment.
Aprofitarem l'aigua de la cocció de les patates per coure un parell d'ous.
Ja sabeu, 10 minuts com a màxim.
Poc a poc, i amb paciència, anirem aixafant la patata amb una forquilla.
Podeu afegir-hi una cullerada o dues de maionesa a la patata també. Us quedarà més fina.
Aprofitarem per incorporar una mica de sal.
Ho barregem bé.
I ja podeu estendre el puré de patata sobre un paper de forn o un drap ben net.
Us ha de quedar una capa generosa de patata. Feu-la rectangular.
Ara, hi posarem la tonyina que tenim reservada.
El mateix: distribuïm una capa per sobre de la patata.
Respecte als ous durs, reserveu les quatre rodanxes més maques i...
la resta ho trinxeu.
Tirarem l'ou dur per sobre.
Seguidament, enrotllarem aquesta preparació sobre sí mateixa...
igual que fem amb un braç de gitano.
Us ha quedar raonablement uniforme.
Aprofiteu el paper per fer rodolar el braç i col·locar-lo sobre la safata definitiva. Apliqueu una capa generosa de maionesa.
Ja només ens quedarà fer la decoració.
Unes tires de pebrot escalivat...
unes olives farcides i les rodanxes d'ou dur.
I ja podeu reservar el braç de patata a la nevera, que agafi fred.
Quan torneu de la platja, tindreu el dinar fet!
Serviu-lo ben fresquet.
I ara us mostro una decoració diferent d'una elaboració anterior.
Bon profit!