Avui un bàsic. El brou de pollastre o gallina és un dels recursos que tenim a la cuina i que utilitzarem com a ingredient en l'elaboració de molts altres plats. Recordeu que podeu fer el brou quan us vagi bé i conservar-lo llavors al congelador. Com podreu observar, la recepta no indica quantitats. Dependrà una mica de la quantitat de brou que voleu fer. En qualsevol cas, en el pas a pas us detallo les quantitats que he fet servir en aquest cas en particular.
gallina
ossos de pollastre escaldats
ceba
porros
pastanagues
api
naps
aigua
sal
Variants:
- En comptes de gallina, es pot fer amb carcanades de gallina o de pollastre escaldades
- També es pot fer només amb pollastre
![brou gallina pas1 brou gallina pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/92/15/brou-gallina-pas1.jpeg)
Preparem tots els ingredients.
![brou gallina pas2 brou gallina pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/92/78/brou-gallina-pas2.jpeg)
Posarem 5 litres d'aigua en una cassola fonda.
![brou gallina pas3 brou gallina pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/93/41/brou-gallina-pas3.jpeg)
Hi posem un quart de gallina de la cuixa, o de pollastre si voleu.
![brou gallina pas4 brou gallina pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/94/04/brou-gallina-pas4.jpeg)
La carcanada d'un pollastre sencer.
![brou gallina pas5 brou gallina pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/94/67/brou-gallina-pas5.jpeg)
I deixarem bullir durant una hora, tot desgreixant-ho de tant en tant.
![brou gallina pas6 brou gallina pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/95/30/brou-gallina-pas6.jpeg)
Passat aquest temps, hi afegirem les verdures. Un parell de pastanagues netes...
![brou gallina pas7 brou gallina pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/96/53/brou-gallina-pas7.jpeg)
una ceba pelada...
![brou gallina pas8 brou gallina pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/97/16/brou-gallina-pas8.jpeg)
un porro ben net...
![brou gallina pas9 brou gallina pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/97/79/brou-gallina-pas9.jpeg)
i una fulla d'api.
![brou gallina pas10 brou gallina pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/98/42/brou-gallina-pas10.jpeg)
Ho taparem i ho deixarem bullir durant una hora més. Saleu-ho al gust.
![brou gallina pas11 brou gallina pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/99/05/brou-gallina-pas11.jpeg)
A continuació, podrem retirar la part comestible del pollastre o gallina...
![brou gallina pas12 brou gallina pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/99/68/brou-gallina-pas12.jpeg)
i la resta d'ingredients sòlids...
![brou gallina pas13 brou gallina pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/54/00/31/brou-gallina-pas13.jpeg)
que llençarem, ja que a banda de la pastanaga si voleu, la resta no és aprofitable.
![brou gallina pas14 brou gallina pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/54/00/94/brou-gallina-pas14.jpeg)
Ara, colarem el nostre brou.
![brou gallina pas15 brou gallina pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/54/01/57/brou-gallina-pas15.jpeg)
Que quedi ben net.
![brou gallina pas16 brou gallina pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/54/02/20/brou-gallina-pas16.jpeg)
Si no el necessiteu de forma immediata, deixeu-ho refredar a temperatura ambient.
![brou gallina pas17 brou gallina pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/54/02/83/brou-gallina-pas17.jpeg)
A continuació ja podreu omplir tapers o ampolles per guardar-ho al congelador.
![brou gallina pas18 brou gallina pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/54/03/46/brou-gallina-pas18.jpeg)
Bon profit!