Impressionant recepta, amics meus. Avui us presento una recepta d'aquelles que et permeten llepar-te els dits. Els calamars es poden farcir de mil maneres i, com sempre, jo us proposo la recepta més tradicional de totes. No cal dir que la qualitat de la matèria primera determinarà el resultat.
La salsa d'aquest plat, feta amb brou de peix, és absolutament magistral. Si esteu de dieta, és millor que no el cuineu. Altrament, prepareu una bona llesca de pa per sucar i un bon vi per acompanyar un guisadet d'aquells que fan enveja a qui et veu menjar-los.
8 calamars mitjans
500 g de carn de porc picada
3 cebes trinxades
3 tomàquets ratllats
1 ou dur
un raig de vi blanc
farina
oli d'oliva
aigua o brou de peix
pebre negre
sal
Per fer la picada:
2 grans d'all
julivert fresc
un grapadet d'ametlles torrades
Variants:
Els calamars es poden farcir amb la carn crua
Es poden farcir només amb les potes i les aletes de calamar
El farcit es pot espessir amb molla de pa remullada amb llet
Es poden afegir rovellons o una altra mena de bolets al farciment
En comptes d'aigua s'hi pot fer servir brou de peix
Es poden també acompanyar de bolets saltats amb all i julivert
Es poden acompanyar de verdures
![calamars farcits pas1 calamars farcits pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/22/84/calamars-farcits-pas1.jpeg)
Preparem tots els ingredients.
![calamars farcits pas2 calamars farcits pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/23/11/calamars-farcits-pas2.jpeg)
Jo he preferit fer servir carn picada amb un 60% de vedella i un 40% de porc, m'agrada més.
![calamars farcits pas3 calamars farcits pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/23/38/calamars-farcits-pas3.jpeg)
![calamars farcits pas4 calamars farcits pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/23/65/calamars-farcits-pas4.jpeg)
La mida ideal és aquesta, tot i que poden ser una mica més petits i tot.
![calamars farcits pas5 calamars farcits pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/23/92/calamars-farcits-pas5.jpeg)
Les potes i les ales les aprofitarem per al farciment.
![calamars farcits pas6 calamars farcits pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/24/19/calamars-farcits-pas6.jpeg)
Per tant, un cop netes, les tallarem ben petitones.
![calamars farcits pas7 calamars farcits pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/24/46/calamars-farcits-pas7.jpeg)
Perfecte.
![calamars farcits pas8 calamars farcits pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/24/73/calamars-farcits-pas8.jpeg)
Trinxem la ceba i posem una paella a escalfar amb una mica d'oli d'oliva.
![calamars farcits pas9 calamars farcits pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/25/00/calamars-farcits-pas9.jpeg)
Enrossim la ceba.
![calamars farcits pas10 calamars farcits pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/25/27/calamars-farcits-pas10.jpeg)
Quan sigui transparent, hi incorporem la carn picada.
![calamars farcits pas11 calamars farcits pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/25/54/calamars-farcits-pas11.jpeg)
Desfeu-la bé, que quedi ben barrejada amb la ceba.
![calamars farcits pas12 calamars farcits pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/25/81/calamars-farcits-pas12.jpeg)
Seguidament incorporeu-hi també les ales i potes de calamar que hem tallat.
![calamars farcits pas14 calamars farcits pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/26/35/calamars-farcits-pas14.jpeg)
Saleu una mica la barreja...
![calamars farcits pas15 calamars farcits pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/26/62/calamars-farcits-pas15.jpeg)
... i tireu-hi pebre negre.
![calamars farcits pas18 calamars farcits pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/27/43/calamars-farcits-pas18.jpeg)
Trinxeu l'ou dur...
![calamars farcits pas19 calamars farcits pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/27/70/calamars-farcits-pas19.jpeg)
... i incorporeu-lo al farciment.
![calamars farcits pas20 calamars farcits pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/27/97/calamars-farcits-pas20.jpeg)
Ara, amb paciència i una cullereta, anirem farcint els calamars un per un.
![calamars farcits pas21 calamars farcits pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/28/24/calamars-farcits-pas21.jpeg)
Vigileu bé que el farciment arribi al final.
![calamars farcits pas23 calamars farcits pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/28/78/calamars-farcits-pas23.jpeg)
Un cop plens els haurem d'arrebossar amb farina.
![calamars farcits pas24 calamars farcits pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/29/05/calamars-farcits-pas24.jpeg)
Poc a poc, per totes bandes.
![calamars farcits pas25 calamars farcits pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/29/32/calamars-farcits-pas25.jpeg)
Sobretot per la banda de l'escuradents. La farina segellarà els calamars i espessirà la salsa.
![calamars farcits pas26 calamars farcits pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/29/59/calamars-farcits-pas26.jpeg)
Ja els tenim tots a punt. Ara posarem a escalfar una paella amb abundant oli...
![calamars farcits pas27 calamars farcits pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/29/86/calamars-farcits-pas27.jpeg)
... i els fregirem.
![calamars farcits pas28 calamars farcits pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/30/13/calamars-farcits-pas28.jpeg)
Han de quedar una mica torradets.
![calamars farcits pas29 calamars farcits pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/30/40/calamars-farcits-pas29.jpeg)
Els reservarem.
![calamars farcits pas30 calamars farcits pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/30/67/calamars-farcits-pas30.jpeg)
Aquest oli de fregir els calamars el colarem i l'aprofitarem per a fer el sofregit.
![calamars farcits pas31 calamars farcits pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/30/94/calamars-farcits-pas31.jpeg)
En una cassola gran amb aquest oli hi abocarem la ceba trinxada.
