A mi m'encanta el bacallà... en totes les seves formes. Però si busqueu una mica trobareu moltes versions de brandada.
Segons la vikipèdia, la brandada es fa amb bacallà només lleugerament bullit, escorregut i emulsionat amb oli d'oliva, de vegades amb una mica de l'aigua de cocció (a la qual s'hi poden afegir cebes), i pot ser condimentat amb all i julivert. Es pot acompanyar de patates bullides a la mateixa aigua que el bacallà. La brandada no conté mai llet, ni nata, ni mantega, ni formatge ni cap altre producte lacti, barreges inacceptables amb el peix a la gramàtica de la cuina catalana, occitana i mediterrània en general ja que contradiuen l'origen, gust i tradició del plat, nascut i popularitzat com a plat de dies als quals no es poden menjar productes d'origen animal a part del peix (el peix és un símbol del cristianisme). La seva textura ha de ser cremosa, la brandada tradicional s'assembla més a una maionesa o a un allioli que a un puré de patata.
A la Catalunya Nord de vegades s'acompanya amb olives, a més de les patates i el pa torrat. La manera tradicional de presentar-la a taula és en forma de piràmide, o muntanya de forma cònica, però ara se sol servir en cassoletes individuals. En algunes receptes contemporànies d'altres indrets, per exemple el País Basc, per a suavitzar el seu contingut en greix (o, en certs restaurants, per a abaratir-ne el cost) es pot afegir una patata petita cuita. Els pescadors catalans i valencians la fan tradicionalment al morter, posant el bacallà i l'oli d'oliva i sacsejant i barrejant-ho tot, però actualment també es munta amb una batedora elèctrica. Cal recordar, doncs, que "una brandada no és un puré de patates amb bacallà". Com veureu, jo he utilitzat tires de bacallà i bacallà esqueixat, però també es poden utilitzar supremes o lloms de bacallà sencer.
400 g de bacallà dessalat
30 cl d'oli
10 cl de llet
2 grans d'all
1 patata
llorer
sal
Variants:
Es pot fer sense patata
Es pot fer amb crema de de llet en lloc de llet
![brandada bacalla pas1 brandada bacalla pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/70/91/brandada-bacalla-pas1.jpeg)
Com us comentava, jo l'he fet amb bacallà esqueixat...
![brandada bacalla pas2 brandada bacalla pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/71/18/brandada-bacalla-pas2.jpeg)
... i, com que me'n faltava una mica, he afegit un parell de tires de bacallà.
![brandada bacalla pas3 brandada bacalla pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/71/84/brandada-bacalla-pas3.jpeg)
El dia abans el vaig rentar bé...
![brandada bacalla pas4 brandada bacalla pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/72/11/brandada-bacalla-pas4.jpeg)
... i el vaig posar en remull 24 hores. Cada 8 hores li he canviat l'aigua.
![brandada bacalla pas5 brandada bacalla pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/72/38/brandada-bacalla-pas5.jpeg)
Ara, el bacallà ja estarà totalment dessalat. El tastarem una mica per comprovar-ho. Penseu que no és un producte cru, ja que s'ha curat en sal. De fet, així mateix és com es serveix al plat a l'hora de fer, per exemple, un xató.
![brandada bacalla pas6 brandada bacalla pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/72/65/brandada-bacalla-pas6.jpeg)
Per últim, el tornem a rentar.
![brandada bacalla pas7 brandada bacalla pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/72/92/brandada-bacalla-pas7.jpeg)
Posem una bona quantitat d'aigua a bullir en una cassola amb un parell de fulles de llorer.
![brandada bacalla pas8 brandada bacalla pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/73/19/brandada-bacalla-pas8.jpeg)
Quan bulli amb força submergirem el nostre bacallà i contarem 5 segons.
![brandada bacalla pas9 brandada bacalla pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/73/46/brandada-bacalla-pas9.jpeg)
Si són tires, 10 segons, però no gaire més, ja que de seguida ens quedarà escaldat.
![brandada bacalla pas10 brandada bacalla pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/73/73/brandada-bacalla-pas10.jpeg)
El posem a escórrer.
![brandada bacalla pas11 brandada bacalla pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/74/00/brandada-bacalla-pas11.jpeg)
Ara aprofitarem l'aigua d'escaldar el bacallà per coure una patata.
![brandada bacalla pas12 brandada bacalla pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/74/27/brandada-bacalla-pas12.jpeg)
La tindrem uns 20 minuts, fins que quedi tova.
