Un plat de festa. La carn de cabrit és molt tendre... i cuita d'aquesta manera resulta un plat que sempre fa gaudir a tots els vostres convidats.

La salsa, la meitat l'he passat pel xino per espessir-la i l'altre meitat la he deixat tal qual... perquè m'agrada trobar per sobre del xai la ceba en juliana i els trossets de tomàquet. A aquesta salseta que he passat pel xino també l'he incorporat un parell de cullerades d'all i julivert. Que quin va ser el resultat?... els plats van acabar nets com una patena. No calia ni rentar-los, gairebé. Bé, si home si... que no soc tan marrano!

Ingredients

1 kg de cabrit trossejat

3 cebes tallades en juliana

2 tomàquets madurs tallats a quarts

2 alls sense pelar

1 copa de vi ranci

1 branca de canyella

pebre negre

oli d'oliva

una rama de farigola

una mica de llard

aigua

sal

 

Variants:

Es pot aromatitzar amb menta, romaní, farigola i marialluïsa

Es pot passar la salsa per un colador abans de servir-ho

Es pot acompanyar de patates fregides o patates saltades amb all i julivert

Preparació
1.
cabrit al forn pas1

Preparem els ingredients.

2.
cabrit al forn pas2

Netegem i assequem la carn de xai.

3.
cabrit al forn pas3

El tamany de cada tall el podeu demanar al vostre gust. Penseu que amb la guarnició, queda un bon plat.

4.
cabrit al forn pas4

Agafem una safata fonda pel forn... i l'untem amb llard de porc.

5.
cabrit al forn pas5

Deixem uns trossets de llard i incorporem també un bon raig d'oli.

6.

Ara, salem la carn...

7.
cabrit al forn pas7

... i l'empebrem.

8.
cabrit al forn pas8

I la distribuïm a la safata. Penseu que ha de quedar espai per posar la ceba i el tomàquet. Si cal, ho podeu fer amb dues safates.

9.
cabrit al forn pas9

Talleu la ceba en juliana.

10.
cabrit al forn pas10

Els tomàquets, ben nets, a quarts.

11.
cabrit al forn pas11

... i els alls per la meitat... amb pell i tot.

12.
cabrit al forn pas12

Posem la ceba entre la carn. Ja podeu preescalfar el forn a 200º.

13.
cabrit al forn pas13

Incorporem també el tomàquet i l'all.

14.
cabrit al forn pas14

... la rama de canyella...

15.
cabrit al forn pas15

... i una mica de farigola en rama.

16.
cabrit al forn pas16

Finalment, tirem un bon raig d'oli per sobre de tot.

17.
cabrit al forn pas17

I ho posem a coure al forn. En total estarà hora i mitja aprox, però per fases, ja ho veureu. De moment, ho enfornem i activem l'alarma als 20 minuts.

18.
cabrit al forn pas18

Aprofiteu per anar fent la guarnició.

19.
cabrit al forn pas19

Jo he tallat unes patates a quadradets, que fregirem prèviament.

20.
cabrit al forn pas21

Un got sencer. I tornem a posar-ho 20 minuts més.

21.
cabrit al forn pas22

Mentre, anirem fregint les patatones.

22.
cabrit al forn pas23

Les reservarem en un paper absorbent. Després les barrejarem amb la carn, per tant, han de estar ben fregides però sense torrar-les massa massa. Al punt.

23.
cabrit al forn pas24

Farem el mateix amb uns xampinyons frescos... que netejarem i partirem per la meitat.

24.
cabrit al forn pas25

El forn torna a pitar. Ara, li donarem la volta a la carn i ho posarem 20 minuts. Ja portarà una horeta. Si ho veieu massa sec podeu tirar un got d'aigua. Jo he posat un xorret.

25.
cabrit al forn pas26

Mentre, fregirem els xampinyons.

26.
cabrit al forn pas27

No massa tampoc, que canviïn de color i prou. Els reservem amb les patates.

27.
cabrit al forn pas28

Torna a pitar el forn.

28.
cabrit al forn pas29

La carn comença a tenir bon color, però li falta.

29.
cabrit al forn pas30

Treiem el romaní...

30.
cabrit al forn pas31
31.
cabrit al forn pas32

Reservem la carn en un altre safata.

32.
cabrit al forn pas33

Preparem un cassó amb un xino i una mà de morter.

33.
cabrit al forn pas34

La meitat de la salsa... la passarem pel xino. Això farà espesar tot el conjunt.

34.
cabrit al forn pas35

Barregem la salsa que hem colat amb la resta de salsa que portava ceba i tomàquet i li incorporem un parell de cullerades d'all i julivert. Aquest pas el podeu obviar si voleu, però li dona un puntet.

35.
cabrit al forn pas36

Ho remenem bé. Rectifiqueu de sal si cal.

36.
cabrit al forn pas37

Ara tornem a col.locar la carn a la mateixa safata i li tornem a donar la volta.

37.
cabrit al forn pas38

Entre mig, hi repartim les patates i els xampinyons.

38.
cabrit al forn pas39

I repartim la part sòlida de la salsa per sobre de tot plegat.

39.
cabrit al forn pas40

Ho aboquem tot... procurant repartir-ho bé.

40.
cabrit al forn pas41

Perfecte. Ara ho enfornem 30 minutets més, per torrar-ho una mica.

41.
cabrit al forn pas42

Penseu que el punt de cocció dependrà de la temperatura del forn... de l'espai que tingui la carn per la recirculació d'aire... i del tamany de cada tall, per tant, pot ser que tingueu que augmentar el temps de cocció. La millor manera de saber-ho és tastant un trosset de carn.

42.
cabrit al forn pas43

Aquest plat el podeu fer amb temps i deixar-lo dins el forn apagat... a l'espera de ser escalfat.

43.
cabrit al forn pas44

I per fi, ja el podem emplatar.

44.
cabrit al forn pas45

Quina flaire que fot!

45.
cabrit al forn pas46

Procureu posar una mica de tot en cada plat.

46.
cabrit al forn pas47

I les patatetes què bones!... i suqueu pa a la salseta. No cal dir que un bon vi negre no pot faltar.

47.
cabrit al forn pas48

Bon Profit!