Voleu saber com es fan el búlgars?... fàcil. Com sempre, en la majoria de receptes de pastisseria, haureu de preparar prèviament els ingredients (la planxa de pa de pessic i la trufa cuita). Després, fer els búlgars pròpiament... només us portarà uns minutets. Els he farcit amb trufa cuita (o trufa fosca) però també els trobareu farcits amb melmelada de gerds, que a mi particularment m'agrada més. Però ja sabeu... agrada molt la xocolata!
En qualsevol cas, l'elaboració és la mateixa, així que per a mi... com si els voleu farcir de mongeta tendre amb patata. Veureu que la recepta parla d'utilitzar una sola planxa de pa de pessic, amb la que us sortiran uns 4 o 5 búlgars. Però pot ser interessant fer-ne dues i que en sobrin, que això es conserva bé a la nevera... a que si?
1 o 2 planxes de pa de pessic
trufa cuita (o trufa fosca pastissera)
300gr. cobertura de xocolata negre
150gr. mantega
Variants:
- Podeu farcir-los amb melmelada de gerds o maduixa
- Podeu banyar lleugerament la planxa amb sucre bany i/o brandi
- Podeu afegir a la trufa un raig de licor
![bulgars pas1 bulgars pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/19/32/bulgars-pas1.jpeg)
És interessant tenir preparada la trufa cuita del dia abans. Ara només l'haurem d'atemperar.
![bulgars pas2 bulgars pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/19/74/bulgars-pas2.jpeg)
Us recomano veure la recepta de la "Trufa cuita".
![bulgars pas3 bulgars pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/20/16/bulgars-pas3.jpeg)
Preparem els estris per banyar el búlgars. Jo tinc un "kit" per fer bombons que m'anirà genial. Si no... haureu de fer treballar el cap una mica.
![bulgars pas4 bulgars pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/20/58/bulgars-pas4.jpeg)
Tenim la planxa de pa de pessic apunt. Un cop separada del paper "cuisson" utilitzeu el mateix paper com a base... que després ens anirà bé per a enrotllar-la.
![bulgars pas5 bulgars pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/21/00/bulgars-pas5.jpeg)
Com podeu apreciar, us ha de quedar ben fineta i flexible.
![bulgars pas6 bulgars pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/21/42/bulgars-pas6.jpeg)
Normalment utilitzo cobertura Valor, però se m'ha acabat i he hagut de comprar una barra de Torras que, si fa o no fa, ens anirà igual de bé, ja que busquem un mínim de 70% de cacao.
![bulgars pas7 bulgars pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/21/84/bulgars-pas7.jpeg)
Poseu a desfer la xocolata al bany maria juntament amb la mantega.
![bulgars pas8 bulgars pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/22/26/bulgars-pas8.jpeg)
Amb això aconseguirem un "ganaché"... similar al que s'utilitza pel "Sacher", però sense nata.
![bulgars pas9 bulgars pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/22/68/bulgars-pas9.jpeg)
Remeneu-lo bé, que no es cremi. Quan encara quedin grumolls... ja podeu apagar el foc. La mateixa escalfor de l'aigua ho acabarà desfent tot. Abans de banyar s'ha d'atemperar... i ha d'estar a uns 36 graus, és a dir, a la temperatura del nostre cos. Un dia us parlaré de com "templar" o atemperar la cobertura... tot utilitzant el llavi inferior com a termòmetre.
![bulgars pas10 bulgars pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/23/94/bulgars-pas10.jpeg)
Ara, extendrem una capa generosa de trufa cuita per sobre de la nostre planxa. Procureu que hi hagi la mateixa quantitat de trufa a tot arreu. Si no, ho notareu més endavant.
![bulgars pas11 bulgars pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/23/52/bulgars-pas11.jpeg)
Anem enrotllant la nostre planxa sobre sí mateixa... poc a poc i fent pressió.
![bulgars pas12 bulgars pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/24/36/bulgars-pas12.jpeg)
Així..
![bulgars pas14 bulgars pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/25/20/bulgars-pas14.jpeg)
Un cop enrotllada, us recomano reservar-la al congelador durant uns quants minuts (20-25). D'aquesta manera a l'hora de banyar els búlgars no perdrà la forma.
![bulgars pas15 bulgars pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/25/62/bulgars-pas15.jpeg)
Sembla que ja tenim apunt el bany....
![bulgars pas17 bulgars pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/26/46/bulgars-pas17.jpeg)
Talleu aquesta mena de "braç de gitano" que hem fet amb un ganivet sempre net i us quedarà el tall també net. Que com ha de ser de llarg?... com vulgueu, però sempre és millor pecar de petit que de gran.
![bulgars pas18 bulgars pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/27/30/bulgars-pas18.jpeg)
De fet, també heu de tenir en compte el gruix del búlgar. Si us semblen massa gruixuts podeu tallar una mica la planxa horitzontalment i us quedarà un "braç" més primet.
![bulgars pas19 bulgars pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/27/72/bulgars-pas19.jpeg)
Vinga, banyem-los.
![bulgars pas20 bulgars pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/28/53/bulgars-pas20.jpeg)
Li donarem la volta....
![bulgars pas21 bulgars pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/28/95/bulgars-pas21.jpeg)
... i ens assegurarem que quedi banyat al 100% per totes les cantonades.
![bulgars pas22 bulgars pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/29/37/bulgars-pas22.jpeg)
El col·locarem a sobre d'una reixa... així anirà gotejant l'excés de bany.
![bulgars pas23 bulgars pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/29/79/bulgars-pas23.jpeg)
Mireu, el que us deia abans. N'he fet uns més primets i d'altres més gruixuts. Contra més voltes més maco queda... però també més gruixut.
![bulgars pas24 bulgars pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/30/21/bulgars-pas24.jpeg)
Els banyem un per un... amb molta cura...
![bulgars pas25 bulgars pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/30/63/bulgars-pas25.jpeg)
Que no es toquin, sobretot.
![bulgars pas26 bulgars pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/31/05/bulgars-pas26.jpeg)
Un cop retirada la reixa... aquestes són les gotes que han sobrat.
![bulgars pas27 bulgars pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/31/47/bulgars-pas27.jpeg)
Ho reservarem a la nevera per a trabar la cobertura.
![bulgars pas28 bulgars pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/31/89/bulgars-pas28.jpeg)
Ara, ja només quedarà treure els búlgars per emplatar-los i servir-los.
![bulgars pas29 bulgars pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/32/73/bulgars-pas29.jpeg)
L'he tirat una mica de granet de xocolata... que li aportarà un toc graciós.
![bulgars pas30 bulgars pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/33/57/bulgars-pas30.jpeg)
I aquí els teniu.
![bulgars pas31 bulgars pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/33/99/bulgars-pas31.jpeg)
Tota una delicatessen pels més llaminers.
![bulgars pas32 bulgars pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/34/41/bulgars-pas32.jpeg)
Em recorda una mica als clàssics "Tigretón", oi?... Je,je... quins records. A mi m'agradava molt el "Bony", amb aquella melmelada... eh? Però he de reconèixer que aquests búlgars són mil vegades més bons.
![bulgars pas33 bulgars pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/34/83/bulgars-pas33.jpeg)
Com ha quedat per dins?... genial.
![bulgars pas34 bulgars pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/35/25/bulgars-pas34.jpeg)
A que ara us menjaríeu un trosset?
![bulgars pas35 bulgars pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/43/35/67/bulgars-pas35.jpeg)
Bon Profit!