Avui et mostraré com preparar un brou de carn amb verdures. És un recepta bàsica a la cuina, i requereix de temps (al voltant de 3h o més), ja que primer s'han de torrar els ingredients al forn i després coure-ho a foc lent durant un mínim de dues hores. L'avantatge es que en pots fer molt i congelar-lo, i d'aquesta manera utilitzar-lo en noves receptes.
Un bon amant de la cuina sempre té brou de carn i de peix al congelador!.
Com veuràs, admet moltes variants, però la base sempre son ossos i restes de carn, i una mica de verdures pel caldo. A diferència del brou fosc, no cal posar tanta carn i no incorpora vi. Per tant, és una mica més lleuger de sabor, més equilibrat entre la verdura i la carn.
Som-hi!
- 2 o 3 ossos de vedella grossos i amb carn
- 1 peu de porc tallat en dos trossos
- 1 ceba a trossos
- 1 porro a trossos
- 3 pastanagues a trossos
- 1 fulla d'api
- 2 naps
- 1 xiribia
- Unes boles de pebre negre
- 4 litres d'aigua
- Sal
Variants:
- S'hi poden posar ossos de porc i de xai
- S'hi pot afegir una mica de farigola
En una safata de forn, posa els ossos i els peus rentats (els teus no, eh?). També tota la verdura, neta i tallada a trossos. Tira una mica de sal per sobre.
Posa-ho a torrar al forn a uns 200 graus durant uns 30-35 minuts, fins que vegis que agafa bon color.
Passa la carn torrada a una olla.
També la verdura.
Totes les restes enganxades que queden a la safata s'han d'aprofitar. Les pots desfer amb una mica d'aigua i si cal, escalfa la safata al foc, fins que quedi ben neta. D'aquesta d'acció se'n diu desglaçar: dissoldre amb un líquid (vi, brou, fons, nata, vinagre, etc.) els sucs continguts en un recipient que ha servit per a saltar o coure un aliment al forn, per confeccionar amb ells un suc o una salsa.
Aboca aquests sucs a l'olla.
Acaba d'omplir l'olla amb aigua. Tira una mica de sal.
Per cert, és el moment d'aprofitar restes d'altres menjars. Jo he aprofitat uns ossos torrats de xai que vaig dessossar el dia anterior. Obviament, no parlo d'aprofitar restes que han passat per taula o sobrants d'un plat. Parlo de sobrants a la cuina. S'entén oi?.
Deixa fer el brou a foc lent durant un parell d'hores.
Cola-ho.
I ja tindràs fet el brou. El primer dia, és normal que els olis no s'acabin d'integrar amb el brou, d'aquí les gotes d'oli que es poden veure a simple vista. Necessita reposar unes hores i s'acabarà d'integrar. En qualsevol cas, es pot utilitzar immediatament.
Com recomano a la introducció, si cuines, aprofita per cuinar molt i podràs congelar una part d'aquest brou, amb el que cuinaràs altres receptes espectaculars.
Bon profit!