Ja no me'n queden gaires d'aquestes receptes, però aquest és un dels plats tradicionals familiars que sempre s'ha cuinat a casa nostra. És d'aquells plats que des de sempre s'han guanyat una plaça en el receptari personal i que fins i tot sorprèn que altre gent no el conegui. Tot i que estic convençut que molts cuineu alguna cosa similar, a que si?
Us puc garantir que aquest és un plat que val molt la pena de tastar i molt senzillot de cuinar. Els que l'heu tastat...sabeu de que parlo, oi?
400 g de calamars nets
4 cebes
1 cabeça d'alls sencer
1 got de vi blanc
mitja culleradeta de pebre blanca mòlta
un bon raig d'oli d'oliva
3 fulles de llorer
1 got d'aigua bullent
sal
Variants:
Podeu fer el mateix plat amb sípia
Podeu fer el plat amb calamarcets més petits però sencers
Podeu utilitzar ceba vermella
Preparem els ingredients.
Avui he trobat calamars de mida mitjana a la peixateria, i que m'han netejat bé.
Per si de cas, jo sempre els torno a rentar bé a casa.
Tallarem els calamars a trossos macos.
La ceba, la podeu tallar en juliana gruixuda... tot i que amb aquesta llarga cocció perdrà tota forma.
L'all el posarem sencer però peleu-lo i feu-li uns talls als laterals. Així deixarà anar tot el sabor.
En una cassola hi posarem un bon raig d'oli d'oliva, i hi posem les fulles de llorer.
Gairebé en fred, ja hi podem abocar la ceba.
Seguidament la cabeça d'alls...
I deixem que es faci una mica. Remeneu-ho tot plegat.
Al cap de pocs minuts, hi abocarem els calamars.
Una bona remenada...
... i ja hi podem tirar la pebre blanca.
Jo poso una cullerada sencera, per què m'agrada picantó. Però poseu-ne mitja vosaltres millor.
No tingueu por... no és massa... ja veureu.
Ara el vi. Com us deia jo faig una combinació d'un vi de qualitat...
... amb un vi especial per cuinar de Pinord, el "Gran Chef", macerat amb herbes aromàtiques.
Un got sencer.
Cap dins.
I ara és qüestió de deixar-ho coure a foc més aviat baix durant uns 70-75 minuts.
A mitja cocció hi afegirem un got d'aigua bullent. Controleu que no es quedi sense suc. Saleu el guisat també.
Un cop fet, tasteu-ho de sal i comproveu que el calamar està ben cuit. Deixeu reposar el plat una bona estona. Millor d'un dia per altre.
I ja el podem servir, ben calentó.
Es pot servir com a segon plat o com a entrant... fins i tot com a tapa.
Acompanyeu-lo del mateix vi que hem utilitzat per cuinar-lo. Tot i que també li va molt bé el vi negre. Vosaltres mateixos, ja sabeu que el maridatge el deixo a escollir.
Bon profit!