![brandada bacalla pas13 brandada bacalla pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/74/54/brandada-bacalla-pas13.jpeg)
Mentrestant, anirem esmicolant el bacallà i li traurem la pell i les espines, si en té. La millor manera de detectar espines és utilitzant els dits amb les mans sempre ben netes, és clar.
![brandada bacalla pas14 brandada bacalla pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/74/81/brandada-bacalla-pas14.jpeg)
Ara, preparem l'oli. Uns 30 centilitres... que equivalen a 300 mil·lilitres.
![brandada bacalla pas15 brandada bacalla pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/75/08/brandada-bacalla-pas15.jpeg)
El posem en una paella a escalfar a foc lent.
![brandada bacalla pas16 brandada bacalla pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/75/35/brandada-bacalla-pas16.jpeg)
Hi incorporem l'all tallat...i deixem que aromatitzi l'oli. No ha d'arribar a fregir-se. El traieu del foc.
![brandada bacalla pas17 brandada bacalla pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/75/62/brandada-bacalla-pas17.jpeg)
Ja tenim la patata cuita.
![brandada bacalla pas18 brandada bacalla pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/76/01/brandada-bacalla-pas18.jpeg)
La fem a trossos i l'afegim al bol amb el bacallà esmicolat.
![brandada bacalla pas19 brandada bacalla pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/76/31/brandada-bacalla-pas19.jpeg)
En aquest punt hi incorporarem la llet calenta, poc a poc i amb l'ajuda d'una batedora elèctrica l'anirem integrant.
![brandada bacalla pas20 brandada bacalla pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/76/94/brandada-bacalla-pas20.jpeg)
Us quedarà una pasta enganxosa.
![brandada bacalla pas21 brandada bacalla pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/77/30/brandada-bacalla-pas21.jpeg)
A continuació hi anirem afegint l'oli poc a poc...
![brandada bacalla pas22 brandada bacalla pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/77/57/brandada-bacalla-pas22.jpeg)
... i amb la batedora ho emulsionarem tot plegat.
![brandada bacalla pas23 brandada bacalla pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/77/84/brandada-bacalla-pas23.jpeg)
Us ha de quedar una textura cremosa i untuosa. Tasteu-ho de sal. En principi no caldria afegir-ne però si l'heu dessalat bé... us en admetrà una mica.
![brandada bacalla pas24 brandada bacalla pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/78/11/brandada-bacalla-pas24.jpeg)
Ja podem omplir cassoletes individuals amb la nostra brandada.
![brandada bacalla pas25 brandada bacalla pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/78/38/brandada-bacalla-pas25.jpeg)
Prepararem el forn per a gratinar a 190-200 graus.
![brandada bacalla pas26 brandada bacalla pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/78/65/brandada-bacalla-pas26.jpeg)
I malgrat que no s'ha d'incorporar formatge a la brandada... a molts llocs ens ho presenten gratinat. Per tant, jo us mostraré la versió gratinada amb formatge que, tot i ser "pecat", és molt bona.
![brandada bacalla pas27 brandada bacalla pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/78/92/brandada-bacalla-pas27.jpeg)
Acompanyarem la brandada amb unes llesques de pa fregit que tallarem al biaix.
![brandada bacalla pas28 brandada bacalla pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/79/40/brandada-bacalla-pas28.jpeg)
Poseu una mica d'oli en una paella i quan estigui ben calent poseu-hi el pa.
![brandada bacalla pas29 brandada bacalla pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/79/67/brandada-bacalla-pas29.jpeg)
Fregiu-lo per totes dues bandes i reserveu-lo en un paper absorbent.
![brandada bacalla pas30 brandada bacalla pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/80/15/brandada-bacalla-pas30.jpeg)
Posem a gratinar la brandada durant uns 10-12 minuts.
![brandada bacalla pas31 brandada bacalla pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/80/66/brandada-bacalla-pas31.jpeg)
Finalment, hi afegirem la llesca de pa fregida i servirem.
![brandada bacalla pas33 brandada bacalla pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/81/35/brandada-bacalla-pas33.jpeg)
Ummm...
![brandada bacalla pas34 brandada bacalla pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/81/62/brandada-bacalla-pas34.jpeg)
I aquí us deixo la versió gratinada amb formatge, molt interessant també.
![brandada bacalla pas35 brandada bacalla pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/81/89/brandada-bacalla-pas35.jpeg)
Bon profit!