Després de revisar i revisar diferents receptes com aquesta, he decidit fer la salsa a la meva manera. Al cap i a la fi, es tracta d'un sofregit ben intens amb un parell de tocs que li aporten matisos molt interessants.
Buscava una salsa amb caràcter però de textura fina, ben cuita i lligada, que impregnés amb contundència els calamars, fent de tot plegat un plat atractiu a la vista i saborós en boca. L'he acompanyat amb una mica d'arròs basmati, que sempre lliga, però els podeu acompanyar de verdura, patates o, senzillament, sols. Un plat per sucar-hi pa i degustar amb tranquil·litat. Espero que us agradi.
1 quilo de calamarcets nets
5 o 6 tomàquets madurs
1/2 pebrot vermell
1 pebrot verd
2 grans d'all
cebes
1/2 copa de brandi
1 cullerada de pebre vermell
unes gotes de salsa Tabasco
unes gotes de salsa Viandox
oli d'oliva
aigua
pebre negre
sucre
sal
Variants:
Hi podeu incorporar gambes o llagostins
S'hi pot posar una mica de la tinta del calamar per enfosquir més la sala
Es pot acompanyar d'arròs blanc
![calamarcets salsa pas1 calamarcets salsa pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/78/94/calamarcets-salsa-pas1.jpeg)
Renteu i prepareu tota la verdura necessària. Si és de temporada millor, és clar.
![calamarcets salsa pas4 calamarcets salsa pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/79/75/calamarcets-salsa-pas4.jpeg)
Talleu la ceba a la juliana. No cal tallar-la més perquè després ho triturarem tot.
![calamarcets salsa pas5 calamarcets salsa pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/80/02/calamarcets-salsa-pas5.jpeg)
Ratlleu els tomàquets.
![calamarcets salsa pas6 calamarcets salsa pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/80/29/calamarcets-salsa-pas6.jpeg)
Que siguin bons tomàquets. Podeu fer servir salsa de tomàquet de pot, però no hi ha res com el tomàquet natural de temporada i ecològic.
![calamarcets salsa pas7 calamarcets salsa pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/80/56/calamarcets-salsa-pas7.jpeg)
En una cassola amb un bon raig d'oli d'oliva enrossiu l'all.
![calamarcets salsa pas8 calamarcets salsa pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/80/83/calamarcets-salsa-pas8.jpeg)
Abans no es cremi l'all, afegiu-hi unes fulles de llorer i...
![calamarcets salsa pas9 calamarcets salsa pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/81/10/calamarcets-salsa-pas9.jpeg)
... la ceba.
![calamarcets salsa pas10 calamarcets salsa pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/81/37/calamarcets-salsa-pas10.jpeg)
Talleu els pebrots.
![calamarcets salsa pas11 calamarcets salsa pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/81/64/calamarcets-salsa-pas11.jpeg)
I afegiu-los també. Deixeu coure la verdura.
![calamarcets salsa pas12 calamarcets salsa pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/81/91/calamarcets-salsa-pas12.jpeg)
Mentrestant, afegiu unes gotes de tabasco al tomàquet que heu ratllat. La quantitat dependrà de vosaltres, si voleu un lleuger toc picant, molt picant o gens.
![calamarcets salsa pas13 calamarcets salsa pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/82/18/calamarcets-salsa-pas13.jpeg)
Afegiu-hi també una mica de pebre vermell, que hi donarà color.
![calamarcets salsa pas14 calamarcets salsa pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/82/45/calamarcets-salsa-pas14.jpeg)
Poseu una mica de pebre negre a la verdura i deixeu que es faci tova.
![calamarcets salsa pas15 calamarcets salsa pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/82/72/calamarcets-salsa-pas15.jpeg)
A continuació, tireu-hi el tomàquet.
![calamarcets salsa pas16 calamarcets salsa pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/82/99/calamarcets-salsa-pas16.jpeg)
Saleu-ho una mica.
![calamarcets salsa pas17 calamarcets salsa pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/83/26/calamarcets-salsa-pas17.jpeg)
I tireu-hi una mica de sucre, per allò de l'acidesa del tomàquet.
![calamarcets salsa pas18 calamarcets salsa pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/83/53/calamarcets-salsa-pas18.jpeg)
![calamarcets salsa pas19 calamarcets salsa pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/83/80/calamarcets-salsa-pas19.jpeg)
El temps sempre és relatiu, i és més important fixar-se que l'aigua s'hagi consumit i el sofregit comenci a caramel·litzar.
![calamarcets salsa pas20 calamarcets salsa pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/84/07/calamarcets-salsa-pas20.jpeg)
Ja està ben cuit.
![calamarcets salsa pas21 calamarcets salsa pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/84/34/calamarcets-salsa-pas21.jpeg)
Retireu les fulles de llorer.
![calamarcets salsa pas22 calamarcets salsa pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/84/61/calamarcets-salsa-pas22.jpeg)
Passeu aquest sofregit a un pot per triturar.
![calamarcets salsa pas23 calamarcets salsa pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/84/88/calamarcets-salsa-pas23.jpeg)
Molt bé.
![calamarcets salsa pas24 calamarcets salsa pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/85/15/calamarcets-salsa-pas24.jpeg)
Vigileu per on agafeu el pot, que crema!
![calamarcets salsa pas25 calamarcets salsa pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/85/42/calamarcets-salsa-pas25.jpeg)
I ara ho tritureu bé.