![calamars farcits pas32 calamars farcits pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/31/21/calamars-farcits-pas32.jpeg)
Deixarem que agafi color.
![calamars farcits pas33 calamars farcits pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/31/48/calamars-farcits-pas33.jpeg)
Mentrestant, podem anar ratllant els tomàquets.
![calamars farcits pas34 calamars farcits pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/31/75/calamars-farcits-pas34.jpeg)
Jo sempre prefereixo utilitzar ingredients naturals, tot i que si voleu podeu fer servir tomàquet de pot.
![calamars farcits pas35 calamars farcits pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/32/02/calamars-farcits-pas35.jpeg)
Alhora, podem anar escalfant el brou de peix que jo tenia congelat.
![calamars farcits pas36 calamars farcits pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/32/29/calamars-farcits-pas36.jpeg)
La ceba ja ha agafat coloret.
![calamars farcits pas37 calamars farcits pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/32/56/calamars-farcits-pas37.jpeg)
Hi afegim el tomàquet.
![calamars farcits pas38 calamars farcits pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/32/83/calamars-farcits-pas38.jpeg)
Ho remenem una mica i ho deixem coure uns 10 minuts a foc baix.
![calamars farcits pas39 calamars farcits pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/33/58/calamars-farcits-pas39.jpeg)
Seguidament hi afegirem el vi.
![calamars farcits pas40 calamars farcits pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/34/21/calamars-farcits-pas40.jpeg)
Molt bé.
![calamars farcits pas41 calamars farcits pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/34/48/calamars-farcits-pas41.jpeg)
Tapem la cassola i deixem que l'alcohol s'evapori, uns 10 minutets més.
![calamars farcits pas42 calamars farcits pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/34/75/calamars-farcits-pas42.jpeg)
A continuació, ja hi podrem incorporar els calamars...
![calamars farcits pas43 calamars farcits pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/35/02/calamars-farcits-pas43.jpeg)
... i el brou de peix ben calent.
![calamars farcits pas44 calamars farcits pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/35/59/calamars-farcits-pas44.jpeg)
Ho salem i deixem coure els calamars durant uns 30-35 minuts. Fins que estiguin tous.
![calamars farcits pas45 calamars farcits pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/35/92/calamars-farcits-pas45.jpeg)
Tapeu la cassola i vigileu-los de tant en tant.
Amb el temps que ens queda ara, prepararem la picadeta d'ametlles.
![calamars farcits pas47 calamars farcits pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/36/46/calamars-farcits-pas47.jpeg)
En un morter poseu un grapat d'ametlles torrades, unes 15-20.
![calamars farcits pas48 calamars farcits pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/37/03/calamars-farcits-pas48.jpeg)
Farem servir dos grans d'all.
![calamars farcits pas49 calamars farcits pas49](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/37/36/calamars-farcits-pas49.jpeg)
Pelats i al morter.
![calamars farcits pas50 calamars farcits pas50](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/37/66/calamars-farcits-pas50.jpeg)
Unes fulles de julivert fresc...
![calamars farcits pas51 calamars farcits pas51](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/37/93/calamars-farcits-pas51.jpeg)
... i un parell de cullerots del suc dels calamars...
![calamars farcits pas52 calamars farcits pas52](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/38/20/calamars-farcits-pas52.jpeg)
... que ens serviran per a deixatar la picada.
![calamars farcits pas53 calamars farcits pas53](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/38/47/calamars-farcits-pas53.jpeg)
Us ha de quedar ben trinxada. Si ho preferiu, podeu fer la picada amb una batedora elèctrica.
![calamars farcits pas54 calamars farcits pas54](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/38/74/calamars-farcits-pas54.jpeg)
Com us comentava, de tant en tant li donarem la volta als calamars i remenarem el conjunt.
![calamars farcits pas55 calamars farcits pas55](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/39/01/calamars-farcits-pas55.jpeg)
Punxeu-los una mica per veure si la carn és tova o dura.
![calamars farcits pas56 calamars farcits pas56](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/39/28/calamars-farcits-pas56.jpeg)
Quan faltin 5 minuts per acabar la cocció, hi afegirem la picada.
![calamars farcits pas57 calamars farcits pas57](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/39/55/calamars-farcits-pas57.jpeg)
La remenarem bé.
![calamars farcits pas58 calamars farcits pas58](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/39/82/calamars-farcits-pas58.jpeg)
Un cop acabada la cocció deixeu reposar el guisat un parell d'hores. Millor d'un dia per l'altre.
![calamars farcits pas59 calamars farcits pas59](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/40/09/calamars-farcits-pas59.jpeg)
Després de reposar la salsa agafarà un altre color i una altra textura, sempre més interessant.
![calamars farcits pas60 calamars farcits pas60](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/40/36/calamars-farcits-pas60.jpeg)
Els escalfem i ja els podem servir.
![calamars farcits pas61 calamars farcits pas61](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/40/63/calamars-farcits-pas61.jpeg)
I aquí teniu els clàssics però espectaculars calamars farcits.
![calamars farcits pas62 calamars farcits pas62](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/40/90/calamars-farcits-pas62.jpeg)
N'obrim un?
![calamars farcits pas63 calamars farcits pas63](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/41/17/calamars-farcits-pas63.jpeg)
Ummm... quina flaire.
![calamars farcits pas64 calamars farcits pas64](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/41/44/calamars-farcits-pas64.jpeg)
I a sucar pa, nanos, que això és mitja vida!
![calamars farcits pas65 calamars farcits pas65](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/41/71/calamars-farcits-pas65.jpeg)
Bon profit!