Molt no haureu sentit mai a parlar de la "canana" (Todarodes sagittatus), i és normal. També anomenat pota. És un cefalòpode molt semblant al calamar (Loligo vulgaris) de tons foscos i una pell més dura. Notareu que les aletes tenen forma de cor en lloc de rombe, les del calamar són més estretes i allargades, de fet ocupen 2/3 de la longitud del seu cos, mentre que les de la canana són més amples i curtes, ocupen només 1/3 de la llargada del seu cos. Per la resta són pràcticament igual que els calamars.
En ser una carn una mica més dura, és recomanable cuinar-la estofats o sofregits i no fer-la a la planxa. És un producte amb molt bones propietats nutritives, però molts creuen que el seu sabor no és comparable al del calamar (jo si) i, per tant, la canana no és massa preuada a la majoria de cuines, d'aquí que sigui més econòmica que el calamar (vigileu no us venguin un per l'altra).
Si en trobeu, compreu-la i tasteu-la, en un arròs o en un estofadet com el que us proposo avui. Un extraordinari guisadet d'hivern per sucar-hi pa. Som-hi!
500 g cananes netes
8 patates de mida petita
3 cebes tallades a la juliana
1 cabeça d'alls
1 got de vi blanc
1/2 got de brandi
oli d'oliva
2 fulles de llorer
pebre blanc
sal
Variants:
- Podeu fer el mateix plat amb calamar
- Hi podeu afegir bolets de temporada
Com podeu veure, d'aparença són gairebé igual que els calamars.
Prepareu la resta d'ingredients.
Talleu la ceba a la juliana.
En una cassola amb mig got d'oli d'oliva, poseu-hi una cabeça d'alls tallada, per donar gust.
Peleu les patates. Aquesta mida està bé, per què les podreu servir senceres i quedaran ben cuites juntament amb les cananes.
Poseu les patates i les daureu una mica.
A continuació, ja hi podeu afegir les cananes ben netes.
Seguidament, aboqueu-hi la ceba i el llorer.
Ho remeneu bé, i li afegiu una cullerada de pebre blanca.
També el got de vi blanc.
I el brandi.
Ho saleu.
I ara, ho tapeu i ho deixeu coure a foc baix durant uns 35-40 minuts.
Ho remeneu de tant en tant i rectifiqueu de sal. Si cal, afegiu-hi una mica d'aigua. Un cop la canana sigui tova, ja podeu apagar el foc.
Deixeu reposar el plat, si pot ser, 24 h. L'endemà només haureu d'escalfar aquesta meravella de guisadet.
Bon profit!