Un plat de festa. La carn de cabrit és molt tendre... i cuita d'aquesta manera resulta un plat que sempre fa gaudir a tots els vostres convidats.
La salsa, la meitat l'he passat pel xino per espessir-la i l'altre meitat la he deixat tal qual... perquè m'agrada trobar per sobre del xai la ceba en juliana i els trossets de tomàquet. A aquesta salseta que he passat pel xino també l'he incorporat un parell de cullerades d'all i julivert. Que quin va ser el resultat?... els plats van acabar nets com una patena. No calia ni rentar-los, gairebé. Bé, si home si... que no soc tan marrano!
1 kg de cabrit trossejat
3 cebes tallades en juliana
2 tomàquets madurs tallats a quarts
2 alls sense pelar
1 copa de vi ranci
1 branca de canyella
pebre negre
oli d'oliva
una rama de farigola
una mica de llard
aigua
sal
Variants:
Es pot aromatitzar amb menta, romaní, farigola i marialluïsa
Es pot passar la salsa per un colador abans de servir-ho
Es pot acompanyar de patates fregides o patates saltades amb all i julivert
![cabrit al forn pas1 cabrit al forn pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/42/36/cabrit-al-forn-pas1.jpeg)
Preparem els ingredients.
![cabrit al forn pas2 cabrit al forn pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/42/63/cabrit-al-forn-pas2.jpeg)
Netegem i assequem la carn de xai.
![cabrit al forn pas3 cabrit al forn pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/42/90/cabrit-al-forn-pas3.jpeg)
El tamany de cada tall el podeu demanar al vostre gust. Penseu que amb la guarnició, queda un bon plat.
![cabrit al forn pas4 cabrit al forn pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/43/17/cabrit-al-forn-pas4.jpeg)
Agafem una safata fonda pel forn... i l'untem amb llard de porc.
![cabrit al forn pas5 cabrit al forn pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/43/44/cabrit-al-forn-pas5.jpeg)
Deixem uns trossets de llard i incorporem també un bon raig d'oli.
Ara, salem la carn...
![cabrit al forn pas7 cabrit al forn pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/43/98/cabrit-al-forn-pas7.jpeg)
... i l'empebrem.
![cabrit al forn pas8 cabrit al forn pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/44/25/cabrit-al-forn-pas8.jpeg)
I la distribuïm a la safata. Penseu que ha de quedar espai per posar la ceba i el tomàquet. Si cal, ho podeu fer amb dues safates.
![cabrit al forn pas9 cabrit al forn pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/44/52/cabrit-al-forn-pas9.jpeg)
Talleu la ceba en juliana.
![cabrit al forn pas10 cabrit al forn pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/44/79/cabrit-al-forn-pas10.jpeg)
Els tomàquets, ben nets, a quarts.
![cabrit al forn pas11 cabrit al forn pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/45/06/cabrit-al-forn-pas11.jpeg)
... i els alls per la meitat... amb pell i tot.
![cabrit al forn pas12 cabrit al forn pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/45/33/cabrit-al-forn-pas12.jpeg)
Posem la ceba entre la carn. Ja podeu preescalfar el forn a 200º.
![cabrit al forn pas13 cabrit al forn pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/45/60/cabrit-al-forn-pas13.jpeg)
Incorporem també el tomàquet i l'all.
![cabrit al forn pas14 cabrit al forn pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/45/87/cabrit-al-forn-pas14.jpeg)
... la rama de canyella...
![cabrit al forn pas15 cabrit al forn pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/46/14/cabrit-al-forn-pas15.jpeg)
... i una mica de farigola en rama.
![cabrit al forn pas16 cabrit al forn pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/46/41/cabrit-al-forn-pas16.jpeg)
Finalment, tirem un bon raig d'oli per sobre de tot.
![cabrit al forn pas17 cabrit al forn pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/46/68/cabrit-al-forn-pas17.jpeg)
I ho posem a coure al forn. En total estarà hora i mitja aprox, però per fases, ja ho veureu. De moment, ho enfornem i activem l'alarma als 20 minuts.
![cabrit al forn pas18 cabrit al forn pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/46/95/cabrit-al-forn-pas18.jpeg)
Aprofiteu per anar fent la guarnició.
![cabrit al forn pas19 cabrit al forn pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/47/22/cabrit-al-forn-pas19.jpeg)
Jo he tallat unes patates a quadradets, que fregirem prèviament.
![cabrit al forn pas21 cabrit al forn pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/47/76/cabrit-al-forn-pas21.jpeg)
Un got sencer. I tornem a posar-ho 20 minuts més.
![cabrit al forn pas22 cabrit al forn pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/48/03/cabrit-al-forn-pas22.jpeg)
Mentre, anirem fregint les patatones.
![cabrit al forn pas23 cabrit al forn pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/48/30/cabrit-al-forn-pas23.jpeg)
Les reservarem en un paper absorbent. Després les barrejarem amb la carn, per tant, han de estar ben fregides però sense torrar-les massa massa. Al punt.
