Un clàssic a casa nostra. Un plat que l'he menjat moltes vegades de petit. És estrany, però a mi sempre m'havia semblat un plat amb una certa sofisticació. Però ara ja no. Ara, de gran, el veig diferent. El veig com veig l'Amanida rusa, és a dir, d'aquells plats casolans que difícilment trobaràs a la carta d'un bon restaurant.

Això sí, manté aquell sabor característic de la infantesa i, en el fons, és el que més importa. La nostra mare feia aquest braç o pastís de patata només a l'estiu. Recordo que, entre els cinc germans que som, hi havia una certa disputa sobre el farciment del braç: uns no volien trobar-se l'ou dur ni olives ni "coses rares" dins el farciment. Només amb tonyina. A d'altres, ens agradava un farciment més enriquit. Total, que la meva mare acabava fent dos pastissos: un de farciment senzill i un altre amb un farciment més complert. Ara que ho penso, espero no arribar a aquest extrem amb els meus fills! Us deixo amb l'elaboració d'un gran plat que és ideal per a les èpoques de molta calor, ja que es menja ben fred.

Ingredients

1,5 kg de patates

2 pebrots vermells escalivats

2 ous durs

1 tassa de maionesa

1 llauna de tonyina en oli

100 g d'olives negres

aigua

sal

 

Variants:

En el farciment també s'hi poden posar pèsols cuits, pebrot vermell escalivat i ou dur

El farciment pot ser de carn de vedella o de porc rostida

Podeu fer servir olives verdes enlloc de negres

Podeu decorar el pastís amb anxoves

També podeu cobrir el braç amb un allioli suau (maionesa amb un gra d'all)

Preparació
1.
brac patata pas1

Preparem els ingredients.

2.
brac patata pas2

Com podeu observar, he utilitzat patates blanques per bullir.

3.
brac patata pas3
4.
brac patata pas4

Les pelem.

5.
brac patata pas5

Posem abundant aigua a bullir amb una mica de sal.

6.
brac patata pas7

Al mateix temps, posarem a escalivar un pebrot vermell al foc directe. Podeu comprar el pebrot ja escalivat o escalivar-lo al forn.

7.
brac patata pas8

Li anirem donant la volta fins torrar-lo bé per totes bandes.

8.
brac patata pas9

Un cop fet, el pelarem...

9.
brac patata pas10
10.
brac patata pas11

Mentre s'acaben de fer les patates, farem una maionesa casolana.

11.
brac patata pas12

Amb la batedora elèctrica és un moment.

12.
brac patata pas13

Abocarem la tonyina sense oli dins un bol i hi afegirem una bona cullerada de maionesa.

13.
brac patata pas14

Ho remenarem fins que ens quedi una pasta enganxosa.

14.
brac patata pas15

Les patates ja sembla que són cuites.

15.
brac patata pas16

Les deixarem refredar una estona dins un bol, on les aixafarem posteriorment.

16.
brac patata pas17

Aprofitarem l'aigua de la cocció de les patates per coure un parell d'ous.

17.
brac patata pas18

Ja sabeu, 10 minuts com a màxim.

18.
brac patata pas19

Poc a poc, i amb paciència, anirem aixafant la patata amb una forquilla.

19.
brac patata pas20

Podeu afegir-hi una cullerada o dues de maionesa a la patata també. Us quedarà més fina.

20.
brac patata pas21

Aprofitarem per incorporar una mica de sal.

21.
brac patata pas22

Ho barregem bé.

22.
brac patata pas23

I ja podeu estendre el puré de patata sobre un paper de forn o un drap ben net.

23.
brac patata pas24

Us ha de quedar una capa generosa de patata. Feu-la rectangular.

24.
brac patata pas25

Ara, hi posarem la tonyina que tenim reservada.

25.
brac patata pas26

El mateix: distribuïm una capa per sobre de la patata.

26.
brac patata pas27

Respecte als ous durs, reserveu les quatre rodanxes més maques i...

27.
brac patata pas28

la resta ho trinxeu.

28.
brac patata pas29

Tirarem l'ou dur per sobre.

29.
brac patata pas30

Seguidament, enrotllarem aquesta preparació sobre sí mateixa...

30.
brac patata pas31

igual que fem amb un braç de gitano.

31.
brac patata pas32

Us ha quedar raonablement uniforme.

32.
brac patata pas33

Aprofiteu el paper per fer rodolar el braç i col·locar-lo sobre la safata definitiva. Apliqueu una capa generosa de maionesa.

33.
brac patata pas34

Ja només ens quedarà fer la decoració.

34.
brac patata pas35

Unes tires de pebrot escalivat...

35.
brac patata pas36

unes olives farcides i les rodanxes d'ou dur.

36.
brac patata pas37

I ja podeu reservar el braç de patata a la nevera, que agafi fred.

37.
brac patata pas38

Quan torneu de la platja, tindreu el dinar fet!

38.
brac patata pas39

Serviu-lo ben fresquet.

39.
brac patata pas40

I ara us mostro una decoració diferent d'una elaboració anterior.

40.
brac patata pas41

Bon profit!