Un altre clàssic del nostre receptari pastisser tradicional. I és que està tan bo, oi? Si teniu fet del dia abans la planxa de pa de pessic i la trufa clara, el braç es fa en 20 minuts de rellotge. Que fàcil ho faig tot, eh? Jeje. Però jo us animo a provar-ho, a fer un braç de gitano del sabor que més us agradi, que us sentireu molt satisfets. Per cert, menys el de crema, tots els braços de gitano fets amb nata o trufa els podeu congelar i conservar durant molt de temps. D'aquesta manera podeu fer les postres d'un dinar important una setmana abans, per exemple. Som-hi!
1 planxa de pa de pessic
300 g de trufa clara per muntar
80 g de sucre
300 g de cobertura de xocolata negra
Variants:
- Podeu tirar una mica de pols de cacau per sobre
- Es pot decorar amb roses de nata i/o trufa clara
- El podeu consumir congelat o fred
![brac gitano trufa pas1 brac gitano trufa pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/67/66/brac-gitano-trufa-pas1.jpeg)
Primer de tot haurem de preparar les planxes de pa de pessic.
![brac gitano trufa pas2 brac gitano trufa pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/68/08/brac-gitano-trufa-pas2.jpeg)
Això ho podeu fer (si voleu) el dia anterior o el mateix dia, unes hores abans. Per cert, podeu afegir una mica d'essència de vainilla a la massa del pa de pessic pels piononos.
![brac gitano trufa pas3 brac gitano trufa pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/68/50/brac-gitano-trufa-pas3.jpeg)
És convenient que les planxes siguin completament fredes abans de fer-les servir.
![brac gitano trufa pas4 brac gitano trufa pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/68/92/brac-gitano-trufa-pas4.jpeg)
Si voleu conèixer el procés d'elaboració pas a pas d'aquestes planxes, us recomano la lectura de la recepta planxes de pa de pessic.
![brac gitano trufa pas5 brac gitano trufa pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/69/34/brac-gitano-trufa-pas5.jpeg)
Retallarem una mica les cantonades.
![brac gitano trufa pas6 brac gitano trufa pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/69/76/brac-gitano-trufa-pas6.jpeg)
Molt bé.
![brac gitano trufa pas7 brac gitano trufa pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/70/18/brac-gitano-trufa-pas7.jpeg)
Recordeu que el dia anterior haurem fet la trufa. Us recordo la seva elaboració, tot i que us recomano la lectura prèvia d'aquesta altra recepta. Posarem a bullir la nata i quan arrenqui el primer bull, abocarem la cobertura de xocolata negra dins el cassó i...
![brac gitano trufa pas9 brac gitano trufa pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/71/02/brac-gitano-trufa-pas9.jpeg)
... fins que la cobertura quedi totalment integrada i desfeta.
![brac gitano trufa pas10 brac gitano trufa pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/71/44/brac-gitano-trufa-pas10.jpeg)
La deixarem refredar a temperatura ambient.
![brac gitano trufa pas12 brac gitano trufa pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/72/28/brac-gitano-trufa-pas12.jpeg)
Us farà una mica de pell a la capa superior, però no passa res, és normal.
![brac gitano trufa pas13 brac gitano trufa pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/72/70/brac-gitano-trufa-pas13.jpeg)
![brac gitano trufa pas14 brac gitano trufa pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/73/12/brac-gitano-trufa-pas14.jpeg)
L'endemà ens disposarem a acabar el braç de gitano. Posarem la trufa clara en un bol per muntar.
![brac gitano trufa pas15 brac gitano trufa pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/73/54/brac-gitano-trufa-pas15.jpeg)
Jo faig servir la KitchenAid, però podeu muntar-la amb una batedora elèctrica amb barnilla.
![brac gitano trufa pas16 brac gitano trufa pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/73/96/brac-gitano-trufa-pas16.jpeg)
A mig muntar, hi anirem afegint el sucre, a poc a poc.
![brac gitano trufa pas17 brac gitano trufa pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/74/38/brac-gitano-trufa-pas17.jpeg)
Fins que la trufa sigui muntada i tingui la mateixa textura que la nata muntada.
![brac gitano trufa pas18 brac gitano trufa pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/74/80/brac-gitano-trufa-pas18.jpeg)
Ara, prepararem la planxa de pa de pessic. La col·locarem sobre el mateix paper de cocció, però amb la part fosca a sota.
![brac gitano trufa pas19 brac gitano trufa pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/75/22/brac-gitano-trufa-pas19.jpeg)
Aplicarem una bona quantitat de trufa...
![brac gitano trufa pas20 brac gitano trufa pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/75/64/brac-gitano-trufa-pas20.jpeg)
... fent servir una pala o llengua.
![brac gitano trufa pas21 brac gitano trufa pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/76/06/brac-gitano-trufa-pas21.jpeg)
Seguidament, amb la paletina, escamparem aquesta trufa clara.
![brac gitano trufa pas22 brac gitano trufa pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/76/48/brac-gitano-trufa-pas22.jpeg)
Procureu que arribi a totes les cantonades.
