Un plat vistós, maco, i que fa festa. Avui veurem com fer uns tradicionals canelons de col, molt recomanables. Per tant, tot i que veureu que els ingredients de la recepta són uns, les imatges corresponen a la variant de farciment feta amb el sobrant de la carn d'olla de l'escudella.
En qualsevol cas, si fa o no fa, ja us podeu imaginar com fer-los amb qualsevol altre farciment, oi? Una alternativa exitosa als canelons de pasta de tota la vida. Us atreviu a fer-los?
1 col d'hivern
250 g de retalls de carn de porc tallats a daus
250 g de pit de pollastre
250 g de retalls de carn de vedella tallats a daus
2 cebes
2 tomàquets madurs
salsa beixamel
formatge ratllat
oli o mantega
sal
aigua
Variants:
- Es pot aprofitar la carn d'olla de l'escudella per preparar el farciment.
- Es pot afegir una mica de llet al farciment.
- Es poden aprofitar les fulles petites de la col per al farciment.
- Es pot posar una mica de beixamel al farcit.
- Es pot aprofitar l'oli del rostit per fer la beixamel.
![canelons col pas1 canelons col pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/56/88/86/canelons-col-pas1.jpeg)
L'escudella i carn d'olla és un llarg plat que sempre val la pena cuinar. Per això, sempre és interessant fer-ne prou perquè en sobri.
![canelons col pas3 canelons col pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/56/89/40/canelons-col-pas3.jpeg)
Aquí tenim el sobrant d'una gran escudella. Tallarem cada ingredient a trossets i retirarem els ossos, la pell i les parts més dures.
![canelons col pas5 canelons col pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/56/89/94/canelons-col-pas5.jpeg)
Comencem.
![canelons col pas6 canelons col pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/56/90/21/canelons-col-pas6.jpeg)
Feu el roux amb la mantega i la farina.
![canelons col pas7 canelons col pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/56/90/48/canelons-col-pas7.jpeg)
Afegiu-hi la llet...
![canelons col pas8 canelons col pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/56/90/75/canelons-col-pas8.jpeg)
sal, nou moscada i aneu remenant.
![canelons col pas9 canelons col pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/56/91/02/canelons-col-pas9.jpeg)
Com sempre, us recomano la lectura prèvia de la recepta de la salsa beixamel.
![canelons col pas10 canelons col pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/56/91/29/canelons-col-pas10.jpeg)
Passeu la carn d'olla a un recipient i tritureu-la una mica. Costarà, ja que és tot sòlid.
![canelons col pas13 canelons col pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/56/92/10/canelons-col-pas13.jpeg)
Tritureu de nou fins a deixar-ho fi. Ara us costarà menys.
![canelons col pas14 canelons col pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/56/92/37/canelons-col-pas14.jpeg)
Afegiu-hi més o menys beixamel, segons el vostre gust, però assegureu-vos que us queda una textura similar a la que fem servir per a les croquetes.
![canelons col pas15 canelons col pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/56/92/64/canelons-col-pas15.jpeg)
Passeu aquesta pasta a un recipient, on la deixareu refredar a temperatura ambient.
![canelons col pas17 canelons col pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/56/93/45/canelons-col-pas17.jpeg)
Anem per la col. Retireu les fulles verdes més grans.
![canelons col pas18 canelons col pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/56/93/72/canelons-col-pas18.jpeg)
Amb cura, aneu retirant fulles de col. Traieu-ne la part central, més dura.
![canelons col pas20 canelons col pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/56/94/26/canelons-col-pas20.jpeg)
Si la fulla és prou gran, podeu tallar-la per la meitat. L'objectiu és que, un cop enrotllada, tingui la mida d'un caneló normal.
![canelons col pas21 canelons col pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/56/94/53/canelons-col-pas21.jpeg)
A poc a poc, amb molta cura de no trencar-les, aneu pelant la col.
![canelons col pas22 canelons col pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/56/94/80/canelons-col-pas22.jpeg)
Si voleu, podeu fer un tall a la base que us ajudarà a retirar les fulles millor.
![canelons col pas23 canelons col pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/56/95/07/canelons-col-pas23.jpeg)
Ara, fulla a fulla, netegeu la col per treure'n restes de terra i/o insectes.
![canelons col pas24 canelons col pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/56/95/34/canelons-col-pas24.jpeg)
És meravellosa la natura, oi? Heu vist com repel·leix l'aigua la fulla de col? M'encanta!
![canelons col pas25 canelons col pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/56/95/61/canelons-col-pas25.jpeg)
A poc a poc, aconseguireu entre 10-15 fulles aptes per fer els canelons.
