Podeu fer bunyols del que sigui: poma, pera, flor de carbassera, figues seques, etc. Fins i tot, sense cap fruita també són bons. Si els feu de Bunyols de plàtan com us proposo avui, us aconsello fer servir plàtans ben madurs. I quan dic madur dic madur, no dic passat ni fet malbé. Em refereixo a aquell plàtan que fa dies que corre per la cuina, però que tenint encara una bona consistència, ja comença a mostrar clapes negres a la pell i un tacte més amorós. Com veureu, per fer aquesta recepta he optat per a barrejar tots els ingredients junts.
Així és com ho fa molta gent i el resultat és excel·lent, res a dir. Però heu de saber que la forma més tradicional de fer-los és barrejar la farina amb el llevat, els rovells i la llet, fent una pasta que haurà de reposar una estona. A banda, es munten les clares a punt de neu i s'afegeixen a la resta de la mescla anterior amb molt de compte. És més feina, és clar, però d'aquesta manera, els bunyols tindran un volum i una esponjositat addicional. Si teniu temps i ganes, feu-ho. Podeu servir els bunyols de plàtan freds, tebis o calents. A mi m'agraden tebis, en boca trobo que són excel·lents. Som-hi!
200 g de farina
200 ml de llet
2 plàtans
2 ous
1 culleradeta de llevat en pols
sucre
oli per fregir
Variants:
En lloc de llevat en pols s'hi pot posar bicarbonat
Hi podeu posar un raig de licor (rom, brandi, mistela, etc...)
S'hi pot posar una mica d'essència de vainilla i/o llimona
![bunyols platan pas1 bunyols platan pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/81/62/04/bunyols-platan-pas1.jpeg)
Prepareu tots els ingredients... que després falta alguna cosa i heu de córrer!
![bunyols platan pas2 bunyols platan pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/81/62/31/bunyols-platan-pas2.jpeg)
El que us deia del plàtan. És difícil trobar plàtans en aquestes condicions a la botiga. Per tant, sempre és millor comprar-ne i deixar passar uns dies.
![bunyols platan pas3 bunyols platan pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/81/62/58/bunyols-platan-pas3.jpeg)
Com veieu, per fora té la pell molt fosca i per dins està ben madur.
![bunyols platan pas4 bunyols platan pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/81/62/85/bunyols-platan-pas4.jpeg)
Heu de saber que les fotos corresponen a la meitat de la recepta proposada, que surten uns 20-25 bunyols. El meu consell és que amb la meitat (100 g de farina) podeu arrebossar fins a dos plàtans.
![bunyols platan pas5 bunyols platan pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/81/63/12/bunyols-platan-pas5.jpeg)
En un bol poseu la llet, ben mesurada.
![bunyols platan pas6 bunyols platan pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/81/63/39/bunyols-platan-pas6.jpeg)
A continuació l'ou. Si voleu muntar les clares a banda, només el rovell.
![bunyols platan pas7 bunyols platan pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/81/63/66/bunyols-platan-pas7.jpeg)
Seguidament passeu la farina, ja pesada, per un sedàs.
![bunyols platan pas8 bunyols platan pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/81/63/93/bunyols-platan-pas8.jpeg)
D'aquesta manera es barrejarà millor i no quedaran grumolls.
![bunyols platan pas9 bunyols platan pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/81/64/20/bunyols-platan-pas9.jpeg)
![bunyols platan pas11 bunyols platan pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/81/64/74/bunyols-platan-pas11.jpeg)
Molt bé.
![bunyols platan pas12 bunyols platan pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/81/65/01/bunyols-platan-pas12.jpeg)
Ara barregeu tot plegat. Ho podeu fer amb un barnilla elèctrica o a mà. Però ha de quedar una mica emulsionat i sense cap grumoll. Vull dir que si ho feu a mà s'ha de barrejar intensament durant una estona.
