Molt no haureu sentit mai a parlar de la "canana" (Todarodes sagittatus), i és normal. També anomenat pota. És un cefalòpode molt semblant al calamar (Loligo vulgaris) de tons foscos i una pell més dura. Notareu que les aletes tenen forma de cor en lloc de rombe, les del calamar són més estretes i allargades, de fet ocupen 2/3 de la longitud del seu cos, mentre que les de la canana són més amples i curtes, ocupen només 1/3 de la llargada del seu cos. Per la resta són pràcticament igual que els calamars.
En ser una carn una mica més dura, és recomanable cuinar-la estofats o sofregits i no fer-la a la planxa. És un producte amb molt bones propietats nutritives, però molts creuen que el seu sabor no és comparable al del calamar (jo si) i, per tant, la canana no és massa preuada a la majoria de cuines, d'aquí que sigui més econòmica que el calamar (vigileu no us venguin un per l'altra).
Si en trobeu, compreu-la i tasteu-la, en un arròs o en un estofadet com el que us proposo avui. Un extraordinari guisadet d'hivern per sucar-hi pa. Som-hi!
500 g cananes netes
8 patates de mida petita
3 cebes tallades a la juliana
1 cabeça d'alls
1 got de vi blanc
1/2 got de brandi
oli d'oliva
2 fulles de llorer
pebre blanc
sal
Variants:
- Podeu fer el mateix plat amb calamar
- Hi podeu afegir bolets de temporada
![IMG 6939 IMG 6939](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/38/67/22/08/img-6939.jpeg)
Com podeu veure, d'aparença són gairebé igual que els calamars.
![IMG 6943 IMG 6943](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/38/67/22/50/img-6943.jpeg)
Prepareu la resta d'ingredients.
![IMG 6945 IMG 6945](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/38/67/22/92/img-6945.jpeg)
Talleu la ceba a la juliana.
![IMG 6952 IMG 6952](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/38/67/23/55/img-6952.jpeg)
En una cassola amb mig got d'oli d'oliva, poseu-hi una cabeça d'alls tallada, per donar gust.
![IMG 6957 IMG 6957](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/38/67/23/97/img-6957.jpeg)
Peleu les patates. Aquesta mida està bé, per què les podreu servir senceres i quedaran ben cuites juntament amb les cananes.
![IMG 6963 IMG 6963](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/38/67/24/39/img-6963.jpeg)
Poseu les patates i les daureu una mica.
![IMG 6968 IMG 6968](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/38/67/24/81/img-6968.jpeg)
A continuació, ja hi podeu afegir les cananes ben netes.
![IMG 6970 IMG 6970](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/38/67/25/23/img-6970.jpeg)
Seguidament, aboqueu-hi la ceba i el llorer.
![IMG 6977 IMG 6977](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/38/67/25/65/img-6977.jpeg)
Ho remeneu bé, i li afegiu una cullerada de pebre blanca.
![IMG 6980 IMG 6980](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/38/67/26/40/img-6980.jpeg)
També el got de vi blanc.
![IMG 6984 IMG 6984](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/38/67/26/85/img-6984.jpeg)
I el brandi.
![IMG 6987 IMG 6987](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/38/67/27/30/img-6987.jpeg)
Ho saleu.
![IMG 6990 IMG 6990](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/38/67/28/14/img-6990.jpeg)
I ara, ho tapeu i ho deixeu coure a foc baix durant uns 35-40 minuts.
![IMG 6993 IMG 6993](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/38/67/28/56/img-6993.jpeg)
Ho remeneu de tant en tant i rectifiqueu de sal. Si cal, afegiu-hi una mica d'aigua. Un cop la canana sigui tova, ja podeu apagar el foc.
![IMG 7000 IMG 7000](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/38/67/28/98/img-7000.jpeg)
Deixeu reposar el plat, si pot ser, 24 h. L'endemà només haureu d'escalfar aquesta meravella de guisadet.
![IMG 7015 IMG 7015](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/38/67/29/40/img-7015.jpeg)
Bon profit!