![canelons col pas26 canelons col pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/56/95/88/canelons-col-pas26.jpeg)
Ara, poseu abundant aigua amb una mica de sal a bullir.
![canelons col pas27 canelons col pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/56/96/15/canelons-col-pas27.jpeg)
Quan arrenqui el bull, hi aboqueu les fulles de col netes.
![canelons col pas28 canelons col pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/56/96/42/canelons-col-pas28.jpeg)
Ho deixeu coure entre 5 i 7 minuts.
![canelons col pas29 canelons col pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/56/96/69/canelons-col-pas29.jpeg)
Us adonareu que perd volum de seguida.
![canelons col pas30 canelons col pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/56/96/96/canelons-col-pas30.jpeg)
Passat aquest temps, amb molta cura, retireu les fulles.
![canelons col pas31 canelons col pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/56/97/23/canelons-col-pas31.jpeg)
Passeu-les a un colador i...
![canelons col pas32 canelons col pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/56/97/50/canelons-col-pas32.jpeg)
renteu-les amb aigua ben freda.
![canelons col pas34 canelons col pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/56/98/04/canelons-col-pas34.jpeg)
De nou, a poc a poc i amb molta cura, aneu separant les fulles que heu bullit (ara us costarà més).
![canelons col pas35 canelons col pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/56/98/31/canelons-col-pas35.jpeg)
Les esteneu sobre un paper absorbent per retirar l'excés d'aigua.
![canelons col pas36 canelons col pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/56/98/58/canelons-col-pas36.jpeg)
Les reserveu a part.
![canelons col pas37 canelons col pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/56/98/85/canelons-col-pas37.jpeg)
Un cop tingueu la pasta feta i la col preparada, ja només us quedarà la part més fàcil: enrotllar canelons.
![canelons col pas38 canelons col pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/56/99/12/canelons-col-pas38.jpeg)
Esteneu una fulla de col...
![canelons col pas39 canelons col pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/56/99/39/canelons-col-pas39.jpeg)
i col·loqueu-hi al damunt una quantitat de pasta.
![canelons col pas40 canelons col pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/56/99/66/canelons-col-pas40.jpeg)
Amb les mans, enrotlleu la pasta amb la col.
![canelons col pas41 canelons col pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/56/99/93/canelons-col-pas41.jpeg)
Procureu aplicar una certa pressió i us quedaran ben ferms.
![canelons col pas42 canelons col pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/57/00/62/canelons-col-pas42.jpeg)
Sembla que no, però la col es comporta molt bé a l'hora d'enrotllar els canelons.
![canelons col pas43 canelons col pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/57/00/89/canelons-col-pas43.jpeg)
Els aneu col·locant en una safata de forn. Normalment, us quedaran més grans del que seria habitual en un caneló. Per tant, compteu entre un i dos per persona com a màxim.
![canelons col pas44 canelons col pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/57/01/49/canelons-col-pas44.jpeg)
Un cop enrotllats, recupereu la salsa sobrant i cobriu els canelons amb beixamel. Si és molt freda, escalfeu-la una mica perquè s'estengui millor.
![canelons col pas45 canelons col pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/57/01/76/canelons-col-pas45.jpeg)
Molt bé.
![canelons col pas46 canelons col pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/57/02/03/canelons-col-pas46.jpeg)
Només us queda posar una mica de formatge per gratinar per sobre...
![canelons col pas47 canelons col pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/57/02/30/canelons-col-pas47.jpeg)
i, si voleu, uns daus de mantega. En aquest punt podeu gratinar-los i consumir-los directament o congelar-los per consumir quan calgui. Per tant, és un plat que podeu elaborar amb antelació.
![canelons col pas48 canelons col pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/57/02/57/canelons-col-pas48.jpeg)
I a gratinar.
![canelons col pas49 canelons col pas49](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/57/02/84/canelons-col-pas49.jpeg)
Fins que quedin daurats.
![canelons col pas50 canelons col pas50](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/57/03/11/canelons-col-pas50.jpeg)
I ja podeu servir-los.
![canelons col pas51 canelons col pas51](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/57/03/38/canelons-col-pas51.jpeg)
Ben calentons.
![canelons col pas52 canelons col pas52](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/57/03/65/canelons-col-pas52.jpeg)
Els tastem?
![canelons col pas53 canelons col pas53](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/57/03/92/canelons-col-pas53.jpeg)
Fan bona pinta, oi?
![canelons col pas54 canelons col pas54](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/57/04/19/canelons-col-pas54.jpeg)
Només us quedarà acompanyar aquests formidables canelons amb un cava fresquet.
![canelons col pas55 canelons col pas55](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/57/04/46/canelons-col-pas55.jpeg)
Bon profit!