Us presento un plat molt interessant, d'aquells que us permetrà sucar-hi pa i omplir-vos el ventre de satisfacció. I és que la carn de xai és exquisida i és una carn molt utilitzada en guisats tradicionals. Com veureu, aquesta recepta d'avui no té gaire misteri i, de fet, jo penso que la complexitat més gran d'una caldereta rau a trobar la variant que més ens agradi, ja que n'hi ha un munt.
Es pot acompanyar el guisat amb patates (com he fet jo), però també és força habitual incloure-hi pèsols, mongetes o altres llegums. Que vagi de gust!
1 kg de coll de xai tallat a trossos
1 kg de patates
3 tomàquets madurs
1 ceba trinxada
1 pebrot verd trinxat
1/2 pebrot vermell trinxat
1 pastanaga trinxada
3 grans d'all laminats
2 fulles de llorer
2 claus
1 raig de conyac
1 branca de romaní fresc
pebre vermell
pebre negre
oli d'oliva
aigua
sal
Variants:
Podeu posar vi ranci o vi blanc enlloc de conyac
Podeu fer servir parts més nobles del xai (pit, cuixa, etc...)
Es pot fer amb brou de carn o verdura en lloc d'aigua, o fins i tot , fer un brou amb els ossos del xai
Hi podeu afegir el fetge del xai
![caldereta xai patates pas1 caldereta xai patates pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/56/61/caldereta-xai-patates-pas1.jpeg)
En aquesta ocasió he encarregat a la parada del mercat un quilo de coll de bé tallat a trossos macos.
Renteu i assequeu la carn.
![caldereta xai patates pas4 caldereta xai patates pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/57/42/caldereta-xai-patates-pas4.jpeg)
Saleu-la.
![caldereta xai patates pas5 caldereta xai patates pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/57/69/caldereta-xai-patates-pas5.jpeg)
I empebreu-la.
![caldereta xai patates pas7 caldereta xai patates pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/58/23/caldereta-xai-patates-pas7.jpeg)
Poseu-hi tot el xai.
![caldereta xai patates pas8 caldereta xai patates pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/58/50/caldereta-xai-patates-pas8.jpeg)
Deixeu-lo daurar per totes dues bandes.
![caldereta xai patates pas9 caldereta xai patates pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/58/77/caldereta-xai-patates-pas9.jpeg)
Mentre agafa color la carn, podeu aprofitar per anar ratllant els tomàquets.
![caldereta xai patates pas10 caldereta xai patates pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/59/04/caldereta-xai-patates-pas10.jpeg)
Afegiu-li una cullerada de pebre vermell per potenciar el color.
![caldereta xai patates pas11 caldereta xai patates pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/59/31/caldereta-xai-patates-pas11.jpeg)
Aprofiteu també per trinxar la ceba.
![caldereta xai patates pas12 caldereta xai patates pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/59/58/caldereta-xai-patates-pas12.jpeg)
![caldereta xai patates pas13 caldereta xai patates pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/59/85/caldereta-xai-patates-pas13.jpeg)
... l'all...
![caldereta xai patates pas14 caldereta xai patates pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/60/12/caldereta-xai-patates-pas14.jpeg)
... i els pebrots.
![caldereta xai patates pas15 caldereta xai patates pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/60/39/caldereta-xai-patates-pas15.jpeg)
Quan la carn sigui ben rosa, ja podreu retirar-la.
![caldereta xai patates pas16 caldereta xai patates pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/60/66/caldereta-xai-patates-pas16.jpeg)
Reserveu-la a banda.
![caldereta xai patates pas18 caldereta xai patates pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/61/20/caldereta-xai-patates-pas18.jpeg)
De seguida que l'all agafi color, abans no es cremi, afegiu-hi la ceba.
![caldereta xai patates pas19 caldereta xai patates pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/61/47/caldereta-xai-patates-pas19.jpeg)
I al mateix temps el pebrot i la pastanaga.
![caldereta xai patates pas20 caldereta xai patates pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/61/74/caldereta-xai-patates-pas20.jpeg)
Remeneu-ho tot plegat i deixeu que es faci a foc baix.
![caldereta xai patates pas21 caldereta xai patates pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/62/01/caldereta-xai-patates-pas21.jpeg)
Mentrestant, peleu les patates.
![caldereta xai patates pas22 caldereta xai patates pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/62/28/caldereta-xai-patates-pas22.jpeg)
I escapceu-les. Que què vol dir escapçar)?... us ho tornaré a explicar.
