Quan arriba el primer fred, just quan s'acaba la tardor, és quan venen de gust aquests plats que fan caliu, que criden a taula. Avui, una meravellosa recepta de temporada, amb la seva picada, que et recomano tastar. Molts ingredients, però fàcil de fer, ja ho veuràs! Som-hi!
- 500 g de xai a trossos (cuixa o coll)
- 4 patates
- Un bon grapat de camagrocs frescos i nets
- 1/2 porro
- Un tros d'api
- 5 o 6 grans d'all
- Un parell de pastanagues
- 1/2 ceba trinxada
- 1/2 pebrot vermell trinxat
- 300 ml de tomàquet triturat
- 2 fulles de llorer
- 1 got de vi blanc
- 1/2 got de brandi o vi ranci
- 1 litre de brou de carn, pollastre o verdura
- Uns brins de safrà
- Oli d'oliva verge extra
- Pebre negre
- Sal
Per fer la picada:
- Un grapat d'avellanes i ametlles torrades
- Un tros de pa fregit i torrat
- Uns grans d'all daurats
- Julivert fresc
- Una mica de brou
- Sal
Variants:
- Es pot fer el mateix plat amb diferents bolets o barreja de bolets
- S'hi poden incorporar pèsols
- A la picada s'hi pot posar una presa de xocolata
Prepara totes les verdures, netes i pelades.
En una cassola, posa un bon raig d'oli i daura els alls pelats amb una llesca de pa.
Prepara la resta d'ingredients de la picada.
Quan estigui el pa fregit i els alls torrats, reserva-ho.
En el mateix oli, daura la carn de xai salada i empebrada.
Mentrestant, pots aprofitar per pelar les patates i esbocinar-les.
També per trinxar la verdura.
Quan el xai estigui daurat, reserva'l.
En el mateix oli, daura una mica les patates i reserva-les també.
I en el mateix oli (i si cal n'hi afegeixes més) sofregeix tota la verdura amb una mica de sal.
Mentre es fa el sofregit, pots acabar de preparar la picada. Pela els alls torrats i, amb el pa fregit, posa'ls dins un pot per triturar.
Posa-hi una mica de julivert fresc, avellanes, ametlles i sal.
Amb un cullerot de brou, tritura-ho ben fi. Reserva la picada per més endavant.
Quan el sofregit de verdura estigui fet, afegeix a la cassola uns brins de safrà.
I al mateix temps, el tomàquet triturat. Una mica de sal i sucre i deixa-ho fer 5 minuts més.
Ara, incorpora el vi blanc.
I el brandi. Deixa evaporar l'alcohol 5 minuts.
I ja hi pots incorporar la carn de xai.
La mulles amb el tot el brou.
Ho tapes i ho deixes fer a foc mig durant uns 30 minuts, segons la mida dels trossos de carn.
Passat aquest temps, incorpora les patates.
I també els bolets, que prèviament els hauràs netejat (arrancar la base i passar-les per aigua).
Cap a dins.
Un polsim de sal i deixa-ho fer uns 20-25 minuts més. Vigila no falti brou, i si en necessites més, sempre ben calent per a no tallar la cocció.
Quan faltin 5 minuts per acabar la cocció, afegeix la picada i rectifica de sal.
Tasta sempre el que cuinis. Si està bé, ja pots apagar el foc.
Com sempre, cal deixar reposar el guisat unes hores. Es pot menjar el mateix dia, és clar, però estarà més bo l'endemà fer fer-lo.
Bon profit!