Us heu preguntat mai com es fan els calamars amb salsa americana? Doncs avui resoldre'm el dubte! Com veureu, a banda de quatre ingredients que trobareu a tots els supermercats, la recepta no té cap misteri. Potser sí que trobareu moltes variants, amb picant o sense, amb tinta o sense, però la base és per a totes la mateixa. El resultat, res a veure amb els calamars amb salsa americana de llauna. Un plat absolutament deliciós que podeu fer en grans quantitats i congelar-ne una part. No falla mai!
Som-hi!
1 kg de calamars nets i tallats a rodanxes (demaneu un parell de tintes)
1 copa de brandi
1/2 copa de vi blanc
200 ml tomàquet fregit
1 ceba trinxada
4 grans d'all trinxats
1 cullerada de pebre vermell (dolç o picant)
1 cullerada de sucre
1 cullerada de salsa picant (tipus "Tabasco")
1 cullerada de pebre negre
3 cullerades de salsa Worcestershire (tipus "Lea & Perrins")
2 cullerades de concentrat de tomàquet
2 fulles de llorer
oli d'oliva
sal
Variants:
- Podeu fer la mateixa recepta sense picant
- Es pot fer amb calamars petits sencers
Netegeu bé i talleu els calamars a rodanxes. Guardeu una o dues tintes.
Prepareu l'all, la ceba trinxada i el llorer i, si us agrada el picant, hi podeu afegir una mica de bitxo.
En una cassola amb oli d'oliva, sofregiu la ceba i l'all.
Quan es posi transparent, afegiu-hi el bitxo i el llorer.
Afegiu-hi els calamars.
Poseu també una mica de pebre negre.
I aboqueu a la cassola el brandi.
Això ho tapeu i espereu uns 10 minuts, fins que l'alcohol desaparegui.
Mentrestant, prepareu el tomàquet fregit i el concentrat de tomàquet. Jo utilitzo un de preparat. Això li aportarà textura, sabor i color. És important en aquesta recepta.
Com podeu veure és molt concentrat. Amb un parell de cullerades de postres en tindreu prou.
Un cop evaporat l'alcohol, afegiu-hi els tomàquets.
També una cullerada de pebre vermell.
Una cullerada de sucre i dues de sal.
Una cullerada de salsa picant (opcional)
I ara la salsa especial, Worcestershire, que la trobareu a qualsevol gran superficie.
Tres cullerades.
I finalment, la tinta (opcional).
De seguida començarà a agafar un color més fosc.
Afegiu-hi el vi blanc.
Ho tapeu i ho deixeu coure a foc mig durant uns 30 minuts com a mínim.
Fins que el calamar sigui tou. Rectifiqueu de sal si cal.
Deixeu reposar el plat almenys un parell d'hores. Després l'escalfeu i el serviu, per exemple, amb una mica d'arròs blanc.
Bon profit!