![caldereta xai patates pas23 caldereta xai patates pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/62/55/caldereta-xai-patates-pas23.jpeg)
Es tracta de fer un primer tall i després forçar que es trenqui... és a dir: trencar-la, que no quedi el tall net. Quan fem un tall net evitem que surti el midó de la patata i això no ens interessa avui. El midó és un espessidor natural que farà que la salsa quedi amb una textura més lligada.
![caldereta xai patates pas24 caldereta xai patates pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/62/82/caldereta-xai-patates-pas24.jpeg)
Afegiu-hi un bon raig de conyac al sofregit.
![caldereta xai patates pas25 caldereta xai patates pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/63/09/caldereta-xai-patates-pas25.jpeg)
Deixeu evaporar l'alcohol fins que caramel·litzi el conjunt (uns 5-7 minuts).
![caldereta xai patates pas26 caldereta xai patates pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/63/36/caldereta-xai-patates-pas26.jpeg)
Seguidament, afegiu-hi el tomàquet.
![caldereta xai patates pas27 caldereta xai patates pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/63/63/caldereta-xai-patates-pas27.jpeg)
Remeneu-ho i deixeu-ho que s'enfosqueixi més i s'evapori l'aigua del tomàquet.
![caldereta xai patates pas28 caldereta xai patates pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/63/90/caldereta-xai-patates-pas28.jpeg)
A poc a poc, anirà agafant textura i començarà a enganxar-se per falta de líquid.
![caldereta xai patates pas29 caldereta xai patates pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/64/44/caldereta-xai-patates-pas29.jpeg)
Serà el moment d'incorporar la carn que hem marcat.
![caldereta xai patates pas30 caldereta xai patates pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/64/86/caldereta-xai-patates-pas30.jpeg)
Remeneu-ho tot plegat, que la carn s'impregni bé del sofregit.
![caldereta xai patates pas31 caldereta xai patates pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/65/13/caldereta-xai-patates-pas31.jpeg)
En aquest punt, afegiu-hi el llorer.
![caldereta xai patates pas32 caldereta xai patates pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/65/40/caldereta-xai-patates-pas32.jpeg)
També el clau.
![caldereta xai patates pas33 caldereta xai patates pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/65/67/caldereta-xai-patates-pas33.jpeg)
Poc, ja que és molt aromàtic.
![caldereta xai patates pas34 caldereta xai patates pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/65/94/caldereta-xai-patates-pas34.jpeg)
Amb dos claus tenim suficient per a un guisat com aquest.
![caldereta xai patates pas35 caldereta xai patates pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/66/21/caldereta-xai-patates-pas35.jpeg)
Una branca de romaní i llestos.
![caldereta xai patates pas36 caldereta xai patates pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/66/48/caldereta-xai-patates-pas36.jpeg)
Ara, aboqueu-hi aigua o brou fins a cobrir sobradament la carn. Penseu que en el mateix brou s'hauran de coure les patates, que encara no hi hem posat.
![caldereta xai patates pas37 caldereta xai patates pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/66/75/caldereta-xai-patates-pas37.jpeg)
Saleu-ho una mica.
![caldereta xai patates pas39 caldereta xai patates pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/67/29/caldereta-xai-patates-pas39.jpeg)
Passat aquest temps, la carn ja la tindrem mig cuita.
![caldereta xai patates pas40 caldereta xai patates pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/67/56/caldereta-xai-patates-pas40.jpeg)
Serà el moment d'incorporar la patata.
![caldereta xai patates pas41 caldereta xai patates pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/67/83/caldereta-xai-patates-pas41.jpeg)
Remeneu-ho bé.
![caldereta xai patates pas42 caldereta xai patates pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/68/10/caldereta-xai-patates-pas42.jpeg)
I ara si, deixeu-ho coure uns 25 minuts.
![caldereta xai patates pas43 caldereta xai patates pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/68/37/caldereta-xai-patates-pas43.jpeg)
Fins que la patata sigui ben cuita i la carn també. Rectifiqueu de sal si cal.
![caldereta xai patates pas44 caldereta xai patates pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/68/64/caldereta-xai-patates-pas44.jpeg)
Un cop acabat, és bo deixar reposar el guisat un temps. Si poden ser un parell d'hores almenys, millor. De fet, el podeu fer d'un dia per altre.
![caldereta xai patates pas45 caldereta xai patates pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/68/91/caldereta-xai-patates-pas45.jpeg)
Si voleu espessir la salsa, podeu aixafar una patata i dissoldre-la. El midó s'encarregarà de tot.
![caldereta xai patates pas46 caldereta xai patates pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/69/18/caldereta-xai-patates-pas46.jpeg)
Serviu aquest plat ben calent i que no hi falti pa per sucar.
![caldereta xai patates pas47 caldereta xai patates pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/69/45/caldereta-xai-patates-pas47.jpeg)
Bon profit!