Quan arriba el primer fred, just quan s'acaba la tardor, és quan venen de gust aquests plats que fan caliu, que criden a taula. Avui, una meravellosa recepta de temporada, amb la seva picada, que et recomano tastar. Molts ingredients, però fàcil de fer, ja ho veuràs! Som-hi!

Ingredients
  • 500 g de xai a trossos (cuixa o coll)
  • 4 patates 
  • Un bon grapat de camagrocs frescos i nets
  • 1/2 porro
  • Un tros d'api
  • 5 o 6 grans d'all
  • Un parell de pastanagues
  • 1/2 ceba trinxada
  • 1/2 pebrot vermell trinxat
  • 300 ml de tomàquet triturat
  • 2 fulles de llorer
  • 1 got de vi blanc
  • 1/2 got de brandi o vi ranci
  • 1 litre de brou de carn, pollastre o verdura
  • Uns brins de safrà
  • Oli d'oliva verge extra
  • Pebre negre
  • Sal

Per fer la picada:

  • Un grapat d'avellanes i ametlles torrades
  • Un tros de pa fregit i torrat
  • Uns grans d'all daurats
  • Julivert fresc
  • Una mica de brou
  • Sal

Variants:

  • Es pot fer el mateix plat amb diferents bolets o barreja de bolets
  • S'hi poden incorporar pèsols
  • A la picada s'hi pot posar una presa de xocolata
Preparació
1.
IMG 9879

Prepara totes les verdures, netes i pelades.

2.
IMG 9883

En una cassola, posa un bon raig d'oli i daura els alls pelats amb una llesca de pa.

3.
IMG 9878

Prepara la resta d'ingredients de la picada.

4.
IMG 9891

Quan estigui el pa fregit i els alls torrats, reserva-ho.

5.
IMG 9887

En el mateix oli, daura la carn de xai salada i empebrada.

6.
IMG 9898

Mentrestant, pots aprofitar per pelar les patates i esbocinar-les.

7.
IMG 9908

També per trinxar la verdura.

8.
IMG 9901

Quan el xai estigui daurat, reserva'l.

9.
IMG 9905

En el mateix oli, daura una mica les patates i reserva-les també.

10.
IMG 9913

I en el mateix oli (i si cal n'hi afegeixes més) sofregeix tota la verdura amb una mica de sal.

11.
IMG 9892

Mentre es fa el sofregit, pots acabar de preparar la picada. Pela els alls torrats i, amb el pa fregit, posa'ls dins un pot per triturar.

12.
IMG 9921

Posa-hi una mica de julivert fresc, avellanes, ametlles i sal. 

13.
IMG 9922

Amb un cullerot de brou, tritura-ho ben fi. Reserva la picada per més endavant.

14.
IMG 9915

Quan el sofregit de verdura estigui fet, afegeix a la cassola uns brins de safrà.

15.
IMG 9918

I al mateix temps, el tomàquet triturat. Una mica de sal i sucre i deixa-ho fer 5 minuts més.

16.
IMG 9927

Ara, incorpora el vi blanc.

17.
IMG 9933

I el brandi. Deixa evaporar l'alcohol 5 minuts.

18.
IMG 9936

I ja hi pots incorporar la carn de xai.

19.
IMG 9945

La mulles amb el tot el brou.

20.
IMG 9951

Ho tapes i ho deixes fer a foc mig durant uns 30 minuts, segons la mida dels trossos de carn.

21.
IMG 9962

Passat aquest temps, incorpora les patates.

22.
IMG 9942

I també els bolets, que prèviament els hauràs netejat (arrancar la base i passar-les per aigua).

23.
IMG 9966

Cap a dins. 

24.
IMG 9970

Un polsim de sal i deixa-ho fer uns 20-25 minuts més. Vigila no falti brou, i si en necessites més, sempre ben calent per a no tallar la cocció.

25.
IMG 9973

Quan faltin 5 minuts per acabar la cocció, afegeix la picada i rectifica de sal.

26.
IMG 9999

Tasta sempre el que cuinis. Si està bé, ja pots apagar el foc. 

27.
IMG 0005

Com sempre, cal deixar reposar el guisat unes hores. Es pot menjar el mateix dia, és clar, però estarà més bo l'endemà fer fer-lo.

28.
IMG 0009

Bon profit!