El franxipà és un postre de pastisseria molt "atípic" a Catalunya. Jo només l'he vist fer a la pastisseria on vaig treballar. Potser, per la vista no us entrarà gaire, ja que és més aviat lleig. Però és d'aquelles pastes que deixen marca... que tenen personalitat pròpia.

És molt bo. El problema és que és una mica laboriós de fer. Bàsicament perquè has de tenir els ingredients per fer-ho. Però tècnicament, el franxipà, és un farciment i no una "pasta".

Ingredients

Pel farciment

250 gr. d'ous (uns 4)

250 gr. mantega bona

113 gr. farina fluixa

essència de llimona, conyac  

500 gr. massapà blanc

  

Per a emmotllar:

1 planxa de full

melmelada de prèssec

Per a decorar farem una glassa amb:

1 clara d'ou

sucre en pols (llustre)

gelatina de poma

ametlla filada o granet

Preparació
1.

Preparem els motlles. Com que tinc tres tipus de motlle... avui els provaré tots, a veure que tal.

2.

Tradicionalment, els franxipans els he fet sempre amb motlle metàl·lic (i amb menys fondària).

3.

Però aquests motlles de silicona ho han canviat tot.

4.

És tot un invent i ara tot ho compro de silicona.

5.

Però com que soc un romàntic... de tant en tant encara utilitzo els metàl·lics.

6.
7.

Tallarem la mantega a trocets, per a facilitar el treball a la màquina.

8.

Us recomano fer una visita a la recepta del massapà blanc.

9.

El tallem a trocets i també l'incorporem al mateix bol.

10.

Muntarem la pala.

11.
12.

També tirarem mig gotet de tallat de brandi/conyac.

13.

I l'engeguem, que vagi fent.

14.

Quan porti dos o tres minuts, tirem la farina.

15.

I que vagi fent. Heu d'aconseguir desfer totalment la mantega i obtenir una crema untuosa.

16.

Ara agafem la nostra planxa de full i (amb un motlle o tapa o got rodó)...

17.

... anirem folrant els nostres motlles.

18.

No us preocupeu si no queda massa bé. El més important és que no hi hagi forats.

19.

Faré el mateix amb els altres motlles.

20.
21.

Ara, posarem una mica de melmelada en el cul dels nostres franxipans.

22.

Així.

23.

Podeu utilitzar qualsevol melmelada clàssica de préssec.

24.

La crema està apunt.

25.
26.

Utilitzaré una "boquilla" llisa i ample.

27.

Omplim la nostre mànega, vigilant no ens caigui per abaix.

28.

Ara és qüestió d'anar omplint els franxipans amb aquesta crema. Us aconsello no arribar fins adalt de tot, ja que la intenció és tapar-los amb més full... i aquesta crema, molt similar a una madalena, també creixerà una mica.

29.

Tallarem les tapes de full i anem tanquen els franxipans.

30.

Podeu anar pessigant la tapa amb el full dels laterals, a fi i efecte de segellar hermèticament l'interior.

31.

Ja els tenim apunt.

32.

Ara us aconsello guardar-los una estona al congelador, i després ens anirà millor per acabar-los de rematar amb la glassa.

33.

Com que se'm ha acabat el full, he utilitzat uns altres motlles per a fer uns franxipans més sencillots. De fet, el franxipà és aquesta crema. Ens quedaran com unes madalenes però més bones.

34.

Els decorarem una mica.

35.

Abans d'entrar el forn...

36.

... unes ametlles granet... i una mica de sucre. 

37.

Els enfornem a 180 graus... durant uns 35-40 minuts, i en la part baixa del forn.

38.

S'aniran coent poc a poc...

39.

... i haureu d'utilitzar una punxa per saber si estan cuits per dins o no. Quan surti seca, voldrà dir que ja estan fets.

40.

Mentre, prepararem una glassa per acabar els franxipans que tenim al congelador. Tireu una clara d'ou en un cassó.

41.

Afegiu sucre llustre... sense por... i aneu remenant amb una varilla.

42.

Al principi us quedarà una textura molt líquida...

43.

... poc a poc... i anant afegint sucre, veureu com agafa una textura més cremosa.

44.

A més a més , escalfarem una mica de gelatina de poma.

45.

Mentrestant, ja tenim cuita la primera tongada de franxipans.

46.

Amb aquests motlles no se us enganxaran mai.

47.

Que us semblen, eh?

48.

Fan una pinta bona...

49.

... però el gust encara és molt millor.

50.

Tornem a la gelatina... que haurem de treballar amb una cullera fins que ens quedin els grumolls més petits possibles.

51.

Farem un cornet de paper...

52.

... l'omplirem amb gelatina i amb unes tisores tallarem la punta.

53.

Que es pugui escriure amb la gelatina.

54.

Ara agafem una paletina... que acabarem els nostres franxipans.

55.

Els traiem del congelador i els posem per sobre una capa de glassa.

56.

Perfecte.

57.

Ara farem una creu amb el cornet de gelatina.

58.

I finalment, tirarem per sobre una mica d'ametlla granet o filada.

59.

Preparem el forn.

60.

Igual que abans, els hem de coure a 180 graus durant 35-40 minuts.

61.

Poc a poc aniran creixent...

62.

Amb la nostre varilla de ferro mirarem si estan cuits per dins.

63.

Sembla que si.

64.

Us presento... el franxipà!

65.

El podríem descriure com una massa de textura similar a la magdalena... amb gustet de llimona i conyac... el toc dolç de la glassa... i el sempre estimat sabor del full. Una peça extraordinària.

66.

Ummm.

67.

Com us deia, us han de quedar així.

68.

Podeu servir-los barrejats, els que tenen full amb els que no. Com ja us he comentat, són ideals per esmorzar o berenar...no tant com a postre després d'un dinar copiós. Els gaudireu més si teniu gana.

69.

Bon Profit!