![brac gitano trufa pas23 brac gitano trufa pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/76/90/brac-gitano-trufa-pas23.jpeg)
És recomanable fer una mica de muntanyeta a la part central superior.
![brac gitano trufa pas24 brac gitano trufa pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/77/32/brac-gitano-trufa-pas24.jpeg)
D'aquesta manera va millor per enrotllar.
![brac gitano trufa pas25 brac gitano trufa pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/77/74/brac-gitano-trufa-pas25.jpeg)
Ara, fent ús del paper, enrotllarem el braç de gitano.
![brac gitano trufa pas26 brac gitano trufa pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/78/16/brac-gitano-trufa-pas26.jpeg)
A poc a poc...
![brac gitano trufa pas27 brac gitano trufa pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/78/58/brac-gitano-trufa-pas27.jpeg)
... i aplicant una certa pressió a la part inferior.
![brac gitano trufa pas28 brac gitano trufa pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/79/00/brac-gitano-trufa-pas28.jpeg)
Us ha de quedar així.
![brac gitano trufa pas29 brac gitano trufa pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/79/42/brac-gitano-trufa-pas29.jpeg)
Finalment, apliqueu una mica més de trufa clara a les puntes.
![brac gitano trufa pas30 brac gitano trufa pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/79/84/brac-gitano-trufa-pas30.jpeg)
Molt bé.
![brac gitano trufa pas31 brac gitano trufa pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/80/26/brac-gitano-trufa-pas31.jpeg)
Enrotlleu el braç amb el mateix paper i poseu-lo al congelador. Per poder banyar-lo amb cobertura és recomanable que tingui una textura més sòlida, la que ens aportarà la congelació. Per tant, us recomano fer-ho d'un dia per altre.
![brac gitano trufa pas32 brac gitano trufa pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/80/68/brac-gitano-trufa-pas32.jpeg)
Posarem a escalfar la cobertura de xocolata al bany maria.
![brac gitano trufa pas33 brac gitano trufa pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/81/10/brac-gitano-trufa-pas33.jpeg)
Ho remenem fins que sigui pràcticament desfeta.
![brac gitano trufa pas34 brac gitano trufa pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/81/52/brac-gitano-trufa-pas34.jpeg)
Deixeu temperar una mica la cobertura, que no sigui massa calenta. Un altre dia veurem com donar la temperatura correcta a la cobertura de xocolata.
![brac gitano trufa pas35 brac gitano trufa pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/81/94/brac-gitano-trufa-pas35.jpeg)
Com veureu, faré servir un plàstic amb les punxes que servirà per fer el dibuix de la xocolata. El podeu improvisar a casa amb qualsevol plàstic dur.
![brac gitano trufa pas36 brac gitano trufa pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/82/36/brac-gitano-trufa-pas36.jpeg)
Podem banyar el braç directament amb la cobertura desfeta, però amb un pinzell tindrem més control i no embrutarem tant.
![brac gitano trufa pas37 brac gitano trufa pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/82/78/brac-gitano-trufa-pas37.jpeg)
Recordeu que el braç està congelat.
![brac gitano trufa pas38 brac gitano trufa pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/83/20/brac-gitano-trufa-pas38.jpeg)
Pintem, amb abundància de xocolata.
![brac gitano trufa pas39 brac gitano trufa pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/83/62/brac-gitano-trufa-pas39.jpeg)
Molt bé.
![brac gitano trufa pas40 brac gitano trufa pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/84/04/brac-gitano-trufa-pas40.jpeg)
De seguida, apliqueu el plàstic fent esses sobre la cobertura.
![brac gitano trufa pas41 brac gitano trufa pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/84/46/brac-gitano-trufa-pas41.jpeg)
Si espereu massa estona, se us pot solidificar la cobertura per estar en contacte amb el fred.
![brac gitano trufa pas42 brac gitano trufa pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/84/88/brac-gitano-trufa-pas42.jpeg)
Molt bé, ja ho tenim.
![brac gitano trufa pas43 brac gitano trufa pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/85/30/brac-gitano-trufa-pas43.jpeg)
Amb la mateixa paletina, transporteu el braç a un cartró amb blonda.
![brac gitano trufa pas44 brac gitano trufa pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/85/72/brac-gitano-trufa-pas44.jpeg)
I reserveu-lo al congelador fins una hora abans de ser consumit.
![brac gitano trufa pas45 brac gitano trufa pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/86/14/brac-gitano-trufa-pas45.jpeg)
Un braç de gitano tradicional i molt bo.
![brac gitano trufa pas46 brac gitano trufa pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/86/56/brac-gitano-trufa-pas46.jpeg)
Si el proveu, segur que el fareu més d'una vegada.
![brac gitano trufa pas47 brac gitano trufa pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/86/98/brac-gitano-trufa-pas47.jpeg)
Bon profit!
![brac gitano trufa pas48 brac gitano trufa pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/87/40/brac-gitano-trufa-pas48.jpeg)