![cabrit al forn pas24 cabrit al forn pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/48/57/cabrit-al-forn-pas24.jpeg)
Farem el mateix amb uns xampinyons frescos... que netejarem i partirem per la meitat.
![cabrit al forn pas25 cabrit al forn pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/48/84/cabrit-al-forn-pas25.jpeg)
El forn torna a pitar. Ara, li donarem la volta a la carn i ho posarem 20 minuts. Ja portarà una horeta. Si ho veieu massa sec podeu tirar un got d'aigua. Jo he posat un xorret.
![cabrit al forn pas26 cabrit al forn pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/49/11/cabrit-al-forn-pas26.jpeg)
Mentre, fregirem els xampinyons.
![cabrit al forn pas27 cabrit al forn pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/49/38/cabrit-al-forn-pas27.jpeg)
No massa tampoc, que canviïn de color i prou. Els reservem amb les patates.
![cabrit al forn pas28 cabrit al forn pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/49/65/cabrit-al-forn-pas28.jpeg)
Torna a pitar el forn.
![cabrit al forn pas29 cabrit al forn pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/49/92/cabrit-al-forn-pas29.jpeg)
La carn comença a tenir bon color, però li falta.
![cabrit al forn pas30 cabrit al forn pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/50/19/cabrit-al-forn-pas30.jpeg)
Treiem el romaní...
![cabrit al forn pas31 cabrit al forn pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/50/46/cabrit-al-forn-pas31.jpeg)
![cabrit al forn pas32 cabrit al forn pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/50/73/cabrit-al-forn-pas32.jpeg)
Reservem la carn en un altre safata.
![cabrit al forn pas33 cabrit al forn pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/51/00/cabrit-al-forn-pas33.jpeg)
Preparem un cassó amb un xino i una mà de morter.
![cabrit al forn pas34 cabrit al forn pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/51/27/cabrit-al-forn-pas34.jpeg)
La meitat de la salsa... la passarem pel xino. Això farà espesar tot el conjunt.
![cabrit al forn pas35 cabrit al forn pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/51/54/cabrit-al-forn-pas35.jpeg)
Barregem la salsa que hem colat amb la resta de salsa que portava ceba i tomàquet i li incorporem un parell de cullerades d'all i julivert. Aquest pas el podeu obviar si voleu, però li dona un puntet.
![cabrit al forn pas36 cabrit al forn pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/51/81/cabrit-al-forn-pas36.jpeg)
Ho remenem bé. Rectifiqueu de sal si cal.
![cabrit al forn pas37 cabrit al forn pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/52/08/cabrit-al-forn-pas37.jpeg)
Ara tornem a col.locar la carn a la mateixa safata i li tornem a donar la volta.
![cabrit al forn pas38 cabrit al forn pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/52/35/cabrit-al-forn-pas38.jpeg)
Entre mig, hi repartim les patates i els xampinyons.
![cabrit al forn pas39 cabrit al forn pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/52/62/cabrit-al-forn-pas39.jpeg)
I repartim la part sòlida de la salsa per sobre de tot plegat.
![cabrit al forn pas40 cabrit al forn pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/52/89/cabrit-al-forn-pas40.jpeg)
Ho aboquem tot... procurant repartir-ho bé.
![cabrit al forn pas41 cabrit al forn pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/53/16/cabrit-al-forn-pas41.jpeg)
Perfecte. Ara ho enfornem 30 minutets més, per torrar-ho una mica.
![cabrit al forn pas42 cabrit al forn pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/53/43/cabrit-al-forn-pas42.jpeg)
Penseu que el punt de cocció dependrà de la temperatura del forn... de l'espai que tingui la carn per la recirculació d'aire... i del tamany de cada tall, per tant, pot ser que tingueu que augmentar el temps de cocció. La millor manera de saber-ho és tastant un trosset de carn.
![cabrit al forn pas43 cabrit al forn pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/53/70/cabrit-al-forn-pas43.jpeg)
Aquest plat el podeu fer amb temps i deixar-lo dins el forn apagat... a l'espera de ser escalfat.
![cabrit al forn pas44 cabrit al forn pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/53/97/cabrit-al-forn-pas44.jpeg)
I per fi, ja el podem emplatar.
![cabrit al forn pas45 cabrit al forn pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/54/24/cabrit-al-forn-pas45.jpeg)
Quina flaire que fot!
![cabrit al forn pas46 cabrit al forn pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/54/51/cabrit-al-forn-pas46.jpeg)
Procureu posar una mica de tot en cada plat.
![cabrit al forn pas47 cabrit al forn pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/54/78/cabrit-al-forn-pas47.jpeg)
I les patatetes què bones!... i suqueu pa a la salseta. No cal dir que un bon vi negre no pot faltar.
![cabrit al forn pas48 cabrit al forn pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/55/05/cabrit-al-forn-pas48.jpeg)
Bon Profit!