Continuem a La Gourmeteria d'ElNacional.cat amb la nostra secció dedicada a la cuina catalana. En aquesta ocasió, Oscar Manresa ens presenta com fer en pocs minuts els clàssics canelons de lluç amb espinacs. I com defineix el nostre xef, "els millors canelons de lluç i espinacs del món". Amb els canelons, un dels plats més populars a les festes de Nadal, normalment per Sant Esteve, el farciment va al nostre gust (de rostit, de verdures o de peix). En aquest cas, com "els que feia la tieta de la meva dona a la Boqueria", amb lluç i espinacs.
El peix no ha de ser una gran complicació per elaborar aquesta delicatessen. "Anirem a la peixateria del barri i demanarem que ens netegin el lluç i ens el tallin a daus petits", i un cop a casa, elaborarem una beixamel amb un rajolí d'oli de tòfona per donar un toc més sofisticat a aquest plat tradicional. En acabat, gratinarem els canelons, i després d'uns 10 minuts al forn, ja podrem dir als nostres comensals que estan davant dels "millors canelons de lluç i espinacs del món".
Ingredients per a 4 persones:
- 400 g lluç
- 1 L fumet de peix
- Pasta de canelons
- 250 g cloïsses
Espinacs a la catalana:
- Oli d'oliva
- 200 g espinacs
- 30 g pinyons
- 30 g panses
- Un polsim de sal
Ingredients per a la beixamel:
- 1 l llet
- 250 g farina
- 250 g mantega
- Un polsim de sal
- Un rajolí d'oli de tòfona
Comencem posant un rajolí d'oli a la paella i hi posem pinyons i panses. Daurem els pinyons i fem que les panses s'inflin una mica.
Més tard, hi afegim les fulles d'espinacs perquè quedin tendres i agafin color. Parem el foc, però continuem remenant i fent un parell de voltes més.
Agafem el lluç, prèviament tallat a daus a la peixateria. Això estalvia un munt de feina. El bullim uns 2 o 3 minuts amb una mica de caldo de peix blanc. Hi incorporem 4 cloïsses que sempre hi donen un bon toc.
En un bol, barregem els espinacs, pinyons, panses i lluç. D'aquesta manera, ja tenim preparat el farcit del caneló.
Procedim a fer la beixamel, posant en un bol la mateixa quantitat de farina i mantega i remenant. Quan estigui bullint, hi afegim la llet, que ha de ser la quantitat doble del que hi hem posat anteriorment. Continuem remenant. Es pot posar nou moscada, però en aquest cas optem per una mica d'oli de tòfona.
Ja tenim la beixamel feta. Agafem la pasta de full i emboliquem amb el farcit que hem ajuntat anteriorment. Un cop al plat, posem primer una base de beixamel, el caneló a sobre i al damunt de tot una mica més de beixamel.
Enfornem a 180 graus durant 10 minuts aproximadament, fins que quedi ben daurat i rostit. Emplatem i donem el toc final amb les cloïsses per decorar el plat. Bon profit!