Després de revisar i revisar diferents receptes com aquesta, he decidit fer la salsa a la meva manera. Al cap i a la fi, es tracta d'un sofregit ben intens amb un parell de tocs que li aporten matisos molt interessants.

Buscava una salsa amb caràcter però de textura fina, ben cuita i lligada, que impregnés amb contundència els calamars, fent de tot plegat un plat atractiu a la vista i saborós en boca. L'he acompanyat amb una mica d'arròs basmati, que sempre lliga, però els podeu acompanyar de verdura, patates o, senzillament, sols. Un plat per sucar-hi pa i degustar amb tranquil·litat. Espero que us agradi.

 

Ingredients

1 quilo de calamarcets nets

5 o 6 tomàquets madurs

1/2 pebrot vermell

1 pebrot verd

2 grans d'all

cebes

1/2 copa de brandi

1 cullerada de pebre vermell

unes gotes de salsa Tabasco

unes gotes de salsa Viandox

oli d'oliva

aigua

pebre negre

sucre

sal

Variants:

Hi podeu incorporar gambes o llagostins

S'hi pot posar una mica de la tinta del calamar per enfosquir més la sala

Es pot acompanyar d'arròs blanc

Preparació
1.
calamarcets salsa pas1

Renteu i prepareu tota la verdura necessària. Si és de temporada millor, és clar.

2.
calamarcets salsa pas4

Talleu la ceba a la juliana. No cal tallar-la més perquè després ho triturarem tot.

3.
calamarcets salsa pas5

Ratlleu els tomàquets.

4.
calamarcets salsa pas6

Que siguin bons tomàquets. Podeu fer servir salsa de tomàquet de pot, però no hi ha res com el tomàquet natural de temporada i ecològic.

5.
calamarcets salsa pas7

En una cassola amb un bon raig d'oli d'oliva enrossiu l'all.

6.
calamarcets salsa pas8

Abans no es cremi l'all, afegiu-hi unes fulles de llorer i...

7.
calamarcets salsa pas9

... la ceba.

8.
calamarcets salsa pas10

Talleu els pebrots.

9.
calamarcets salsa pas11

I afegiu-los també. Deixeu coure la verdura.

10.
calamarcets salsa pas12

Mentrestant, afegiu unes gotes de tabasco al tomàquet que heu ratllat. La quantitat dependrà de vosaltres, si voleu un lleuger toc picant, molt picant o gens.

11.
calamarcets salsa pas13

Afegiu-hi també una mica de pebre vermell, que hi donarà color.

12.
calamarcets salsa pas14

Poseu una mica de pebre negre a la verdura i deixeu que es faci tova.

13.
calamarcets salsa pas15

A continuació, tireu-hi el tomàquet.

14.
calamarcets salsa pas16

Saleu-ho una mica.

15.
calamarcets salsa pas17

I tireu-hi una mica de sucre, per allò de l'acidesa del tomàquet.

16.
calamarcets salsa pas18
17.
calamarcets salsa pas19

El temps sempre és relatiu, i és més important fixar-se que l'aigua s'hagi consumit i el sofregit comenci a caramel·litzar.

18.
calamarcets salsa pas20

Ja està ben cuit.

19.
calamarcets salsa pas21

Retireu les fulles de llorer.

20.
calamarcets salsa pas22

Passeu aquest sofregit a un pot per triturar.

21.
calamarcets salsa pas23

Molt bé.

22.
calamarcets salsa pas24

Vigileu per on agafeu el pot, que crema!

23.
calamarcets salsa pas25

I ara ho tritureu bé.

24.
calamarcets salsa pas26

Que quedi ben fi. Reserveu-ho.

25.
calamarcets salsa pas27

Un cop nets els calamars, saleu-los.

26.
calamarcets salsa pas28

Empebreu-los.

27.
calamarcets salsa pas30

Aboqueu els calamars.

28.
calamarcets salsa pas31

Doneu-los un parell de voltes a foc ben fort.

29.
calamarcets salsa pas32

Afegiu-hi la salsa triturada.

30.
calamarcets salsa pas33

Podeu escurar el pot afegint una mica d'aigua.

31.
calamarcets salsa pas34

Remeneu-ho una mica.

32.
calamarcets salsa pas35

En aquest punt podeu o no afegir un raig de salsa Viandox. Aquesta salsa potenciarà el sabor del plat. Si no en teniu, la podeu obviar.

33.
calamarcets salsa pas36

Tapeu la cassola i, a foc lent, deixeu que redueixi durant uns 25 o 30 minuts.

34.
calamarcets salsa pas37

Durant aquest temps vigileu el guisat, i procureu que no es cremi. Si cal, podeu afegir una mica d'aigua.

35.
calamarcets salsa pas38

Quan la salsa hagi reduït i tingui un bonic color brillant, ja podeu apagar el foc. Deixeu reposar el plat un parell d'hores. Millor si els deixeu per l'endemà.

36.
calamarcets salsa pas39

Com us comentava a l'inici, jo l'he acompanyat d'arròs llarg.

37.
calamarcets salsa pas40

Bulliu-lo amb una mica de sal fins que sigui cuit. Mentrestant, escalfeu els calamars.

38.
calamarcets salsa pas41

Emplateu-ho perquè quedi maco, eh?

39.
calamarcets salsa pas42

Un cop escorregut ja podeu servir l'arròs.

40.
calamarcets salsa pas43

Poseu una quantitat d'arròs per persona al mig del plat.

41.
calamarcets salsa pas44

Serviu els calamarcets al voltant de l'arròs i decoreu el plat amb pebre negre.

42.
calamarcets salsa pas45

Que no falti un raig d'oli d'oliva verge extra.

43.
calamarcets salsa pas46

I tothom a dinar!

44.
calamarcets salsa pas47

Bon profit! A continuació, us mostro la mateixa recepta però afegint-hi llagostins, que li van molt bé. És una manera d'allargar el plat també, ja que els calamars redueixen força.

45.
calamarcets salsa pas48

Un cop feta la recepta, renteu els llagostins.

46.
calamarcets salsa pas49

Saleu-los.

47.
calamarcets salsa pas50

I poseu-los a fregir amb uns alls tallats a làmines.

48.
calamarcets salsa pas51

Quan siguin cuits per totes dues bandes...

49.
calamarcets salsa pas52

... els reserveu.

50.
calamarcets salsa pas53
51.
calamarcets salsa pas54

Que s'escalfi uns instants tot plegat i ja ho podreu servir.

52.
calamarcets salsa pas55

Bon profit de nou!