Aquesta és una altra recepta de la meva mare. Els bunyols de bacallà són un altre d'aquells plats que resulta difícil trobar-los bons. Com ja sabeu, us recomano llegir les dues receptes que apareixen al llibre 'Corpus del Patrimoni Culinari Català', que són molt semblants a aquesta, però no tot el que digui aquest llibre ha d'anar a missa i, en aquesta ocasió, la mare guanya.

Els bunyols us han de quedar «boteruts» ...i no super-mega-rodonets com els industrials que venen congelats, i que no tenen gust de res. Proveu-los i en parlem.

 

 

Ingredients

2 trossos de bacallà dessalat

1 ou

1 got de llet

200 gr. farina

8 gr. llevat en pols (1/2 sobre)

2 alls picats

julivert picat

oli de gira-sol

sal

 

Variants:

Es poden muntar les clares i afegir-les muntades per donar més volum

Es poden utilitzar dos ous i la meitat de llet

Es pot substituir part de la llet per cervesa

Preparació
1.

Preparem tots els ingredients.

2.

Rentarem el bacallà ja dessalat. 

3.

Poseu una olla amb aigua a bullir.

4.

Picarem el julivert i l'all ben petitet.

5.

Utilitzeu una mà de morter per picar-ho tot ben juntet.

6.

Un cop estigui l'aigua bullint, tireu el bacallà... i deixeu-lo coure un minut de rellotge.

7.

Mentre, anirem pesant la farina amb el llevat en pols i la sal, tot junt i barrejat.

8.

Deixem que es refredi una mica el bacallà...

9.

... i l'esmicolem dins la mà de morter, mirant de treure totes les espines.

10.
11.

Seguim picant.

12.

Incorporem l'ou.

13.

Seguim picant.

14.

Incorporem la llet i ho remenem tot.

15.

Ara ho barregem amb la farina... que incorpora el llevat i la sal (poqueta, que el bacallà ja en porta).

16.

... jo he utilitzat una varilla per lligar-ho tot.

17.

Veureu que queda una textura cremosa.

18.

Ara escalfeu abundant oli de girasol en una paella.

19.

Amb l'ajuda d'una cullera, anirem fregint els bunyols.

20.

Ha d'estar l'oli ben calent.

21.

Li aneu donant la volta. No han de quedar rodons. La gent s'obsessiona amb les formes...i res més maco que les formes capricioses que té la cuina tradicional. 

22.

Amb una escumadora els treurem...

23.

... i els reservarem en un paper absorbent. Com podeu veure, m'ha sobrat la meitat, que congelaré per un altre dia. Ja tinc suficient per a fer una tapa.

24.

Doncs aquí els teniu.

25.

Uns fantàstics bunyols de bacallà. Costen de trobar així de bons.

26.

És que els trobo macos i tot.

27.

Per dins han quedat molt flonjos... el que buscava.

28.

Suaus de gust, però molt agradables. Els podeu fer de la mida que més us agradin.

29.

Us deixo que m'obriré una cerveseta per acompanyar a aquesta tapa tan casolana i tradicional. Bon Profit!