Ja no me'n queden gaires d'aquestes receptes, però aquest és un dels plats tradicionals familiars que sempre s'ha cuinat a casa nostra. És d'aquells plats que des de sempre s'han guanyat una plaça en el receptari personal i que fins i tot sorprèn que altre gent no el conegui. Tot i que estic convençut que molts cuineu alguna cosa similar, a que si?

Us puc garantir que aquest és un plat que val molt la pena de tastar i molt senzillot de cuinar. Els que l'heu tastat...sabeu de que parlo, oi?

Ingredients

400 g de calamars nets

4 cebes

1 cabeça d'alls sencer

1 got de vi blanc

mitja culleradeta de pebre blanca mòlta

un bon raig d'oli d'oliva

3 fulles de llorer

1 got d'aigua bullent

sal

Variants:

Podeu fer el mateix plat amb sípia

Podeu fer el plat amb calamarcets més petits però sencers

Podeu utilitzar ceba vermella 

Preparació
1.
calamars vi ceba pas1

Preparem els ingredients.

2.
calamars vi ceba pas2

Avui he trobat calamars de mida mitjana a la peixateria, i que m'han netejat bé.

3.
calamars vi ceba pas3

Per si de cas, jo sempre els torno a rentar bé a casa.

4.
calamars vi ceba pas4

Tallarem els calamars a trossos macos.

5.
calamars vi ceba pas5

La ceba, la podeu tallar en juliana gruixuda... tot i que amb aquesta llarga cocció perdrà tota forma.

6.
calamars vi ceba pas6

L'all el posarem sencer però peleu-lo i feu-li uns talls als laterals. Així deixarà anar tot el sabor.

7.
calamars vi ceba pas7

En una cassola hi posarem un bon raig d'oli d'oliva, i hi posem les fulles de llorer.

8.
calamars vi ceba pas8

Gairebé en fred, ja hi podem abocar la ceba.

9.
calamars vi ceba pas9

Seguidament la cabeça d'alls...

10.
calamars vi ceba pas10

I deixem que es faci una mica. Remeneu-ho tot plegat.

11.
calamars vi ceba pas11

Al cap de pocs minuts, hi abocarem els calamars.

12.
calamars vi ceba pas12

Una bona remenada...

13.
calamars vi ceba pas13

... i ja hi podem tirar la pebre blanca.

14.
calamars vi ceba pas14

Jo poso una cullerada sencera, per què m'agrada picantó. Però poseu-ne mitja vosaltres millor.

15.
calamars vi ceba pas15

No tingueu por... no és massa... ja veureu.

16.
calamars vi ceba pas16

Ara el vi. Com us deia jo faig una combinació d'un vi de qualitat...

17.
calamars vi ceba pas17

... amb un vi especial per cuinar de Pinord, el "Gran Chef", macerat amb herbes aromàtiques.

18.
calamars vi ceba pas18

Un got sencer.

19.
calamars vi ceba pas19

Cap dins.

20.
calamars vi ceba pas20

I ara és qüestió de deixar-ho coure a foc més aviat baix durant uns 70-75 minuts.

21.
calamars vi ceba pas21

A mitja cocció hi afegirem un got d'aigua bullent. Controleu que no es quedi sense suc. Saleu el guisat també.

22.
calamars vi ceba pas22

Un cop fet, tasteu-ho de sal i comproveu que el calamar està ben cuit. Deixeu reposar el plat una bona estona. Millor d'un dia per altre.

23.
calamars vi ceba pas23

I ja el podem servir, ben calentó.

24.
calamars vi ceba pas24

Es pot servir com a segon plat o com a entrant... fins i tot com a tapa.

25.
calamars vi ceba pas25

Acompanyeu-lo del mateix vi que hem utilitzat per cuinar-lo. Tot i que també li va molt bé el vi negre. Vosaltres mateixos, ja sabeu que el maridatge el deixo a escollir.

26.
calamars vi ceba pas26

Bon profit!