Ja no me'n queden gaires d'aquestes receptes, però aquest és un dels plats tradicionals familiars que sempre s'ha cuinat a casa nostra. És d'aquells plats que des de sempre s'han guanyat una plaça en el receptari personal i que fins i tot sorprèn que altre gent no el conegui. Tot i que estic convençut que molts cuineu alguna cosa similar, a que si?
Us puc garantir que aquest és un plat que val molt la pena de tastar i molt senzillot de cuinar. Els que l'heu tastat...sabeu de que parlo, oi?
400 g de calamars nets
4 cebes
1 cabeça d'alls sencer
1 got de vi blanc
mitja culleradeta de pebre blanca mòlta
un bon raig d'oli d'oliva
3 fulles de llorer
1 got d'aigua bullent
sal
Variants:
Podeu fer el mateix plat amb sípia
Podeu fer el plat amb calamarcets més petits però sencers
Podeu utilitzar ceba vermella
![calamars vi ceba pas1 calamars vi ceba pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/08/08/calamars-vi-ceba-pas1.jpeg)
Preparem els ingredients.
![calamars vi ceba pas2 calamars vi ceba pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/08/38/calamars-vi-ceba-pas2.jpeg)
Avui he trobat calamars de mida mitjana a la peixateria, i que m'han netejat bé.
![calamars vi ceba pas3 calamars vi ceba pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/08/65/calamars-vi-ceba-pas3.jpeg)
Per si de cas, jo sempre els torno a rentar bé a casa.
![calamars vi ceba pas4 calamars vi ceba pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/08/92/calamars-vi-ceba-pas4.jpeg)
Tallarem els calamars a trossos macos.
![calamars vi ceba pas5 calamars vi ceba pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/09/19/calamars-vi-ceba-pas5.jpeg)
La ceba, la podeu tallar en juliana gruixuda... tot i que amb aquesta llarga cocció perdrà tota forma.
![calamars vi ceba pas6 calamars vi ceba pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/09/46/calamars-vi-ceba-pas6.jpeg)
L'all el posarem sencer però peleu-lo i feu-li uns talls als laterals. Així deixarà anar tot el sabor.
![calamars vi ceba pas7 calamars vi ceba pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/09/73/calamars-vi-ceba-pas7.jpeg)
En una cassola hi posarem un bon raig d'oli d'oliva, i hi posem les fulles de llorer.
![calamars vi ceba pas8 calamars vi ceba pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/10/00/calamars-vi-ceba-pas8.jpeg)
Gairebé en fred, ja hi podem abocar la ceba.
![calamars vi ceba pas9 calamars vi ceba pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/10/27/calamars-vi-ceba-pas9.jpeg)
Seguidament la cabeça d'alls...
![calamars vi ceba pas10 calamars vi ceba pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/10/54/calamars-vi-ceba-pas10.jpeg)
I deixem que es faci una mica. Remeneu-ho tot plegat.
![calamars vi ceba pas11 calamars vi ceba pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/10/81/calamars-vi-ceba-pas11.jpeg)
Al cap de pocs minuts, hi abocarem els calamars.
![calamars vi ceba pas12 calamars vi ceba pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/11/08/calamars-vi-ceba-pas12.jpeg)
Una bona remenada...
![calamars vi ceba pas13 calamars vi ceba pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/11/35/calamars-vi-ceba-pas13.jpeg)
... i ja hi podem tirar la pebre blanca.
![calamars vi ceba pas14 calamars vi ceba pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/11/62/calamars-vi-ceba-pas14.jpeg)
Jo poso una cullerada sencera, per què m'agrada picantó. Però poseu-ne mitja vosaltres millor.
![calamars vi ceba pas15 calamars vi ceba pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/11/89/calamars-vi-ceba-pas15.jpeg)
No tingueu por... no és massa... ja veureu.
![calamars vi ceba pas16 calamars vi ceba pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/12/16/calamars-vi-ceba-pas16.jpeg)
Ara el vi. Com us deia jo faig una combinació d'un vi de qualitat...
![calamars vi ceba pas17 calamars vi ceba pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/12/43/calamars-vi-ceba-pas17.jpeg)
... amb un vi especial per cuinar de Pinord, el "Gran Chef", macerat amb herbes aromàtiques.
![calamars vi ceba pas18 calamars vi ceba pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/12/70/calamars-vi-ceba-pas18.jpeg)
Un got sencer.
![calamars vi ceba pas19 calamars vi ceba pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/12/97/calamars-vi-ceba-pas19.jpeg)
Cap dins.
![calamars vi ceba pas20 calamars vi ceba pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/13/24/calamars-vi-ceba-pas20.jpeg)
I ara és qüestió de deixar-ho coure a foc més aviat baix durant uns 70-75 minuts.
![calamars vi ceba pas21 calamars vi ceba pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/13/51/calamars-vi-ceba-pas21.jpeg)
A mitja cocció hi afegirem un got d'aigua bullent. Controleu que no es quedi sense suc. Saleu el guisat també.
![calamars vi ceba pas22 calamars vi ceba pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/13/78/calamars-vi-ceba-pas22.jpeg)
Un cop fet, tasteu-ho de sal i comproveu que el calamar està ben cuit. Deixeu reposar el plat una bona estona. Millor d'un dia per altre.
![calamars vi ceba pas23 calamars vi ceba pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/14/47/calamars-vi-ceba-pas23.jpeg)
I ja el podem servir, ben calentó.
![calamars vi ceba pas24 calamars vi ceba pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/14/86/calamars-vi-ceba-pas24.jpeg)
Es pot servir com a segon plat o com a entrant... fins i tot com a tapa.
![calamars vi ceba pas25 calamars vi ceba pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/15/25/calamars-vi-ceba-pas25.jpeg)
Acompanyeu-lo del mateix vi que hem utilitzat per cuinar-lo. Tot i que també li va molt bé el vi negre. Vosaltres mateixos, ja sabeu que el maridatge el deixo a escollir.
![calamars vi ceba pas26 calamars vi ceba pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/15/67/calamars-vi-ceba-pas26.jpeg)
Bon profit!