Impressionant recepta, amics meus. Avui us presento una recepta d'aquelles que et permeten llepar-te els dits. Els calamars es poden farcir de mil maneres i, com sempre, jo us proposo la recepta més tradicional de totes. No cal dir que la qualitat de la matèria primera determinarà el resultat.

La salsa d'aquest plat, feta amb brou de peix, és absolutament magistral. Si esteu de dieta, és millor que no el cuineu. Altrament, prepareu una bona llesca de pa per sucar i un bon vi per acompanyar un guisadet d'aquells que fan enveja a qui et veu menjar-los.

Ingredients

8 calamars mitjans

500 g de carn de porc picada

3 cebes trinxades

3 tomàquets ratllats

1 ou dur

un raig de vi blanc

farina

oli d'oliva

aigua o brou de peix

pebre negre

sal

 

Per fer la picada:

2 grans d'all

julivert fresc

un grapadet d'ametlles torrades

 

Variants:

Els calamars es poden farcir amb la carn crua

Es poden farcir només amb les potes i les aletes de calamar

El farcit es pot espessir amb molla de pa remullada amb llet  

Es poden afegir rovellons o una altra mena de bolets al farciment

En comptes d'aigua s'hi pot fer servir brou de peix

Es poden també acompanyar de bolets saltats amb all i julivert

Es poden acompanyar de verdures

Preparació
1.
calamars farcits pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
calamars farcits pas2

Jo he preferit fer servir carn picada amb un 60% de vedella i un 40% de porc, m'agrada més.

3.
calamars farcits pas3
4.
calamars farcits pas4

La mida ideal és aquesta, tot i que poden ser una mica més petits i tot.

5.
calamars farcits pas5

Les potes i les ales les aprofitarem per al farciment.

6.
calamars farcits pas6

Per tant, un cop netes, les tallarem ben petitones.

7.
calamars farcits pas7

Perfecte.

8.
calamars farcits pas8

Trinxem la ceba i posem una paella a escalfar amb una mica d'oli d'oliva.

9.
calamars farcits pas9

Enrossim la ceba.

10.
calamars farcits pas10

Quan sigui transparent, hi incorporem la carn picada.

11.
calamars farcits pas11

Desfeu-la bé, que quedi ben barrejada amb la ceba.

12.
calamars farcits pas12

Seguidament incorporeu-hi també les ales i potes de calamar que hem tallat.

13.
calamars farcits pas14

Saleu una mica la barreja...

14.
calamars farcits pas15

... i tireu-hi pebre negre.

15.
calamars farcits pas18

Trinxeu l'ou dur...

16.
calamars farcits pas19

... i incorporeu-lo al farciment.

17.
calamars farcits pas20

Ara, amb paciència i una cullereta, anirem farcint els calamars un per un.

18.
calamars farcits pas21

Vigileu bé que el farciment arribi al final.

19.
calamars farcits pas23

Un cop plens els haurem d'arrebossar amb farina.

20.
calamars farcits pas24

Poc a poc, per totes bandes.

21.
calamars farcits pas25

Sobretot per la banda de l'escuradents. La farina segellarà els calamars i espessirà la salsa.

22.
calamars farcits pas26

Ja els tenim tots a punt. Ara posarem a escalfar una paella amb abundant oli...

23.
calamars farcits pas27

... i els fregirem.

24.
calamars farcits pas28

Han de quedar una mica torradets.

25.
calamars farcits pas29

Els reservarem.

26.
calamars farcits pas30

Aquest oli de fregir els calamars el colarem i l'aprofitarem per a fer el sofregit.

27.
calamars farcits pas31

En una cassola gran amb aquest oli hi abocarem la ceba trinxada.

28.
calamars farcits pas32

Deixarem que agafi color.

29.
calamars farcits pas33

Mentrestant, podem anar ratllant els tomàquets.

30.
calamars farcits pas34

Jo sempre prefereixo utilitzar ingredients naturals, tot i que si voleu podeu fer servir tomàquet de pot.

31.
calamars farcits pas35

Alhora, podem anar escalfant el brou de peix que jo tenia congelat.

32.
calamars farcits pas36

La ceba ja ha agafat coloret.

33.
calamars farcits pas37

Hi afegim el tomàquet.

34.
calamars farcits pas38

Ho remenem una mica i ho deixem coure uns 10 minuts a foc baix.

35.
calamars farcits pas39

Seguidament hi afegirem el vi.

36.
calamars farcits pas40

Molt bé.

37.
calamars farcits pas41

Tapem la cassola i deixem que l'alcohol s'evapori, uns 10 minutets més.

38.
calamars farcits pas42

A continuació, ja hi podrem incorporar els calamars...

39.
calamars farcits pas43

... i el brou de peix ben calent.

40.
calamars farcits pas44

Ho salem i deixem coure els calamars durant uns 30-35 minuts. Fins que estiguin tous.

41.
calamars farcits pas45

Tapeu la cassola i vigileu-los de tant en tant.

42.

Amb el temps que ens queda ara, prepararem la picadeta d'ametlles.

43.
calamars farcits pas47

En un morter poseu un grapat d'ametlles torrades, unes 15-20.

44.
calamars farcits pas48

Farem servir dos grans d'all.

45.
calamars farcits pas49

Pelats i al morter.

46.
calamars farcits pas50

Unes fulles de julivert fresc...

47.
calamars farcits pas51

... i un parell de cullerots del suc dels calamars...

48.
calamars farcits pas52

... que ens serviran per a deixatar la picada.

49.
calamars farcits pas53

Us ha de quedar ben trinxada. Si ho preferiu, podeu fer la picada amb una batedora elèctrica.

50.
calamars farcits pas54

Com us comentava, de tant en tant li donarem la volta als calamars i remenarem el conjunt.

51.
calamars farcits pas55

Punxeu-los una mica per veure si la carn és tova o dura.

52.
calamars farcits pas56

Quan faltin 5 minuts per acabar la cocció, hi afegirem la picada.

53.
calamars farcits pas57

La remenarem bé.

54.
calamars farcits pas58

Un cop acabada la cocció deixeu reposar el guisat un parell d'hores. Millor d'un dia per l'altre.

55.
calamars farcits pas59

Després de reposar la salsa agafarà un altre color i una altra textura, sempre més interessant.

56.
calamars farcits pas60

Els escalfem i ja els podem servir.

57.
calamars farcits pas61

I aquí teniu els clàssics però espectaculars calamars farcits.

58.
calamars farcits pas62

N'obrim un?

59.
calamars farcits pas63

Ummm... quina flaire.

60.
calamars farcits pas64

I a sucar pa, nanos, que això és mitja vida!

61.
calamars farcits pas65

Bon profit!