És un brou excel·lent que ens servirà com a base per elaborar altres plats o receptes marineres. No cal dir que per a garantir un bon resultat la qualitat del peix ha de ser la millor possible. De fet, l'èxit dels grans plats sempre rau en el sofregit i en el brou.
Si no voleu un brou tan concentrat en color i sabor, podeu fer un "Brou de peix" tradicional. Podeu fer una bona quantitat i, un cop refredat, congelar-ne una part. Per cert, tècnicament no s'hauria de dir "Brou de peix vermell". En català es pot entendre que el que és vermell és el peix i no el brou. Per tant, hauríem de dir "Brou vermell de peix". Però en aquest cas respectaré la definició del corpus.
1,5 o 2 kg de caps i espines de peix blanc (rap, escórpora, lluç, llenguado, etc...)
3 tomàquets madurs
2 grans d'all
1 ceba
1 got de vi blanc
oli d'oliva
sal
aigua
Variants:
S'hi poden afegir uns grans de pebre negre
S'hi pot afegir una fulla de llorer
S'hi poden afegir crancs, galeres i altres crustacis. Si és peix de carn dura és necessari allargar el temps de cocció.
S'hi pot afegir una mica de verdura (api, julivert, porro, pastanaga, etc...)
![brou peix vermell pas1 brou peix vermell pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/83/60/brou-peix-vermell-pas1.jpeg)
Utilitzarem tot tipus de peix per fer aquest brou, espines i caps de peix blanc, alguns crustacis i...
![brou peix vermell pas2 brou peix vermell pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/84/23/brou-peix-vermell-pas2.jpeg)
una mica de peix de roca. Netegeu bé tot el peix i retireu els budells.
Prepararem també la verdura per al sofregit.
![brou peix vermell pas4 brou peix vermell pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/84/77/brou-peix-vermell-pas4.jpeg)
Ratllem els tomàquets madurs.
![brou peix vermell pas5 brou peix vermell pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/85/04/brou-peix-vermell-pas5.jpeg)
Pelem els alls i els tallem a trossos...
![brou peix vermell pas6 brou peix vermell pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/85/31/brou-peix-vermell-pas6.jpeg)
No importa gaire la mida.
![brou peix vermell pas7 brou peix vermell pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/85/58/brou-peix-vermell-pas7.jpeg)
Amb la ceba fem el mateix.
![brou peix vermell pas8 brou peix vermell pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/86/18/brou-peix-vermell-pas8.jpeg)
La trinxem.
![brou peix vermell pas9 brou peix vermell pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/86/45/brou-peix-vermell-pas9.jpeg)
Ara, dins l'olla on courem el brou, hi posarem un raig d'oli i enrossirem l'all.
![brou peix vermell pas10 brou peix vermell pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/86/72/brou-peix-vermell-pas10.jpeg)
Seguidament hi afegirem la ceba.
![brou peix vermell pas11 brou peix vermell pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/86/99/brou-peix-vermell-pas11.jpeg)
Ho deixarem uns 10 minuts fins que comenci a agafar color.
![brou peix vermell pas12 brou peix vermell pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/87/26/brou-peix-vermell-pas12.jpeg)
A continuació hi abocarem el tomàquet ratllat.
![brou peix vermell pas13 brou peix vermell pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/87/92/brou-peix-vermell-pas13.jpeg)
Una mica de julivert.
![brou peix vermell pas14 brou peix vermell pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/88/19/brou-peix-vermell-pas14.jpeg)
Tot i que no apareix a la recepta, a mi m'agrada afegir una cullerada de pebre vermell.
![brou peix vermell pas15 brou peix vermell pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/88/46/brou-peix-vermell-pas15.jpeg)
Ho barregem.
![brou peix vermell pas16 brou peix vermell pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/88/73/brou-peix-vermell-pas16.jpeg)
Una mica de llorer.
![brou peix vermell pas17 brou peix vermell pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/89/00/brou-peix-vermell-pas17.jpeg)
Unes boles de pebre negre.
![brou peix vermell pas18 brou peix vermell pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/89/27/brou-peix-vermell-pas18.jpeg)
I ho deixarem uns 15 minuts a foc baix fins que caramel·litzi el sofregit.
![brou peix vermell pas19 brou peix vermell pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/89/54/brou-peix-vermell-pas19.jpeg)
A continuació incorporarem tot el peix a l'olla, tant el de roca...
![brou peix vermell pas20 brou peix vermell pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/89/81/brou-peix-vermell-pas20.jpeg)
Unes galeres i uns crancs de platja...
![brou peix vermell pas21 brou peix vermell pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/90/08/brou-peix-vermell-pas21.jpeg)
I la resta de peix blanc, que pot ser l'espina d'un gall...
![brou peix vermell pas22 brou peix vermell pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/90/35/brou-peix-vermell-pas22.jpeg)
El cap i l'espina d'un lluç... d'un llenguado, d'un bacallà fresc, vaja, tot el que us pugui oferir el vostre peixater. Ho deixarem sofregir uns minutets tot plegat.
![brou peix vermell pas23 brou peix vermell pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/90/62/brou-peix-vermell-pas23.jpeg)
A continuació serà el moment d'afegir el vi blanc.
![brou peix vermell pas24 brou peix vermell pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/90/89/brou-peix-vermell-pas24.jpeg)
Jo he fet servir una copa d'albarinyo que tenia obert.
![brou peix vermell pas25 brou peix vermell pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/91/16/brou-peix-vermell-pas25.jpeg)
Cap a dins.
![brou peix vermell pas26 brou peix vermell pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/91/43/brou-peix-vermell-pas26.jpeg)
I finalment, també m'agrada posar una mica d'api, que li aportarà un gustet especial al brou.
![brou peix vermell pas27 brou peix vermell pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/91/70/brou-peix-vermell-pas27.jpeg)
Ho remenarem i deixarem que s'evapori l'alcohol del vi uns minuts.
![brou peix vermell pas28 brou peix vermell pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/91/97/brou-peix-vermell-pas28.jpeg)
En aquest punt ja hi podrem incorporar l'aigua fins que ho cobreixi tot sobradament.
![brou peix vermell pas29 brou peix vermell pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/92/24/brou-peix-vermell-pas29.jpeg)
De tant en tant ho remenem. Axafeu bé tot el peix, i així n'extraurem tot el suquet dels crustacis. En general, no heu de coure-ho més de 25-30 minuts o es perdran els sabors de mar del peix.
![brou peix vermell pas30 brou peix vermell pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/92/51/brou-peix-vermell-pas30.jpeg)
De seguida us agafarà un color vermellós degut al sofregit que hem fet prèviament. Rectifiqueu de sal si cal, però poseu-ne poca. Al cap i a la fi, ja salarem els plats que fem amb aquest brou.
![brou peix vermell pas31 brou peix vermell pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/92/78/brou-peix-vermell-pas31.jpeg)
Passat aquest temps ja podeu apagar el foc.
![brou peix vermell pas32 brou peix vermell pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/93/05/brou-peix-vermell-pas32.jpeg)
Ara coleu tot el brou.
![brou peix vermell pas33 brou peix vermell pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/93/32/brou-peix-vermell-pas33.jpeg)
Ha de quedar lliure de trossos i espines.
![brou peix vermell pas34 brou peix vermell pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/93/59/brou-peix-vermell-pas34.jpeg)
I aquí teniu el nostre brou de peix vermell acabat.
![brou peix vermell pas35 brou peix vermell pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/93/86/brou-peix-vermell-pas35.jpeg)
Bon profit!