![calamarcets salsa pas26 calamarcets salsa pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/85/69/calamarcets-salsa-pas26.jpeg)
Que quedi ben fi. Reserveu-ho.
![calamarcets salsa pas27 calamarcets salsa pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/85/96/calamarcets-salsa-pas27.jpeg)
Un cop nets els calamars, saleu-los.
![calamarcets salsa pas28 calamarcets salsa pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/86/23/calamarcets-salsa-pas28.jpeg)
Empebreu-los.
![calamarcets salsa pas30 calamarcets salsa pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/86/77/calamarcets-salsa-pas30.jpeg)
Aboqueu els calamars.
![calamarcets salsa pas31 calamarcets salsa pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/87/04/calamarcets-salsa-pas31.jpeg)
Doneu-los un parell de voltes a foc ben fort.
![calamarcets salsa pas32 calamarcets salsa pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/87/70/calamarcets-salsa-pas32.jpeg)
Afegiu-hi la salsa triturada.
![calamarcets salsa pas33 calamarcets salsa pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/87/97/calamarcets-salsa-pas33.jpeg)
Podeu escurar el pot afegint una mica d'aigua.
![calamarcets salsa pas34 calamarcets salsa pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/88/24/calamarcets-salsa-pas34.jpeg)
Remeneu-ho una mica.
![calamarcets salsa pas35 calamarcets salsa pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/88/51/calamarcets-salsa-pas35.jpeg)
En aquest punt podeu o no afegir un raig de salsa Viandox. Aquesta salsa potenciarà el sabor del plat. Si no en teniu, la podeu obviar.
![calamarcets salsa pas36 calamarcets salsa pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/88/78/calamarcets-salsa-pas36.jpeg)
Tapeu la cassola i, a foc lent, deixeu que redueixi durant uns 25 o 30 minuts.
![calamarcets salsa pas37 calamarcets salsa pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/89/05/calamarcets-salsa-pas37.jpeg)
Durant aquest temps vigileu el guisat, i procureu que no es cremi. Si cal, podeu afegir una mica d'aigua.
![calamarcets salsa pas38 calamarcets salsa pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/89/32/calamarcets-salsa-pas38.jpeg)
Quan la salsa hagi reduït i tingui un bonic color brillant, ja podeu apagar el foc. Deixeu reposar el plat un parell d'hores. Millor si els deixeu per l'endemà.
![calamarcets salsa pas39 calamarcets salsa pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/89/59/calamarcets-salsa-pas39.jpeg)
Com us comentava a l'inici, jo l'he acompanyat d'arròs llarg.
![calamarcets salsa pas40 calamarcets salsa pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/89/86/calamarcets-salsa-pas40.jpeg)
Bulliu-lo amb una mica de sal fins que sigui cuit. Mentrestant, escalfeu els calamars.
![calamarcets salsa pas41 calamarcets salsa pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/90/13/calamarcets-salsa-pas41.jpeg)
Emplateu-ho perquè quedi maco, eh?
![calamarcets salsa pas42 calamarcets salsa pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/90/40/calamarcets-salsa-pas42.jpeg)
Un cop escorregut ja podeu servir l'arròs.
![calamarcets salsa pas43 calamarcets salsa pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/90/67/calamarcets-salsa-pas43.jpeg)
Poseu una quantitat d'arròs per persona al mig del plat.
![calamarcets salsa pas44 calamarcets salsa pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/90/94/calamarcets-salsa-pas44.jpeg)
Serviu els calamarcets al voltant de l'arròs i decoreu el plat amb pebre negre.
![calamarcets salsa pas45 calamarcets salsa pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/91/21/calamarcets-salsa-pas45.jpeg)
Que no falti un raig d'oli d'oliva verge extra.
![calamarcets salsa pas46 calamarcets salsa pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/91/48/calamarcets-salsa-pas46.jpeg)
I tothom a dinar!
![calamarcets salsa pas47 calamarcets salsa pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/91/75/calamarcets-salsa-pas47.jpeg)
Bon profit! A continuació, us mostro la mateixa recepta però afegint-hi llagostins, que li van molt bé. És una manera d'allargar el plat també, ja que els calamars redueixen força.
![calamarcets salsa pas48 calamarcets salsa pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/92/02/calamarcets-salsa-pas48.jpeg)
Un cop feta la recepta, renteu els llagostins.
![calamarcets salsa pas49 calamarcets salsa pas49](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/92/29/calamarcets-salsa-pas49.jpeg)
Saleu-los.
![calamarcets salsa pas50 calamarcets salsa pas50](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/92/98/calamarcets-salsa-pas50.jpeg)
I poseu-los a fregir amb uns alls tallats a làmines.
![calamarcets salsa pas51 calamarcets salsa pas51](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/93/25/calamarcets-salsa-pas51.jpeg)
Quan siguin cuits per totes dues bandes...
![calamarcets salsa pas52 calamarcets salsa pas52](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/93/76/calamarcets-salsa-pas52.jpeg)
... els reserveu.
![calamarcets salsa pas53 calamarcets salsa pas53](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/94/03/calamarcets-salsa-pas53.jpeg)
![calamarcets salsa pas54 calamarcets salsa pas54](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/94/30/calamarcets-salsa-pas54.jpeg)
Que s'escalfi uns instants tot plegat i ja ho podreu servir.
![calamarcets salsa pas55 calamarcets salsa pas55](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/77/94/57/calamarcets-salsa-pas55.jpeg)
Bon profit de nou!