Una recepta mediterrània.
Segurament, són moltes les vegades que fem pizza a casa... però no sempre pensem en el "calzone", una divertidíssima forma de menjar la pizza... tot i que a mi em recorda més a una empanada.
L'única cosa que hem de tenir en compte és que hem d'assegurar que el farciment quedi ben cuit. Clar, la cocció de la massa són uns 15 minutets, per tant, de vegades, hem d'ajudar al calzone amb la cocció prèvia de segons quins ingredients. Com sempre, el farciment, i al igual que amb les pizzes, serà el que més us convingui. Jo us proposo un farciment força tradicional, amb una barreja de formatges, bacó i verdura. Espero que us agradi.
Per la massa de pizza
230 gr. farina força
20gr. o 3 cullerades d'oli d'oliva
20gr. llevat premsat
5gr. sal
10gr. sucre
130gr. aigua tèbia
Pel farciment:
tires de bacó
formatge Gouda
formatge Parmesà
mitja ceba
mig pebrot vermell
dues tires de tomàquet
formatge per fondre
salsa de tomàquet
orenga
oli d'herbes picant
Barregem tots els ingredients de la massa en el bol de l'amassadora i muntarem el ganxo. Ho pastarem durant 15 minuts. Si voleu veure tot el procés d'elaboració, us recomano la visita de la recepta "Massa per a pizza".
Necessitarem un corró per estirar la massa.
Mentre, anirem coent una mica el bacó.
No cal fer-lo massa. Només ho fem per evitar que quedi cru dins el calzone.
Ho reservem tot plegat.
Ara, prepararem la resta d'ingredients, bàsicament formatges.
La massa ja la tenim apunt.
Ara la deixarem que llevi una hora aproximadament.
Passat aquest temps, veureu com ha duplicat el seu volum. Amassem de nou i tornem a fer una bola que ja podrem estirar.
Poc a poc l'aneu estirant i donant-li forma rodona. Vaja, igual que per una pizza.
Ara, en una safata pel forn amb paper cuisson, posarem el nostre calzone però tenint en compte la posició final de la "mitja" lluna que forma el calzone. És a dir, que haureu de deixar gairebé la meitat de la massa fora de la safata. Penseu que després serà difícil de moure.
Hi posem una primera capa de salsa de tomàquet.
Ara combinarem formatge Gouda i Parmesà.
A sobre, una mica de tomàquet fresc. Si és vermell millor, però no em quedaven i he posat per amanir, que tampoc li va malament.
Ara hi tirem unes tires de pebrot vermell amb ceba crua.
El bacó que teníem reservat.
També li podeu posar pernil serrà passat per la planxa... o simplement pernil dolç.
Una mica de barreja de tres formatges per fondre...
... un raig d'oli picant d'herbes ideal per a pizzes...
... quina brillantor!
Una bona quantitat d'orenga...
... i ja el podem tancar. Ajudeu-vos d'una mica d'aigua per a segellar les cantonades, com si volguessiu tancar un sobre...
... anirem recargolant la massa sobre sí mateixa... per a segellar les cantonades.
Assegureu-vos de tancar-lo bé. Una petita escletxa... i se us escaparàn tots els suquets.
Perfecte. Ja el tenim apunt per coure, més o menys, uns 15 minuts a 220 graus.
I ja el tenim cuit.
El servirem amb una mica d'oli d'herbes.
Fa molt bona oloreta... mirem com està per dins?
A l'obrir-lo podreu notar una agradable olor a orenga... i a formatges...
A que li farieu una mossegadeta ara?... és millor no mirar aquestes fotos abans de dinar...
... amb una bona gerra de cervesa ben freda... eh?
... o amb forquilla, també. Bon Profit!