![bunyols platan pas13 bunyols platan pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/81/65/28/bunyols-platan-pas13.jpeg)
Quan ho tingueu més o menys lligat podeu afegir una mica de licor o essència.
![bunyols platan pas14 bunyols platan pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/81/65/55/bunyols-platan-pas14.jpeg)
Jo he posat un tap d'essència de vainilla.
![bunyols platan pas15 bunyols platan pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/81/65/82/bunyols-platan-pas15.jpeg)
Aquesta la podeu trobar a qualsevol supermercat.
![bunyols platan pas16 bunyols platan pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/81/66/09/bunyols-platan-pas16.jpeg)
Quins colors, eh? Un cop integrat, deixeu reposar la massa un mínim de 10 minuts.
![bunyols platan pas17 bunyols platan pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/81/66/36/bunyols-platan-pas17.jpeg)
Aprofiteu ara per tallar el plàtan a rodanxes d'un centímetre aproximadament.
![bunyols platan pas18 bunyols platan pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/81/66/63/bunyols-platan-pas18.jpeg)
Poseu a escalfar una paella amb abundant oli de girasol. Quan l'oli sigui una mica calent (no massa), ja podeu submergir un tros de plàtan dins la mescla.
![bunyols platan pas19 bunyols platan pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/81/66/90/bunyols-platan-pas19.jpeg)
Doneu-li la volta amb una cullera i...
![bunyols platan pas20 bunyols platan pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/81/67/17/bunyols-platan-pas20.jpeg)
poseu-lo dins l'oli. Deixeu que a sobre hi caigui una mica més de pasta, la que pugui tenir la cullera.
![bunyols platan pas21 bunyols platan pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/81/67/44/bunyols-platan-pas21.jpeg)
Podeu fer-ne més d'un alhora, és clar, però vigileu que es fan molt ràpid.
![bunyols platan pas22 bunyols platan pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/81/67/71/bunyols-platan-pas22.jpeg)
Doneu-li la volta de seguida que agafin coloret. I els aneu reservant sobre un paper absorbent.
![bunyols platan pas23 bunyols platan pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/81/67/98/bunyols-platan-pas23.jpeg)
Repetiu l'operació fins acabar amb el plàtan.
![bunyols platan pas24 bunyols platan pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/81/68/25/bunyols-platan-pas24.jpeg)
Podeu buscar el punt de color que més us convingui.
![bunyols platan pas25 bunyols platan pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/81/68/52/bunyols-platan-pas25.jpeg)
Deixeu-lo refredar uns instants, que no cremin.
![bunyols platan pas26 bunyols platan pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/81/68/79/bunyols-platan-pas26.jpeg)
I ja els podeu arrebossar amb el sucre.
![bunyols platan pas27 bunyols platan pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/81/69/06/bunyols-platan-pas27.jpeg)
Que no hi falti sucre, que la massa no en porta
![bunyols platan pas28 bunyols platan pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/81/69/33/bunyols-platan-pas28.jpeg)
I ja els podeu servir a taula.
![bunyols platan pas29 bunyols platan pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/81/69/60/bunyols-platan-pas29.jpeg)
Ummmm!
![bunyols platan pas30 bunyols platan pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/81/69/87/bunyols-platan-pas30.jpeg)
Així queden per dins.
![bunyols platan pas31 bunyols platan pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/81/70/14/bunyols-platan-pas31.jpeg)
Excel·lent!
![bunyols platan pas32 bunyols platan pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/81/70/41/bunyols-platan-pas32.jpeg)
No us agafa la gana, ara?
![bunyols platan pas33 bunyols platan pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/81/70/68/bunyols-platan-pas33.jpeg)
I si us sobra pasta i no teniu més plàtan, podeu fer els bunyols directament, sense plàtan, que són ben bons també.
![bunyols platan pas34 bunyols platan pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/81/70/95/bunyols-platan-pas34.jpeg)
Bon profit!