Un clàssic en totes les pastisseries. A més a més, si teniu la crema pastissera preparada del dia anterior, les tindreu fetes en una horeta, ja que no requereixen massa elaboració. Com veureu, he fet dos tipus de pasta: la quadradeta acabada amb coco ratllat... i l'ovalada, que també es ven força bé. Amb una recepta força similar podeu fer també un Pastís de poma gran. Com tota la pastisseria, s'acaba amb una capa gelatina que aportarà protecció, humitat i brillantor, i donarà un aspecte més que apetitós a la poma. Un autèntic plaer, oi que sí?
2 làmines de pasta de full per estirar (tipus La Sirena)
3 pomes varietat Golden
crema pastissera
1 ou
gelatina neutra en fred (o gelatina de poma)
coco ratllat
sucre
Variants:
- Es poden fer quadrades o ovalades
- Es poden acabar amb coco ratllat al lateral o no
- Es poden pintar amb qualsevol classe de gelatina o nappage
Les planxes de full que venen són molt adequades, ja que les podeu estirar al vostre gust.
Una d'elles la deixaré a la meitat del gruix original, per fer les pastes ovalades.
L'altra, pràcticament ni l'estirem, només l'allarguem una miqueta, però volem més gruix de full per a les pastes rectangulars.
És més adequat utilitzar un motlle ovalat per tallar el full... però un de rodó servirà.
Amb un moviment de canell... podeu generar la forma ovalada que volem... amb un tallant rodó. I si no, ho feu a mà, vaja, a ull.
Aquestes ovalades les acabarem amb unes marques laterals que faran molt de goig. L'altre planxa, la tallarem simplement per la meitat i en farem dues de quadrades.
Anirem col·locant les pastes de full sobre una safata per al forn amb paper cuisson. Com que tindrem la crema pastissera preparada, n'omplirem una mànega.
Ara, escudillem una tira generosa de crema al bell mig de la pasta de full.
A les rectangulars també.
Anem per les pomes. Primer els traiem el cor.
Les pelem, és clar.
I les farem en juliana gruixuda... però totes les llesques de la mateixa mida.
Ara us explico un petit truc que potser molts ja sabeu.
Utilitzeu el palmell de la mà per distribuir longitudinalment les llesques de poma.
Calculeu aproximadament l'allargada de la pasta... i amb un gir de canell...
... apliqueu les llesques de poma a sobre del full, procurant que la crema quedi justament dins el pont de la poma... s'entén, oi?
Vinga que ja acabem. Batem un ou...
... i pintem a consciència tota la poma i el full...
Per acabar, tirarem una mica de sucre per sobre la poma. Una tira, simplement.
I ara, a coure-les... a 180-190 graus... durant uns 40 minuts aproximadament, segons el forn.
Heu de trobar el punt en què la poma sigui ben cuita i el full daurat.
Està perfecte.
... i les ovalades també. Ara les deixem refredar a sobre d'un marbre o taulell.
Avui aplicaré una gelatina en fred del fabricant Sosa.
Aquesta gelatina no cal escalfar-la, es pot aplicar directament. És especial per a rebosteria freda, peces de fruita, gelats, etc.
En qualsevol cas, també podeu fer servir la gelatina de poma de tota la vida... la que s'ha d'escalfar.
Pintem bé les pastes de poma.
Les quadrades les acabarem amb coco ratllat.
Amb una mà l'aguanteu i l'aneu rotant i amb l'altra li apliqueu el coco.
Així.
I ja les podem servir o reservar dins la nevera.
Fan bona pinta, oi?
Estaven descomunals... i és que la poma amb la crema combinen molt bé.
Podeu servir-les en una safata, amb cartró i blonda.
Aquí teniu les vostres pastes de poma. En tastem una?
Bon Profit!